Heti 6:3

Szép remények, lelki teher, hazatérés, zakó, pénz, pánikhangulat

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Jön, jön, jön!

Természetesen az olimpiát várjuk ennyire, ami előtt joggal reménykedünk a szép szereplésben. Egyrészt azért, mert valószínűleg több nemesfémet hoznak haza a sportolóink, mint négy éve Pekingből. Mindenféle agyament kutatók és gazdasági elemzők nevetséges alapokra helyezett előrejelzései között fel-felbukkan egy-egy komolyabb jóslat, mint például a USA Todayé, amely szerint három aranyat nyerhetnek a mieink, méghozzá a tornász Berki Krisztián, az úszó Gyurta Dániel és a kalapácsvető Pars Krisztián révén. Azért ebben a prognózisban is van hiba, hiszen például a kajak-kenusaink valahogy kifelejtődtek ebből a listából, de abban egyetértünk az amerikai lappal, hogy ez a három fiatalember nagyon komoly esélyekkel indul. Ráadásul ők a mintapéldányai a tökéletes fejjel rendelkező sportolónak. Az biztos, hogy ők hárman mind kifogják hozni a testükből, ami kihozható, hiszen - bár némelyiküknek voltak hullámvölgyeik - mára mind pontosan tudják, hogy koncentráljanak maximálisan a versenyeikre. Tehát azt meg fogják tenni, amit meg tudnak, az pedig már az ellenfelek "feladata", hogy náluk gyengébben teljesítsenek.

A londoni Tower látképe előtte egy brit hadihajóval az olimpiai játékok előtt 2012-ben.

A másik szempont, amiért elégedettebbnek kell lennünk két hét múlva, mint négy éve, hogy át kell értékelnünk az elvárásainkat. A legtöbb sportolónak egy élet munkáját jelenti részt venni egy olimpián. Például a már említett Berki Krisztián első Eb-érme megszerzése után nyolc évvel vehet részt először az ötkarikás játékokon, köszönhetően a tornasport elképesztően nehéz kvalifikációs rendszerének. Értékelnünk kell tehát, hogy ott lesznek, értékelnünk kell, ha a saját legjobbjukat teljesítik, ha pedig ez egy-egy számban a legjobbak közé kerülést, érmet vagy győzelmet ér minden egyes alkalommal meg kell emelnünk a kalapunkat, mert az már a hab a tortán.

2. Gyűlik a rutin, a Vidi áll a legjobban a második kör félidejében

A három érdekelt csapatunk közül a matek és a mutatott játék alapján is a Videotonnak van a legnagyobb esélye arra, hogy a nemzetközi kupák selejtezőinek következő fordulójában is szerepelhessen. Úgy tűnik, lassan valóban beérik a portugál vezetőedző, Paulo Sousa munkája, egy év alatt egy stílusosan és tudatosan játszó csapatot formált, amely az utóbbi évek gyors búcsúi - a Maribor és a Sturm elleni vereségek - után ezúttal már rutinosan állt ki a Slovan Bratislava elleni EL-selejtezőre. A szlovák főváros csapatának vezetőedzője, Vladimír Weiss két dolgot szeretett volna a a Vidi elleni első meccsen: nyerni és megőrizni a kapujukat a góltól. Egyik sem sikerült, hiszen 1-1-re végződött a mérkőzés, ami után reális esélyekkel készítheti együttesét Paulo Sousa a visszavágóra.

3. A Kemény-legények tapasztalata is sok jót sejtet

Megnyerte a Vodafone Kupát a magyar férfi vízilabda-válogatott a Margitszigeten, de ennél sokkal fontosabb, hogy játékosainkon és Kemény Dénes szövetségi kapitányon végig érződött, hogy pontosan tudják a dolgukat. Ez persze nem olyan nagy meglepetés az utóbbi három olimpián bajnoki címet szerzett együttestől, amely egyetlen kisebb pofonba, az olaszok elleni vereségbe szaladt bele. A taljánok örültek annak, hogy sorozatos vereségek után meg tudták mutatni a mieinknek, hogy képesek legyőzni őket, mi viszont biztosak lehetünk abban, hogy a kapitány és tanítványai is leszűrték a tanulságokat, és Londonban tudni fogják, hogy mit kell tenniük, ha újra összefutnak a déli ellenféllel. A kérdés tehát nem is az lesz az olimpián, hogy őket sikerül-e legyőzni, félnivalónk inkább a délszláv csapatok, Szerbia, Horvátország és Montenegró ellen lehet. De ahogy a magyar származású Alex Giorgietti elmondta, a mieinknek a vérében van az olimpia...

4. Mocsai Lajos túl van a legmegterhelőbb pillanatokon

A magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a múlt hét végén jelölte ki végleges utazó keretét a londoni játékokra. Érhető módon nehéz dolga volt, hiszen ilyen szűkre egyszer sem kellett szabnia a létszámot az utóbbi években. Az olimpián mindössze 14 játékost és szükség esetén egy tartalékot vethet be, ennél pedig a 2011-es világbajnokságon, a januári Európa-bajnokságon és a tavaszi ötkarikás selejtezőtornán is bővebb csapattal számolhatott. Így természetesen a válogatott kialakult játékrendszerének fontos alkotóiról kellett lemondania, akik ráadásul magánemberekként is közel állnak hozzá, hiszen együtt küzdötték végig a Londonba vezető utat a csapattal és a kapitánnyal. A Tunézia elleni szegedi siker után Mocsai Lajos meghozta döntését, a feszültség alól némileg felszabaduló válogatott pedig vasárnap már meg is villantotta, hogy mire képes, hiszen a címvédő francia csapatot saját pályáján győzte le. Az ötkarikás tornát a másik nagy favorit, Európa-bajnok Dánia ellen kezdik a mieink, a felkészülés pedig szép reményekkel tölthet el minket a vasárnapi nyitány előtt.

