Heti 6:3

Búcsú, bukás, bunda, bugyi - és ami mögötte van

  • Göbölyös János
megosztom

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Nadalnak nyolc

Megvan a nyolcadik is - Fotó: Action Images

Rafa Nadal jövőre nem nyeri meg a Roland Garrost. Nyolcszor már megtette, először 2005-ben, 19 évesen (a Roger Federer elleni elődöntő éppen egybeesett a születésnapjával). 2008-ig a spanyol uralta a párizsi salakot (is), a következő esztendőben aztán általános meglepetésre a negyedik körben kikapott Robin Söderlingtől. Mint később kiderült, sérülten játszott a tornán, ám így is megdöntötte Björn Borg csúcsát, sorozatban 32 szettet nyert meg a Garroson. 2010-től aztán ismét ,,összeütött" magának egy négyes szériát, vasárnap meggyőző fölénnyel, 6:3, 6:2,
6:3-ra legyőzte honfitársát, David Ferrert. Nadal ezzel a sikerrel egyedüli a férfi tenisz történetében, aki ugyanazon Grand Slam-versenyen nyolcszor diadalmaskodott. A döntő előtt azt nyilatkozta, nem érzi magát favoritnak. Hogy a kijelentésében mennyi volt a szerénység, és mennyi a pszichológia, az tulajdonképpen mindegy, bár a játéka láttán nem úgy tűnt, mintha előzetesen szüksége lett volna verbális nyomást gyakorolni ellenfelére. Ha a trend folytatódik, 2014-ben más emeli majd magasba a serleget, aztán jöhet megint egy négyes sorozat. Fogadni persze nem kell erre a forgatókönyvre, arra viszont érdemes lenne, hogy Nadal utoléri, sőt, akár meg is előzheti a 17 Grand Slam-trófeával örökranglista vezető Federert. Öt győzelem kell még neki ehhez, 27 évesen nincs lekésve semmiről.

2. A kor nem számít

Serena Williams is odatette magát, de leginkább az ütőjét. Tizenegy év után másodszor nyerte meg a Roland Garrost, begyűjtve ezzel a 16. Grand Slam-győzelmét. A világelsőt a címvédő Marija Sarapova próbálta megállítani, ám ahogyan 2004 óta mindig, úgy most is alulmaradt vele szemben. A szőke orosz meg akarta lepni a barna amerikait, azt mondta a finálé előtt, hogy valami teljesen mást próbál bevetni ellene, amivel ugyanis eddig próbálkozott, az rendszerint nem jött be. Most sem...Sorrendben a tizenharmadik meccsük is Serena sikerét hozta, a szombatit is beleszámolva a legutóbbi kilenc összecsapásuk során Sarapovának mindössze egyetlen nyert szett jutott. Williams ezzel a sikerrel közel került Körmöczy Zsuzsához - legalább is korban. Az akkor a 34. életévéhez közeledő magyar teniszezőnő 1958-as győzelme óta ő a legidősebb (31 éves és 247 napos) hölgy, aki diadalmaskodott a Roland Garroson.

3. Viszlát Csárli!

A búcsú napjaCsak az igazán nagyoknak adatik meg, hogy a világválogatott ellen (vagy abban) játsszák a búcsúmeccsüket. Perez Carlos az igazán nagyok közé tartozik, és nem csak azért mert közel két méterre nőtt. A 42. születésnapja felé közeledő kubai nemzetiségű óriás tizenhat esztendeje a veszprémi kézilabda emblematikus figurája, KEK-győztes, BL-döntős, 14-szeres magyar bajnok, és nem utolsó sorban 55-szörös magyar válogatott. Vasárnap délután ötezer szurkoló ünnepelte ,,Csárlit", aki a Mocsai Lajos vezette Világválogatottban kezdte a mérkőzést, majd a második félidőben mezt cserélt, és az addig dobott öt gólját megtoldotta hattal. Az igazi show a végére maradt, a játékostársak a vállukon vitték végig Perezt az arénában, ahol felállva, vastapssal köszöntötte a közönség. A klub, a főszponzor, a szövetség, az olimpiai bizottság, a város képviselői is méltatták (és megajándékozták) az átlövőt, amikor pedig a gála csúcspontjaként visszavonultatták a 10-es számú mezét, néhány könnycsepp is legördült Perez arcán. A hosszú, tartalmas, eredményes pályafutás utolsó pillanatai után az ünnepelt megjegyezte: ,,A város befogadott, Veszprémet mindig is az otthonomnak tekintem. Köszönök mindent!". Mi is neked, Csárli.

