Sportgazdaság

Az NBA Európa helyett inkább Latin-Amerikára fókuszál

  • VNA

Rövid távon biztosan nem tervezi európai csapat integrálását az NBA - a terjeszkedést inkább dél felé tervezik megvalósítani az amerikaiak.

Bár az utóbbi években megszokottá váltak az Európában rendezett NBA találkozók, egyelőre mégsem tervezi európai együttes felvételét az NBA. Az észak-amerikai profi kosárlabda liga vezetője, David Stern a Dallas berlini vendégjátéka kapcsán nyilatkozott ebben a kérdésben: "Egy időnek még biztosan el kell telnie ahhoz, hogy tartósan az európai piacra lépjünk. Ahhoz, hogy ebben komolyan gondolkozzunk, egy sokkal nagyobb televíziós piacra, megfelelően nagy nézőtérrel rendelkező csarnokokra és sokkal nagyobb szurkolói bázisra van szükségünk" - jelentette ki a sportvezető.

Az NBA egyre több dél-amerikai játékost foglalkoztat - a tendencia aligha véletlen - Grafika: inspiredm.com

Az észak felé, Kanadában is terjeszkedni szándékozó liga persze továbbra is fenntartja azt a rendszert, amely szerint előszezonbeli és alapszakasz mérkőzéséket is áthoz az öreg kontinensre, de állandó európai csapatot nem tervez felvenni az NBA együttesek közé. A cél most sokkal inkább a földrajzilag jóval közelebb álló mexikói piac megdolgozása lesz. "A következő két évben biztosan lesz alapszakasz mérkőzés Mexikóban" - nyilatkozta ennek kapcsán a korábbi Lakers játékos, jelenleg pedig már az NBA alkalmazásában dolgozó Cedric Ceballos.

Vasárnap Mexikóvárosban az Orlando Magic és a New Orleans Hornets játszik egymással felkészülési mérkőzést, amely a 20. ilyen jellegű találkozó lesz már Mexikóban. A latin-amerikai térség amúgy a legjobban fejlődő piac az NBA számára (a külföldi bevételek 15-20%-a már innen származik), így nem lenne meglepetés, ha előbb-utóbb mexikói illetőségű csapat is részt vehetne a világ legjobb kosárlabda bajnokságában.