5. A britek történelmet írtak Franciaországban

A brit Sky csapat nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körversenyt. Némi ferdítéssel, a konkrét csapatversenyben ugyanis a Radioshack végzett az élen. Az egyéni összetettet megnyerő Bradley Wiggins sikere azonban a körülötte tekerők nélkül nem jöhetett volna létre, így ezen a Touron mind a kilenc fő megérdemelte volna, hogy sárga trikóba öltöztessék Párizsban. Az alapvetően időfutammenő Wiggins sokat fejlődött ugyan a többi elemben is, de a végül második helyen végző Christopher Froome vagy a sprinterkirály Mark Cavendish áldozatos munkája és vigyázó szemei nélkül nehezen nyert volna. Érdekes módon Froome erősebb volt nála a legmagasabb hegyeken, de a csapatutasítás nem tette lehetővé, hogy ők komolyan megütközzenek egymással, a főnökök biztosra akartak menni. Egyes Forma-1-es csapatok juthattak ezekről a dolgokról eszünkbe, és az egyéni sportág így abszolút csapatsporttá vált. Vannak, akiknek nem tetszik a módszer, de nekik csak egyet mondhatunk: valakinek jobban kellett volna csinálni. Az ellenfelek pedig nagyon kemény üzenetet kaptak az olimpia előtt, hiszen nehéz elképzelni, hogy a brit versenyzők ellen bárkinek komoly esélye lehet az országúti számokban.

6. Huszti Szabolcs újrakezdi

A korábbi magyar válogatott középpályás "hazatért" Hannoverbe Oroszországból. A Zenit Szentpétervárnál töltött - itthonról egyénileg inkább sikertelennek, mint sikeresnek tűnő - évek után Huszti olyan helyre került, ahol valószínűleg sokkal több lehetőséget kap majd, mint eddigi csapatánál. A német együttesnél ugyanis köré akarnak építkezni, ahogy azt jelzi a klub kitartása az átigazolási tárgyalások során és a 10-es mez is, amit azonnal megkapott a visszatérése után. Menedzsere szerint a játékos 29 évesen még nem azt tervezi, hogy Hannoverben fejezi be a pályafutását, abban azonban egyelőre csak reménykedni tudunk, hogy újra befut, ahogy néhány éve tette, és ha továbbáll, akkor jól választ majd csapatot.

Heti hármas

1. Az albán bajnok jobban akarta a sikert, mint a magyar

Vagy úgy is mondhatjuk, hogy a magyar bajnokot meglepte, hogy albán ellenfele szervezetten és jól is játszik. Reméljük, hogy néhány óra múlva már a Debrecen továbbjutásának örülhetünk a Skënderbeu elleni BL-selejtezős visszavágót követően, de az első mérkőzés azért megérdemel néhány szót. A Loki ugyanis rosszul játszott. Nagyon.

Az 1-0-s vereségnek a játék képe alapján örülni kellett a múlt héten, hiszen az ellenfél úgy ment át rendre a mieink középpályáján, ahogy akart, úgy alakított ki helyzeteket, ahogy akart. Az, hogy ezek közül csak egyet használtak ki, egyrészt szerencse, másrészt reményt is kelt, hiszen azért mutatja, hogy annyira nem jók ők sem, verhetők. Persze a DVSC helyzete nem egyszerű, hiszen ha a szél egy gólt befúj Nyíregyházán, máris hármat kell rúgni válaszul, de bízzunk benne, hogy megoldják a feladatot! Az biztos, hogy jobb fejjel lehet hozzáállni a dologhoz, mint ahogy legutóbb sikerült.

2. BL-győztes lesz a PSG

Az még önmagában nem baj, hogy a francia csapat borítékolhatóan be fogja gyűjteni néhány éven belül a legnagyobb trófeákat, az azonban elkedvetlenítő, ahogy ezt megteszik. A francia labdarúgás ugyanis bebizonyította, hogy önmagától nem tud olyan csapatokat kitermelni, amelyeknek esélye van a nagy sikerekre, jött hát egy pénzes befektető, aki megcsinálja a gárdát. A Paris Saint-Germain lesz a legújabb divatcsapat, amelynek máris sikerült a Chelsea elleni amerikai felkészülési meccsen egy szép szurkolótábort összehoznia. Biztos, hogy az eddigi drukkerek között rengetegen lesznek, akik örülnek majd a csapat sikereinek, de olyanok is, akik hiányolni fogják a sportembereket a csapatból. Mert a párizsiaknál a pénz fut majd ki minden meccsen a pályára, ami szépen le is fogja igázni az ellenfeleket.

3. Rettegés Londonban

Lassan úgy tűnik, hogy túlzásokba esik az olimpia szervezőbizottsága és a brit hadsereg a játékok biztonságának szavatolását illetően. A védelemre kirendelt katonák többen lesznek, mint a sportolók és az edzőik együtt, azaz lassan minden egyes résztvevő mellé személyes őrt állíthatnak a helyi erők. Jelenleg 18 200 főnél tart a létszám, ráadásul légvédelmi ütegek és hadihajók is megjelentek London városában, mivel a szervezők alapelve az, hogy a jelenlétük riasztó lehet az esetleg rosszban sántikálók számára. Szerintünk inkább a turisták és a szurkolók számára lehetnek majd visszataszítók. Persze megfelelő szervezéssel, hozzáállással, a túlkapások megelőzésével igazolhatják magukat az illetékesek, de lassan nagyobb feladatnak tűnik a védelmi erők rendben tartása, mint az egész olimpia lebonyolítása.