Heti 6:3

Úszóink taroltak, Mourinho meghökkentett, Vilanováért mindenki szorít

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Megválasztották a legjobbakat
Két olimpiai bajnok úszót, Gyurta Dánielt és Risztov Évát választottak az Év sportolójának illetve sportolónőjének a Magyar Sportújságírók Szövetségének 55. alkalommal kiírt szavazásán. Papírforma eredmény született, Gyurta nem roppant meg a teher alatt, világcsúccsal nyerte a 200 méteres mellúszást az olimpián, előtte a debreceni Európa-bajnokságon, pár hete az isztambuli rövidpályás vb-n sem talált legyőzőre. Risztov pedig talán a legszívetmelengetőbb magyar diadalt aratta Londonban. Az Év csapata a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes, az Év szövetségi kapitánya a férfi kézilabda-válogatottat dirigáló Mocsai Lajos, edzője Risztov és Gyurta felkészítője, Széles Sándor lett.

2. Bronzérmet hozott a Jézuska
Hatos Gábor gyönyörű ajándékot kapott a karácsonyfa alá. A birkózó vasárnap megkapta a londoni ötkarikás játékok szabadfogású 74 kilogrammos kategóriájának bronzérmét. A Nemzetközi Birkózó Szövetség még novemberben ítélte Hatosnak a bronzot, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingvétség miatt utólag kizárta az üzbég Szoszlan Tyigijevet. Hatos a magyar olimpiai csapat 18. londoni érmét szerezte.

3. Szépen zárták az évet légiósaink
Szalai Ádám remekelt ősszel a Bundesligában, amire máshol is felfigyeltek. A rangos nemzetközi futballportál, a goal.com beválasztotta a csatárt a Bundesliga őszi álomcsapatába. A válogatottban idén háromszor eredményes kiválóság olyan játékosokat előzött meg, mint Mario Mandzukic vagy Robert Lewandowski. Szalai itthon is elismerték, ő érdemelte ki a Magyar Aranylabdát, az esztendő legjobb labdarúgójának járó elismerést 2012-ben.
Gera Zoltán másodvirágzását éli a West Bromwich Albionban, szombaton a Norwich ellen fontos gólt szerzett, már négy találatnál jár a Premier League mostani szezonjában.

4. Hosszú Katinka Szentpéterváron is tarolt
A londoni olimpia óta szárnyal Hosszú Katinka. Az úszónő a brit fővárosban csak helyezésekig jutott, utána összepakolt és hazatért az Egyesült Államokból, és új edzőjével végigtarolta a rövidpályás szezont. A hétvégén szintén 25 méteres medencében zajló szentpétervári nemzetközi úszóversenyen hét számban győzött. A környezet-és edzőváltás után az eredmények Hosszút igazolják, szívből reméljük, új irányt vesz a bajai bajnoknő pályafutása és lendület Rióig kitart.

5. Aki Lionel Messit is legyőzte
Nem a Barcelona extraklasszisa lett a 2012-es esztendő legjobb sportolója Argentínában. De akkor ki kapta a legtöbb voksot? Az argentin újságírók szavazatai alapján az ökölvívó világbajnok Sergio Martínez, a Boksz Világtanács (WBC) középsúlyú világbajnoka, aki idén szeptemberben Julio César Chavez ellen tudott győzni Las Vegasban.

6. Hetedszer is világbajnok lett a malajziai fallabda sztár
Immáron hetedik alkalommal a malajziai Nicol David nyerte meg a fallabdázók világbajnokságát (World Open). A sportág királynője ezzel már csupán egyetlen címre van attól, hogy beállítsa a férfiaknál a kilencvenes években egyeduralkodónak számító pakisztáni Jansher Khan nyolc vb-címes rekordját. Érdekesség, hogy David eddig mindössze hétszer indult el a sportág világbajnokságán, ahol valamennyi alkalommal győzni tudott.

Heti hármas

1. Tito Vilanováért aggódik a futballvilág
Egy hete szörnyű hír söpört végig a spanyol sajtón: kiújult Tito Vilanova rákbetegsége. A Barcelona vezetőedzőjének (akkor másodedzőjének) fültőmirigyében tavaly fedeztek fel rákos elváltozást, novemberben operálták meg, pár hetes kihagyást követően visszatért a kispadra Pep Guardiola segítőjeként. Később hivatalosan is megerősítették a hírt, másnap megműtötték a 44 éves trénert, a beavatkozás során rosszindulatú daganatot távolítottak el fültőmirigyéből. Tito Vilanovának az egész futballtársadalom mielőbbi gyógyulást kívánt, beteg mesteréért is harcolva győzött a  Valladolidban. A klubvezetés nem keres új edzőt, az eddigi asszisztens, Jordi Roura irányít.

2. Prostituáltnak állt a háromszoros olimpikon futó
Saját bevallása szerint magánéleti válsága és depressziója vezetett oda, hogy a korábbi olimpikon atléta, Suzy Favor Hamilton a legősibb mesterséget választotta pályafutása befejeztével. A hétszeres amerikai bajnok középtávfutó három olimpián (1992, 1996, 2000) vett részt versenyzőként, érmet azonban nem sikerült szereznie. Hamilton "Kelly Lundy" művésznéven vállalt munkát, hatszáz dolláros órabérért cserébe nyújtotta szolgáltatásait...

3. Kicsúszott Mourinho kezéből az irányítás?
Sűrűsödnek a felhők a Santiago Bernabéu Stadion felett. A kérdés az, hogy csak repedés keletkezett a csapat és José Mourinho vezetőedző kapcsolatán, vagy valami végleg elromlott. A királyiak kikaptak a Celta Vigo otthonában a Király Kupában, majd ikszeltek az Espanyollal, majd jött szombaton a Málaga elleni vereség. A címvédés elúszott, második Atléticótól is hét pont a hátrányuk, míg a negyedik Málaga csak két ponttal marad el a blancóktól. A balhé egyre gyűrűzik, Mourinho a klublegenda Iker Casillashoz is hozzá mert nyúlni, és kijelentette, jelenleg a cserekapus Antonio Adán van jobb formában. A szurkolók sem bíznak már a portugál trénerben, 82 százalékuk menesztené őt. A "Special One" szerződése 2016-ig érvényes a Realnál, pletykák szerint idő előtti kirúgása esetén alaposan a zsebébe kellene nyúlnia Florentino Péreznek. Most a nagy taktikus Mourinhón a sor, hogy menedzselje a "problémát". A lecke fel van adva, mivel a Primera Divisiónban nincs sok esélyük a fővárosiaknak, a Bajnokok Ligájában kell maradandót alkotniuk, ahol a bombaerős Manchester United az ellenfél a nyolcaddöntőben.