4. Elmozdulás a szőnyeg széléről

Veszélyhelyzetben erősebb az összetartás. Ezzel is magyarázható, hogy a szeptember 17. és 23. közötti budapesti birkózó-világbajnokságra már most 124 nemzet jelezte részvételi szándékát. A magyar szövetség elnöke, Hegedűs Csaba szerint ez a szám a 140-et is elérheti, ami azt jelenti, hogy több, mint ezer versenyző érkezik hozzánk. A példátlan érdeklődés egyik, de talán fő oka, hogy a NOB - stílszerűen - a szőnyeg szélére állította, vagy ha úgy tetszik térdelőhelyzetbe küldte a sportágat, előrevetítve annak lehetőségét, hogy leveszi az olimpia programjáról. Két héttel ezelőtt a testület végrehajtó bizottsága Szentpéterváron ülésezett, és a két fordulós szavazás után kinyilvánította, hogy a nyolc jelentkezőből a fallabdát, a közösen pályázó baseballt és softballt, valamint a birkózást tartja alkalmasnak a 2020-as olimpiai részvételre. Ez tehát még csak részeredmény, szeptember 10-én Buenos Airesben dől el, melyik lesz az az egy sportág, amely bekerül az ötkarikás játékok műsorába. Mindez azt jelenti, hogy a budapesti vb hangulatát nagymértékben befolyásolja majd a döntés. Fordított esetben - ha az ülést megelőzné a verseny - nyilván mindenki jobban érezné magát, ám a történtek tükrében már az is sikernek számít, hogy egyáltalán megmaradt az esély. A vészhelyzet tehát még nem múlt el, miközben az összetartás tovább erősödik, a vb mezőnye napról-napra bővül, a várakozás fokozódik. Mindez megfelelő, és reméljük, hatásos jelzés lesz azoknak, akik majd a birkózás jövőjéről döntenek. Utána pedig várjuk őket szeretettel Budapestre...

5. Centerre vágynak a spanyolok

Gondban a mester?Sajnálom Vicente del Bosque-t. Nem talál olyan középcsatárt a spanyol válogatottba, amilyet ő szeretne. A Konföderációs Kupára készülő hispánok szövetségi kapitánya egy interjú során ,,sírta el magát", sőt nevesítette is a fájdalmát, eszerint Negredo, Torres, Soldado és Villa sem volt számára meggyőző a centerposzton. A négy ,,bűnös" egyébként összesen 210-szer szerepelt címeres mezben, amelyben 93 gólt szerzett, a piaci értékük pedig a transfermakt.de szerint 89 millió euró. Ja, amúgy meg arról a válogatottról van szó, amely az utóbbi öt évben kibérelte magának a FIFA-ranglista első helyét, az aktuális világbajnok és kétszer egymás után nyert Európa-bajnokságot. Mi lenne szegényekkel, ha még középcsatáruk is lenne...?

6. Sportolók a gáton

A dunai árvíz nem tartozik a jó hírek közé, sőt...Több sportlétesítmény is károsodott, ám a védekezésben résztvevőknek köszönhetően - a helyzet súlyosságához képest - minimálisnak mondható a veszteség. A gátépítésben, sok sportoló is részt vett, az ETO futballistái és kézilabdásai, az Illés Akadémia fiataljai, a vízilabda-válogatott tagjai, az MKB Veszprém játékosai (és még hosszan sorolhatnánk) beálltak a sorba és pakolták a homokzsákokat. Önszántukból, szerényen, minden felhajtás és megtervezett  sajtónyilvánosság nélkül. De olyan is segített - igaz, nem a jelenlétével - akinek amúgy kevés kötődése van Magyarországhoz, a Duna melletti településekhez meg pláne. Az újdonsült Roland Garros-győztes, Serena Williams ajánlotta fel árverésre vadonatúj, dedikált cipőjét. A mob.hu szerint több más ereklyére is lehet majd licitálni, egyelőre azonban a védekezés és károk helyreállítása a legfontosabb. A gesztus (és a szervezés) mindenesetre elismerésre méltó és köszönetet érdemel.

Heti hármas

1. Pechsorozat, vagy valami más?

Mi jöhet még ezek után?

Műszaki, esetleg emberi hiba, pech, vagy csak egyszerűen baleset? Netán figyelmeztető jel(ek)? Talmácsi Gábor alighogy felgyógyult a februári bukása után (az ausztráliai szabadedzésen megcsúszott egy olajfolton, elveszítette az eszméletét, eltört az alsó állkapcsa, agyrázkódást és komoly zúzódásokat szenvedett), és április közepén ismét nyeregbe ült, most újból megsérült. Vasárnap a Superbike világbajnokság portugáliai futamán történt a baj. Miután a 12. körben szétdurrant Talma Hondájának a motorblokkja, egy kirepülő alkatrész eltörte a versenyző bal lábának sípcsontját. A 31 éves sportoló túl van a műtéten, csavarokkal és lemezek segítségével rögzítették a csontot, előreláthatólag 6-8 hétig nem terhelhető a lába. Hogy mi lesz azután? Talmácsi nyilván folytatja a versenyzést, hiszen egyik baleset sem az ő hibája miatt történt, nem a reflexei romlottak, nem kockáztat többet, mint eddig, sőt, az évek múlásával egyre nagyobb rutinra tesz szert. Fogjuk fel úgy, hogy pechszériába került. Ugyanakkor azokat is megértem, akik a jelekben hisznek...

