Heti 6:3

Diadalmas zöld-fehér lányok, úriember Beckham, utánozhatatlan Super Mario - bundába csomagolva

  • Drégelyvári Anna

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Fradi-bravúr Romániában

A szenzációsan védekező Ferencváros 23-22-re nyert a világsztárokkal teletűzdelt, végső győzelemre is esélyesnek tartott román Oltchim Valcea otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének nyitófordulójában. Tény, a vendéglátók rengeteg hibával ajándékozták meg a mieinket, a hibák adta lehetőségekkel azonban élni is kellett. A Fradi védekezését nem érheti kritika, ráadásul az összecsapás kritikus periódusaiból is jól jött ki, így a zöld-fehérek bravúros két ponttal kezdték a középdöntős menetelést, és nagy lépést tettek az elődöntő felé, mert a kvartett legerősebbnek vélt együttesét győzték le idegenben. Bravó, lányok!

2. Nem várt helyről kaptunk támogatást

Az FTC-Oltchim Valcea mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a román szurkolók szimpatikusan transzparenssel tiltakoztak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése ellen, mellyel zárt kapussá nyilvánította a március 22-i budapesti Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtezőt. "A futball nézők nélkül semmit sem ér" - írták a drapériára. Milyen igazuk van...

3. Egy kis kakaskodás és remek meccs az El Clásicón

Nem lett győztese a 2013-as esztendő első El Clásicójának. A belső viszályokkal küzdő, sok hiányzóval játszó Real Madrid remek ellenfele volt a Barcelonának, amely a Király Kupa elődöntőjének első meccse után idegenben lőtt gól miatt van hajszálnyi előnyben. A fehérmezesek hőse egy mindössze 19 éves védő, Raphaël Varane volt. A francia játékos tündökölt a védelemben, és a Barcelona kapuja előtt is feltalálta magát, fejesével egyenlített a királyi gárda. Pedig ha Pepe nem sérült, és Sergio Ramos sem eltiltott, alighanem csak a kispadon ült volna a fiatal tehetség, aki a blancóknál és a galloknál is a jövő fényes csillaga lehet. Azért a szokásos kakaskodás sem maradhatott el, Arbeloa Messit intette rendre, a védő és a támadó állítólag a meccs után a parkolóban szidta egymást. Az argentin csillag a madridiak másodedzőjének, Aítor Karankának is nekiment, a játékoskijáróban vívtak szópárbajt.

4. Schlierenzauer a rekordok könyvébe repült

Az osztrák Gregor Schlierenzauer nyerte a síugrók Világkupa-sorozatának sírepülő versenyét a csehországi Harrachovban, s ezzel immár egyedül vezeti az örökranglistát a Vk-ban. A 23 éves tiroli sportoló eddig a finnek legendás ugrójával, Matti Nykänennel holtversenyben vezette a rangsort, pályafutása 47. diadalával azonban egyedüli éllovassá lépett elő. A csapatban olimpiai bajnok versenyző ráadásul pár órán belül újabb sikerrel ünnepelte rekordját, a vasárnapi második sírepülő versenyen sem talált legyőzőre Harrachovban, és ezzel hatalmas lépést tett az összetett Világkupa megnyerése felé.

5. Balotelli felforgatta Olaszországot

Várható volt, hogy az ősszel a Manchester Cityben a kispadra szorult Mario Balotelli klubot vált, ahogyan az is, hogy hazatér Milánóba, de nem az Interhez, hanem az AC Milanhoz. A vörös-feketék öltözője tárt karokkal várta, Roberto Mancini sajnálkozott, Silvio Berlusconi ellenzéke választási fogást emlegetett, és Marco Materazzi, valamint José Mourinho is megszólalt az átigazolás kapcsán. Aztán végre megérkezett a balhés csatár a Rossonerikhez, felkészülési meccsen gólt rúgott, de a java még hátra volt. Az Udinese elleni vasárnapi bajnokin Balotelli 25 perc után betalált az ellenfélnek, a győztes gólt pedig tizenegyesből szerezte meg a hosszabbításban. Az itáliai sajtó az egekig magasztalta a támadót, Adriano Galliani alelnök máris a Barcelonához hasonlítja a Milant. Massimilano Allegri januárban megtáltosodó együttese már a negyedik a tabellán és Balotellivel megerősödve a dobogóért csatázhat a tavasszal.

