NBA

Továbbra is csak döcögősen megy a Lakersnek

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 27. játéknapján öt találkozót rendeztek, melyek közül ezúttal sem maradt el a meglepetés, amit Kobe Bryanték Los Angeles Lakerse szolgáltatott. Az arany-lila trikósok hazai pályán kaptak ki az Indiana Pacerstől, miközben a Minnesota, a Houston és a Phoenix magabiztosan hozta a saját meccsét. A legizgalmasabban a 76ers-Mavericks derbi alakult, melyet végül két ponttal nyert a hazai együttes.

Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 77-79

Nehezen megy idén a Lakersnek az 50%-os mérlegről való pozitív elmozdulás. Pedig Kobe Bryanték a szezon 15. meccsén hazai pályán fogadták az Indiana Pacerst, akik eddig a Lakershez hasonlóan messze alulteljesítettek a szezonban. Sokáig úgy tűnt, hogy Bryant ihletett formája - pedig kisebb megfázással küszködött! - elég lesz a győzelemhez, azonban 40 pontja ellenére végül nem örülhetett.

George Hill volt az ünneprontó, aki egyedül vezette a Pacers utolsó támadását, amikor már szinte mindenki a hosszabbításra készült a szurkolók közül. A Pacers játékosa azonban másképp gondolkodott, betört a Lakers védekező területére, majd ráemelte a labdát a palánkra, ami 0.1 másodperccel a vége előtt be is esett a kosárba. A Lakersnek így esélye sem volt arra, hogy fejfogáson és káromkodáson kívül másképp is reagáljon a kétpontos játékra, így a szezonban negyedszer kikaptak otthon.

A Lakers mutatója 7-8-ra módosult, ezzel pedig visszaestek a kilencedik helyre a nyugati konferenciában, igaz, csak egy győzelem választja el őket a csoportelső Clippers-Warriors duótól. Ennek tudatában még bosszantóbb lehetett a vereség. Az Indiana is hasonló mérlegen áll a győzelmet követően, és beérték a Milwaukee-t a csoportjukban, viszont több vereségük miatt egyelőre meg kell elégedniük a második hellyel.

Houston Rockets - Toronto Raptors 117-101

A Houston Rockets sorozatban negyedik győzelmét aratta, miután tizenhat ponttal verték a Toronto Raptorst otthon. James Hardenék kiváló csapatmunkával vették az újabb akadályt, az NBA tavalyi legjobb csereembere 24 ponttal és 12 assziszttal (utóbbi egyéni csúcs), míg Omer Asik 13 ponttal és 18 lepattanóval zárt, utóbbinak ez már a hetedik dupla-duplája volt a szezonban.

A Rockets úgy nyert, hogy közben már nagyban az elkövetkezendő 24 óra járt a játékosok fejében, ugyanis a meccset követően rögtön Minneapolisba indultak, hogy tiszteletüket tegyék Kevin McHale vezetőedző lányának megemlékezésén, aki szombaton hunyt el. A ceremónia után a csapat máris veszi a sátorfáját, és megy Oklahoma Citybe, ahol James Harden először fog játszani volt csapata, a Thunder ellen.

Philadelphia 76ers - Dallas Mavericks 100-98

Elton Brand úgy tért vissza Philadelphiába, hogy a 76ers még mindig az egyik kenyéradója volt. Brandtől a nyáron vált meg a Philadelphia, köszönhetően az új kollektív szerződésben található eljárásnak, mely alapján Brand öt évre szóló kontraktusának utolsó esztendeje nem számít bele a csapat fizetési sapkájába, de még ugyanúgy ki kell fizetniük a játékost.

Brand szezoncsúccsal, 17 ponttal fejezte be a mérkőzést volt klubja ellen, azonban ennél nagyobb fricskát nem tudott adni az ellenfélnek, ugyanis a Philly Evan Turner és Thaddeus Young vezérletével végül kicsikarta a győzelmet. A 76ersnél továbbra sem játszott Andrew Bynum, ennek ellenére a csapatnak igen jól megy mostanában, amire szükség is van, hiszen nagy a tumultus az atlanti csoport élén.

Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 89-97

Kevin Love teljesítményének jelentős feljavulására volt csupán szüksége a Minnesotának, hogy magabiztosan gyűjtse be a szezon során másodszor a Sacramento skalpját. Love, aki a múlt héten tért vissza sérüléséből, melynek köszönhetően a szezon első kilenc meccsét kénytelen volt kihagyni, NBA szezoncsúcsot állított fel 24 lepattanóval és 23 ponttal.

A játékos ezúttal a biztonsági kesztyűje nélkül lépett fel a parkettre, mellel csupán 35%-os hatékonysággal dobálta a labdákat a visszatérése utáni első három meccsen, amivel természetesen nem volt megelégedve. Az eredmény - egyéni és csapat szinten is - magáért beszél, nem valószínű, hogy a közeljövőben visszatér a kesztyűk használatához.

Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 78-91

Nem tudott visszavágni a Cleveland a pár hete Phoenixben elszenvedett kétpontos vereségért a Sunsnak, sőt, hazai pályán viszonylag simán kikaptak a liga egyik legrosszabb vendég együttesétől. A Suns Goran Dragic és Michael Beasley remeklésének köszönhetően a harmadik negyedet kiválóan zárta, az utolsó 14 pontot a vendégek szerezték, mellyel vezetéshez jutottak, és ami már ki is tartott a meccs végéig.

Ez volt csupán a második sikere a Phoenixnek hét idegenbeli találkozóból az idei szezonban, míg a Cleveland az utóbbi tizenegy mérkőzéséből már tizedszer kapott ki.

NBA
27. játéknap
Philadelphia 76ers - Dallas Mavericks 100-98
Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 78-91
Houston Rockets - Toronto Raptors 117-101
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 89-97
Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 77-79
NBA
Tabella
Csapat GY V MH Csapat GY V MH
Miami Heat* 10 3 - Memphis Grizzlies* 10 2 0.5
Brooklyn Nets* 9 4 1.0 San Antonio Spurs 12 3 -
New York Knicks 9 4 1.0 Oklahoma City Thunder* 11 4 1.0
Milwaukee Bucks* 7 5 2.5 Golden State Warriors* 8 6 3.5
Atlanta Hawks 8 4 1.5 Los Angeles Clippers 8 6 3.5
Philadelphia 76ers 9 6 2.0 Denver Nuggets 8 7 4.0
Boston Celtics 8 6 2.5 Utah Jazz 8 7 4.0
Charlotte Bobcats 7 6 3.0 Houston Rockets 7 7 4.5
Indiana Pacers 7 8 4.0 Los Angeles Lakers 7 8 5.0
Chicago Bulls 6 8 4.0 Dallas Mavericks 7 8 5.0
Orlando Magic 5 7 5.0 Phoenix Suns 7 8 5.0
Detroit Pistons 3 9 7.0 Minnesota Timberwolves 6 7 5.0
Cleveland Cavaliers 3 10 8.0 Portland Trail Blazers 6 8 5.5
Toronto Raptors 3 10 8.0 New Orleans Hornets 4 9 7.0
Washington Wizards 0 10 9.5 Sacramento Kings 4 10 7.5
GY=győzelem, V=vereség, MH=meccshátrány, *=csoportelső