NBA

Aláztak a nyugati topcsapatok

Nem mindennapi játéknapot láthattunk az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság), ugyanis szombaton az idei 1/1-es választott, Anthony Davis karriercsúcsot döntött, továbbá két nyugati csapat is megalázta aktuális ellenfelét.

Blake Griffin

San Antonio-Denver
126-100

Ahhoz képest, hogy Tony Parkerék legutóbb hazai pályán kaptak ki a New Yorktól, most nagyon szépen megmutatták, hogy nem szabad leírni őket. A Denver ugyanis egy negyeden keresztül sem tudott méltó ellenfele lenni a Spursnek, így a hazai közönség már-már gálamérkőzésen érezhette magát.

Szinte hihetetlen, de a hazaiak 16 triplát süllyesztettek el a 26 kísérletükből, így nem csoda, hogy Manu Ginobili például 20 egységig jutott, de összességében hat Spurs-játékos ért el kétszámjegyű eredményt. A másik oldalon Ty Lawson 13 pontot termelt, ami kiváló profitot eredményezett számunkra, de a vendégek legjobbja mégsem ő, hanem Danilo Gallinari volt, 15 egységgel.

Los Angeles Clippers-Chicago
101-80

Nem csak a Denver, de a Chicago is nagyot perecelt szombaton, méghozzá a Clippers otthonában. Chris Paulék már a félidőben 12 ponttal vezettek, a Bullsban pedig egyszerűen nem volt annyi erő, hogy visszakapaszkodjon a meccsbe, így egy nagyon sima LA-sikert hozott ez a találkozó.

Ez a mérkőzés egyébként egyértelműen az erőcsatárokról szólt, hiszen a hazaiaknál Blake Griffin 26 pontot és 10 lepattantót, míg a vendégeknél Carlos Boozer 22 pontot és 12 lepattanót könyvelhetett el.

Milwaukee-New Orleans
117-113

A nap leglátványosabb mérkőzése a Bucks és a Hornets összecsapása volt, amely hihetetlenül sok pontot, kiélezett küzdelmet, valamint egy fontos karriercsúcsot hozott. Ezen a találkozón egyértelműen a Bucks vezetett többször, azonban a szívós Hornets mindvégig tapadt ellenfelére, és a hazaiak sikerét csak Monta Ellis késői büntetői biztosították be.

Amint már említettük, a mérkőzés egy fontos karriercsúcsot is hozott, az idei 1/1-es választott, Anthony Davis ugyanis 28 pontot és 11 lepattanót ért el, ezzel pedig egyértelműen a mezőny legjobbja volt. A hazaiak ennél jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak, hatan is legalább tíz egységet tettek a közösbe.

Phoenix-Miami
88-97

Hasonlóan az előző találkozóhoz, a Phoenix-Miami összecsapás is nagy csatát hozott. A Heat ugyan többször is elhúzott vendéglátójától, azonban a Suns már a félidőt is egálra mentette, sőt, Dragic révén két perccel a meccs vége előtt 88-90-re zárkóztak a házigazdák, ám ezt követően csak a vendégek szereztek pontot.

Ugyan sokáig úgy tűnt, hogy LeBron James betegség miatt kihagyja ezt a mérkőzést, végül mégis vállalta a játékot, és Chris Bosh 24 egysége mögött a csapat második legjobbja volt 21 ponttal. A hazaiaknál furcsa módon a kispad dominált, hiszen mind Luis Scola, mind Jared Dudley pocsék napot fogott ki, így Markieff Morrisnak (16 pont) és Shannon Brownnak (14 pont) kellett kisegítenie a kezdőötöst.

Charlotte-Memphis
87-94

A pénteken óriást ölő Memphisre ezúttal jóval könnyebb feladat várt, azonban hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem látszott meg a Macikon, hogy egy nappal korábban óriási meccset játszottak. Tény, hogy a vendégek vezettek, de az utolsó negyedet 27-19-re bukták el, így a vártnál izgalmasabbra sikerült a végjáték.

Érdekes statisztika ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy a Memphis immáron sorozatban 113 mérkőzésen kényszerített ki legalább 10 labdaeladást, amely a leghosszabb élő sorozat a ligában. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy az ide vonatkozó örökranglistán a második helyet a Miami foglalja el, ám ők csupán 52 ilyen meccset tudtak megvívni egyhuzamban.

Boston-Toronto
107-89

A nap nyitómérkőzése is tartogatott némi érdekességet, hiszen a sérültekkel tizedelt Torontót utolérte végzete, és az indianai bravúr után nagy verést kaptak Bostonban. A meccs lényegében a két páratlan negyedben dőlt el, az elsőt 30-17-re, a harmadikat pedig 32-22-re nyerték a házigazdák, így lényegében mindenfajta megerőltetés nélkül aratott győzelmet a Celtics.

A Toronto játékosai közül senki sem tudott 15 pontnál többet elérni, míg az ígéretes újonc, Jonas Valanciunas csak bő 19 percet töltött a pályán, ugyanis kipontozódott. A hazaiaknál Jason Terry ismét kiválóan játszott, 20 pontig jutott, de Rajon Rondo is pont ugyanennyi gólpasszt osztott ki.

A játéknap további mérkőzésein elsőként a Utah szerzett újabb idegenbeli sikert, ezúttal Washingtonban, majd a Cleveland volt képtelen hazai pályán legyőzni a Dallast.

NBA
Alapszakasz, a 18. játéknap eredményei
Boston-Toronto 107-89
Washington-Utah 76-83
Cleveland-Dallas 95-103
Charlotte-Memphis 87-94
San Antonio-Denver 126-100
Milwaukee-New Orleans 117-113
Phoenix-Miami 88-97
Los Angeles Clippers-Chicago 101-80