Így ünnepelt Balotelli góljainal az egyik legfanatikusabb olasz drukker

6. Az üzlet, amivel mindenki jól járt

Balotelli mellett David Beckham volt a téli átigazolási piac sztárja. A Los Angeles Galaxyt elhagyó veterán középpályás végül a katari pénzen felvirágoztatott Paris Saint-Germaint választotta. Nem kérdés, hogy az ügyletből a PSG nagyot profitálhat: Beckham a világ egyik legismertebb és legkedveltebb labdarúgója, akin keresztül a francia labdarúgásra és a PSG-re irányul a figyelem. A szerződtetés bejelentésének időzítése sem volt véletlen: a középpályást szabadon igazolható játékosként nem kötötte a január 31-i határidő, ám az utolsó nap délutánján, nagy csinnadrattával mutatták be a francia fővárosban, amikor a sportsajtó világszerte az átigazolásokkal foglalkozik. "Becks" is dobott egy nagyot: fizetését jótékony célra ajánlotta fel. Nyilván a kiesés meg sem kottyan a családi büdzsének, de így is nemes gesztus. Hogy szakmailag is gyümölcsöző lesz-e a kapcsolat, az a következő hetekben derül ki. Beckham 37 évesen, öt év MLS-szereplés után tért vissza Európába, és az amerikai profi liga színvonala azért nem üti meg egy európai topbajnokság szintjét. De vélhetően ő is tisztában van vele, nem vezéregyéniségnek szerződtették, hanem reklámarcnak.

Heti hármas

1. Bunda, bunda, bunda

Megint a magyarokról beszélnek Európában, de most ennek ellenkezőjét kívánjuk: sajtóértesülések szerint a 2009-es Liverpool-Debrecen Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés is érintett a hétfőn az Europol által feltárt nemzetközi bundabotrányban. Valószínűleg a Liverpool által 1-0-ra megnyert találkozó egyike annak a 380 futballmeccsnek, melyet a nemzetközi bűnszervezet - a gyanú alapján - az Európai Unió országaiban manipulált.

Az angol sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az esettel, a The Sun például címlapon hozta le Vukasin Polekszicset, a Loki kapusát. Mint ismert, a montenegrói hálóőrt 2010 júniusában két évre tiltották el az aktív labdarúgástól, mivel nem jelezte az Európai Labdarúgó Szövetségnek azt, hogy a DVSC Fiorentina elleni Bajnokok Ligája-találkozója előtt megpróbálták őt megvesztegetni. A DVSC közleményben reagált, de nem kívánta kommentálni az ügyet - ahogy a kapus sem -, azt viszont elismerte a klub, hogy valóban a Liverpool és a Fiorentina elleni találkozó előtt keresték meg a játékost. Mit tehetünk ehhez hozzá? Bunda volt, van és lesz is.

2. Mi lesz veled, Juhász Roland?

Nincs könnyű helyzetben a magyar válogatott egyik vezére. A 2005 óta a Belgiumban légióskodó védő a nyári edzőváltás után nemhogy kiszorult a csapatból, hanem oda jutott, hogy az edzőtáborba sem vitték el, az utánpótláscsapatokkal kellett gyakorolnia. Bár januárban még a neves angol Sunderland és ukrán, valamint török élcsapatok érdeklődéséről lehetett hallani, Juhász nem talált új klubot magának. Emiatt pénzéhséggel vádolták meg, a mellőzés és meccshiány miatt pedig hosszú idő után kimaradt a válogatott keretből, ami meg neki nem tetszett. "Volt már olyan játékos a válogatottban, aki rendszeresen a lelátóról figyelte klubcsapata mérkőzéseit, mégis rendre postázták neki a meghívót" - mondta a védő a Sport Plusznak adott interjúban. Az biztos, Juhász nem ezt a bánásmódot érdemelné az Anderlechttől, de jelen helyzetében nem tudná segíteni a nemzeti csapatot.

3. Egy rúgás és ami mögötte van

Olykor nehezen fogadják el, ha egy játékos nagyobb pénzért és hírnévért egy élcsapathoz szerződik. Demba Ba januárban elhagyta a Newcastle Unitedet és a Chelsea-be igazolt. Pedig nem volt heteken át tartó alkudozás és sajtóhadjárat az ügy körül, a szenegáli gólzsák szerződésében hétmillió fontos kivásárlási ár szerepelt, amit a londoni egyesület leperkált a Newcastle-nek, és vihette a csatárt. Ba nyilván nem arra számított, hogy a két csapat hétvégi összecsapásán baráti hangulat fogadja a St. James' Parkban, de arra sem gondolt, hogy törött orral távozik korábbi munkaadójától. Az első félidő hajrájában Fabricio Coloccini úgy orrba rúgta volt csapattársát, hogy a vérző támadót le kellett cserélni. A szándékosság aligha vitatható, és a piros lap is jogosnak tűnt volna. Végül Colocciniék örülhettek, otthon tartották a három pontot.