NBA

Tömegverekedés borzolta a kedélyeket Bostonban

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 28. játéknapján nem volt hiány sem feszültségből, sem mérkőzésekből. A Boston-Brooklyn derbin három játékost is kiküldtek a bírók, ezután pedig a Nets diadalmaskodott a csoportrivális otthonában. A nyugati főcsoportban James Harden hazatérése nem lett túl kellemes, ugyanis a Houston 120-98-ra kikapott az Oklahoma Citytől.

Boston Celtics - Brooklyn Nets 83-95

Bár még csak két találkozón van túl a két csapat egymás ellen, az tisztán látszik, hogy ez a két csoportrivális nem igazán szívleli egymást. A Celtics-Nets párharc második, bostoni felvonásán Doc Rivers vezetőedző tanácsára a hazaiak megpróbálták erővel felvenni a kesztyűt a vendégekkel. Rivers szavai azonban mellétaláltak, és az erő erőszakkal párosult.

Rajon Rondo egy Kevin Garnett-tel szembeni faultról akart elbeszélgetni Kris Humphrieszel, azonban a szóváltásnak tömegverekedés lett a vége, miután Humphries és csapattársa, Gerald Wallace is nekiesett a Boston All-Star-játékosának. Rondo így korán, mindösszesen három assziszttal távozott a mérkőzésről, amivel megszakadt 37 meccsen át tartó sorozata, mely során mindig kiosztott legalább tíz gólpasszt.

Fegyelmezetlenségével pedig jelentősen megkönnyítette a Nets dolgát, hiszen Kevin Garnett és Paul Pierce együtt kevésnek bizonyultak a New York-iak ellen, akiktől Joe Johnson 18, Andray Blatche pedig 17 pontig, valamint 13 lepattanóig jutott. A Nets magabiztosan húzta be végül a mérkőzést, félidőnél 21 ponttal vezettek, és a negyedik negyedben sem tudott kilenc egységnél közelebb kerülni a hazai együttes. Így a Brooklyn kilencedik győzelmét aratta az elmúlt 11 mérkőzéséből.

Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 120-98

Szebb visszatérést is el tudott volna képzelni James Harden, főleg azok után, hogy a napközben még Minneapolisban volt csapattársaival, hogy tiszteletüket tegyék edzőjük, Kevin McHale lányának temetésén. McHale-nek bizonyára jól esett, hogy játékosai számára ennyire fontos ő, azonban a parketten látottakkal már kevésbé lehetett elégedett.

Kevin Durant hatalmas teljesítményével ugyanis bedarálta hazai pályán az Oklahoma City a feltörekvőben lévő Houstont. Durant 37 ponttal válaszolt Harden 17 pontjára, akinek nagyon nem mentek az estén a távoli lövések: 16 kísérletből mindösszesen három alkalommal akadt be a labda a kosárba. Harden nem tehetett mást, mint gratulált a lefújást követően a volt csapattársainak, és örömmel konstatálta, hogy pontot tehetett egy kimerítő 24 óra végére.

"Már az is jó érzéssel töltött el, hogy játszhattam ellenük, és most végre túlvagyok ezen. Most pedig folytathatom tovább a játékom" - zárta le a kérdéseket Harden.

Chicago Bulls - Dallas Mavericks 101-78

A Chicagónál ügyeltek arra, hogy ezúttal ne kerüljön sor olyan fiaskóra, mint hétfőn, amikor is 27 pontos előnyt tékozoltak el Luol Dengék. Egy egységes csapatjátéknak köszönhetően darálták be a vendég Dallast, miután öt játékos is legalább 11 pontot termelt a Bulls számára. Derrick Rose hiányában még mindig Deng az elsőszámú ponttermelő a Bikáknál, aki tette is a dolgát, és 22 ponttal vette ki a részét az alázásból.

Milwaukee Bucks - New York Knicks 88-102

Nem túlzás azt állítani, hogy Carmelo Anthony élete formájában játszik. A New York Knicks legnagyobb neve az utóbbi négy találkozón 29 pontnál alább nem adta, amivel szépen felkúszott az összesített pontlista második helyére, és csapata így továbbra is ott van az élmezőnyben.

Anthony a mai 29 pontja mellé nyolc lepattanót is begyűjtött, de a csapattársak is szorgosan építették a Knicks előnyét a meccsen, Steve Novak 19, míg Tyson Chandler 17 pontot tett be a közösbe. A lefújást követően Mike Woodson mester sem győzte dicsérni Anthonyt, akin látszik, hogy idén merész álmokat szövöget.

"Úgy hiszem, hogy jelenleg élete legjobbját játssza, és ezt élvezet nézni" - summázta a mester, akinek csapata végül 14 pontot vert a keleti központi csoport első helyezettjére.

Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 103-82

Hogy mennyire nem kellemes a Memphisszel játszani, azt a saját bőrén tapasztalta meg a Toronto. A Grizzlies egy kiváló védőmunkával keserítették meg a kanadai csapat játékosainak életét, akik csupán 31%-os hatékonysággal dobtak kosárra, és csak a második félidőben 11 alkalommal szórták el a labdát a hazaiaknak. A Grizzlies mestere, Lionel Hollins is a védelmet emelte ki a nagyarányú győzelem után, no meg a csapatjátékot. A Memphis 11-2-re javította mérlegét, amivel továbbra is az NBA csúcsán állnak.

Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 101-95

Győztes meccsen tért vissza Achilles-sérüléséből a Los Angeles Clippers színeibe Chauncey Billups, aki első mérkőzésén még nem sok vizet kavart, igaz nem is kapott túl sok játékidőt. Chris Paul azonban felvette a stafétabotot, és dupla-duplájával (23 pont, 11 assziszt) segítette sikerre a Clipperst négy elvesztett mérkőzés után először. A túloldalon Kevin Love gondoskodott arról, hogy szorosan alakuljon a mérkőzés, ő szintén dupla-dupláig jutott el pontokban (19) és lepattanókban (12), és visszatérése óta 23 pontot, valamint 15.6 lepattanót átlagol.

Detroit Pistons - Phoenix Suns 117-77

Meglepően könnyedén nyert a Detroit a két csapat egymás elleni második találkozóján, amivel a Pistons először a szezon során győzelmi sorozatnak örvendhet. Brandon Knight és Charlie Villanueva 19 egységgel járultak hozzá a Phoenix kioktatásához. A Detroit a szezont nyolc vereséggel kezdte, de azóta 5-3-as mutatóval dicsekedhetnek, egyszóval a fejlődés jelei megmutatkoznak náluk.

Orlando Magic - San Antonio Spurs 89-110

Semmi meglepetést nem hozott a Spurs látogatása Orlandóban, a San Antonio ugyanis simán hozta a kötelezőt. A nyugati csapat ászai Manu Ginobili vezérletével léptek túl az Orlandón, melyet az a Jacque Vaughn dirigál, aki régebben a Spurs segédedzőjeként szolgált. Vaughn a meccs végén konstatálhatta, hogy kell még idő, mire az ő csapata a Spurs szintjére ér.

Washington Wizards - Portland Trail Blazers 84-82

Nincs már nyeretlen csapat az NBA-ben, miután a Washington hazai pályán két vállra fektette a Portlandet. A Wizards szurkolóinak 13 mérkőzést kellett kivárniuk, hogy megszülessen a hőn áhított első siker, és a játékosok végre elejét vehették az őket ért kritikáknak és viccelődéseknek. Természetesen ezek az élcelődések ismét felerősödhetnek, ha a második győzelemre is legalább ugyanennyit kell várni.

New Orleans Hornets - Utah Jazz 84-96

Megkongatták a vészharangokat a Utah számára, miután Marvin Williams, a csapat legeredményesebb játékosa az idei szezonban, agyrázkódást szenvedett, és idő előtt kellett befejeznie a találkozót. Gordon Hayward érzett ezután magában késztetést arra, hogy a csapata élére álljon, és az utolsó negyedben szerzett 13 pontjával ezt meg is tette, amivel a Jazz kiharcolta a győzelmet idegenben.

NBA
28. játéknap
Orlando Magic - San Antonio Spurs 89-110
Washington Wizards - Portland Trail Blazers 84-82
Detroit Pistons - Phoenix Suns 117-77
Atlanta Hawks - Charlotte Bobcats 94-91
Boston Celtics - Brooklyn Nets 83-95
Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 120-98
Chicago Bulls - Dallas Mavericks 101-78
New Orleans Hornets - Utah Jazz 84-96
Milwaukee Bucks - New York Knicks 88-102
Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 103-82
Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 101-95
NBA
Tabella
Csapat GY V MH Csapat GY V MH
Miami Heat* 10 3 - Memphis Grizzlies* 11 2 0.5
Brooklyn Nets* 9 4 0.5 San Antonio Spurs 13 3 -
New York Knicks 9 4 0.5 Oklahoma City Thunder* 12 4 1.0
Milwaukee Bucks* 7 5 3.0 Los Angeles Clippers* 9 6 3.5
Atlanta Hawks 8 4 1.0 Golden State Warriors 8 6 4.0
Philadelphia 76ers 9 6 2.0 Utah Jazz 9 7 4.0
Boston Celtics 8 6 3.0 Denver Nuggets 8 7 4.5
Charlotte Bobcats 7 6 3.5 Los Angeles Lakers 7 8 5.5
Chicago Bulls 7 8 3.5 Houston Rockets 7 8 5.5
Indiana Pacers 6 8 4.0 Phoenix Suns 7 9 6.0
Orlando Magic 5 7 5.5 Dallas Mavericks 7 9 6.0
Detroit Pistons 3 9 6.5 Minnesota Timberwolves 6 8 6.0
Cleveland Cavaliers 3 10 8.0 Portland Trail Blazers 6 9 6.5
Toronto Raptors 3 10 8.5 Sacramento Kings 4 10 8.0
Washington Wizards 0 10 9.0 New Orleans Hornets 4 10 8.0
GY=győzelem, V=vereség, MH=meccshátrány, *=csoportelső