NBA

Majd’ négyórás csatát nyert a Bulls

Heroikus küzdelmekről szólt az NBA szombati játéknapja, vagyis azt kaptuk a rájátszástól, amit elvárhatunk tőle. A Chicago Bulls például háromszori hosszabbításban nyert a Brooklyn ellen, míg az Oklahoma City Russel Westbrook nélkül is elhozta a harmadik meccset Houstonból.

Noakim Noah és Brook Lopez

Chicago-Brooklyn
142-134 (h.u.)

Három óra és 57 perc. Egészen pontosan ennyi időt töltöttek a pályán a játékosok a Chicago-Brooklyn összecsapáson, köszönhetően annak, hogy a vendégek 14 pontos előnyt herdáltak el szűk három perccel a rendes játékidő vége előtt. Hogy az izgalmakat fokozzák a csapatok, az első és a második ráadás is döntetlennel zárult, a harmadikban viszont már kialakult a végeredmény. A Nets ugyanis képtelen volt kihasználni, hogy Nate Robinson és Joakim Noah is kipontozódott, így a végjátékból jobban jött ki a Bulls, amely 3-1-es előnnyel vághat neki a párharc hajrájának.

A találkozó legjobbja az a Nate Robinson, aki 34 pontjából 12-t az ominózus utolsó három percben gyűjtött, ráadásul sorozatban. Rajta kívül egyébként további hat Bulls-játékos jutott kétszámjegyű eredményig. A másik oldalon szintén egy irányítót lehet kiemelni, hiszen Deron Williams 32 egységet gyűjtött, igaz, nem feledkezhetünk meg Brook Lopez 26 és Joe Johnson 22 pontjáról sem.

Érdekesség, hogy a rájátszások történelmében egyik csapat sem dobott még annyi pontot, mint a szombati mérkőzésen.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-1 a Chicago javára.

Memphis-Los Angeles Clippers
104-84

Három negyeden át tartotta magát a Los Angeles Clippers a Memphis otthonában, azt követően azonban elszabadult a pokol. A Grizzlies a Randolph-Gasol duó vezérletével megsemmisítette a vendégek támadójátékát, ennek köszönhetően több mint kétszer annyi pontot szereztek a hazaiak a záró etapban (33-16), mint a Clippers. Ez természetesen győzelmet ért a Maciknak, akik ezzel ki is egyenlítettek a párharcban, és elnézve az eddig történteket, jó esély mutatkozik egy, a tavalyihoz hasonló hétmeccses horrorra.

A korábban már említett Randolph-Gasol duó a harmadik mérkőzéshez hasonlóan remekelt, hiszen mindkét magas 24-24 pontot gyűjtött, amely mellé az erőcsatárnak kilenc, a centernek 13 lepattanó is járult. A másik oldalon Paul és Griffin másolta egymást, mindkét játékos 19 egységgel zárt, ez azonban kevésnek bizonyult.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 2-2.

Atlanta-Indiana
90-69

Az Indiana Pacers legyőzése szinte sohasem sorolható a kötelező feladatok kategóriájába, ez alól azonban kivételt képez az, amikor a rájátszásban 0-2-ről igyekszik talpra állni az ellenfél. A Hawks végre is hajtotta a feladványt, méghozzá rendkívül stílusosan. A hazaiak védelme kitűnően zárt, mivel az Indiana mezőnyből 27%-kal dobott, sőt, a triplavonalon túlról csak 16-tal, mindehhez még hozzájött 22 eladott labda, így pedig meccset nyerni az NBA-ben szinte lehetetlen, a Pacersnek sem sikerült.

Érdekesség, hogy az első két mérkőzésen szenvedő Kyle Korver ezúttal kikerült a kezdőből, a helyét Johan Petro vette át, így a Horford-Smith páros feljebb csúszott. Hogy a szombati siker ennek a taktikai változtatásnak köszönhető-e, azt még nem tudni, erre azonban mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a későbbiekben…

A mérkőzés embere egyértelműen Al Horford volt, aki 26 ponttal és 16 lepattanóval vette ki részét csapata sikeréből. A másik oldalon gyakorlatilag csak a George-West duó hozta az elvárható szintet, előbbi 16, utóbbi 18 pontot szorgoskodott össze.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 2-1 az Indiana javára.

Houston-Oklahoma City
101-104

Nem sokkal a párharc harmadik mérkőzése előtt kiderült, hogy Russel Westbrooknak a Patrick Beverleyvel történő ütközés, illetve az ennek köszönhető műtét miatt ki kell hagynia a szezon hátralévő részét. Ennek ellenére a Houston Rockets nem tudott élni a váratlan lehetőséggel, hiszen Hardenék immáron 3-0-ra égnek a sorozatban. Mindez nem is csoda, hiszen Durant és a Thunder álomszerű rajtot vett, és egy negyedet követően már 20 ponttal vezettek a vendégek. A folytatás viszont merőben más volt, ugyanis a Rakéták folyamatosan zárkóztak, sőt, szűk egy perccel a vége előtt Garcia triplájával már előnyben is voltak, a hátralévő időben viszont már csak a vendégek szereztek pontot.

Ahogyan azt várni lehetett, Russel Westbrook hiányában Kevin Durant vállára vette a csapatot, ami számszerűen 41 pontot és 14 lepattanót jelentett. A másik oldalon a volt Thunder-játékos, James Harden 30 pontig jutott, de a többiektől - néhány kivételtől eltekintve - kevés segítséget kapott, így gyakorlatilag a párharc hátralévő része formalitásnak tekinthető.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-0 az Oklahoma City javára.

NBA
Főcsoport-negyeddöntők
Chicago-Brooklyn 142-134 (h.u.)
Memphis-Los Angeles Clippers 104-83
Atlanta-Indiana 90-69
Houston-Oklahoma City 101-104