2. Bunda nyárra

A bundázáshoz sok minden(ki) kell, pénzből a legtöbb, a szerepek meg pontosan le vannak osztva. A hibapont - mint általában - maga az ember, aki már a biblia szerint is eleve gyarló teremtmény. Most, hogy ismét benne vagyunk a sűrűjében és 45 vádlott vár a tárgyalássorozatra, majd az ítéletre, elképzelni nem tudtam, hogy folytatódik a mutyizás. Nem a háttérben, nem a megye III-ban, hanem a kirakatban. Egyelőre meg nem erősített információk szerint az április 13-i Ferencváros-Siófok (4-2) meccset próbálták úgy manipulálni, hogy legalább két gól különbséggel kapjanak ki a somogyiak. Sikerült. Ráadásul - ha bebizonyosodik a gyanú - ügyesen csinálták az érintettek, hiszen nem volt az sima Fradi-győzelem. A statisztika szerint nem is lehetett volna, hiszen a zöld-fehérek hazai pályán azt megelőzően 2002 őszén győzték le utoljára a Siófokot, az utóbbi öt meccsüket pedig mind elveszítették. Ennek (és a megbeszélteknek?) megfelelően izgalmasan alakult a meccs, a kiesés elől menekülő vendégek először egyenlítettek, húsz perccel a vége előtt feljöttek 3-2-re (Böde akkor már mesterhármasnál tartott), a győztes gólt viszont Leonardo lőtte - a 89. percben. De hogyan is? Az nso tudósítása szerint: ,,Leonardo kiugratja Bödét, aki kicselezi Kuruczot, de a kapus akasztja őt. Előnyszabály, mert a labda Leonardo elé pattan, aki az ötös bal csücskétől ballal a hálóba gurít. 4–2!". Hosszabbítás nem volt...Mindez akár egy teljesen hétköznapi történet (és gól) lenne, ha nem merült volna fel a gyanú. A jól értesültek azt is tudni vélik, hogy nem a klubok csaltak, néhány játékost keresett meg a fogadási maffia, de egyelőre senkit sem hallgattak ki. Továbbra is hiszek benne, hogy kacsa az egész. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy ezt a józan ész, a logika, vagy a naivitás mondatja-e velem.

3. Nyílt levél egy zárt közösségből

Egy bulvárkönyv megírásához nem szükséges shakespeare-i ihlet, elég hozzá egy szaftos, lehetőleg széles réteg érdeklődését felkeltő történet(sorozat) az életből, néhány jól beazonosítható álnév, egy az üzleti lehetőségre lecsapó kiadó és máris megvan a bestseller. A legnagyobb hatást persze akkor éri el a szerző(...), ha a könyv egyes részeit csöpögtetve adagolja a sajtónak, így ugyanis hetekig, hónapokig lehet róla beszélni, milliók csámcsoghatnak rajta. Hogy kin, mekkora sebet ejt egy-egy fejezet, az a legkevésbé az alkotót érdekli, ő kiírta magából a lényeget, némi homályba burkolva ugyan, de a felismerhetőségre gondosan ügyelve felfedte az igazságot, a többi legyen a leleplezettek gondja. Ha eddig nem derült volna ki, Szepesi Nikolett ,,Én a szexmániás" című könyvének elő és utóéletét próbáltam összefoglalni, bár gyanítom, a megjelenés után kirobbant botrány(ok) csak ezután csúcsosodnak ki. Hogy mennyi végződik majd feljelentéssel, perrel, bírósági ítélettel, azt egyelőre nem tudni, nyilván vannak olyanok is, akik fülüket, farkukat behúzva tudomást sem akarnak venni arról, amit egyébként a ma már szabadúszóként élő, ám az ominózus időszakban nem csak a vízben megmártózó hölgy a tollára tűzött. Hogy mi a véleményem róla (az eredményeit természetesen elismerem, még ha nemzetközi szinten nem is voltak kimagaslóak), azt most inkább nem fejteném ki, inkább azt kérdezem, vajon miért csak most jutott el odáig az huszonkét, világ-, és Európa-bajnokokat is felsorakoztató közösség, hogy nyílt levélben tiltakozzon a magyar úszósportot, az egykori Budapesti Spartacus sportegyesületét, a jelenlegi Kőbánya SC-t, az ott dolgozó Turi György vezetőedzőt, s az általa vezetett kollektíva sokéves kitartó munkáját is beszennyező kötetben megjelentek ellen. Ha idő kellett nekik, amíg feldolgozzák a leírtakat, netán többször is el kellett olvasniuk egy-egy passzust ahhoz, hogy ráismerjenek a szereplőkre, akkor megértem. Ha más miatt vártak, azt nem...

megosztom