Heti 6:3

Helyreállt a rend Wimbledonban, itthon ismét a dopping a középpontban

  • DA

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Helyreállt a "rend" Wimbledonban

Két év után ismét Serena Williams és Roger Federer nyerte a női illetve férfi egyest az angol nyílt teniszbajnokságon. Pedig tavaly már mindkettejüket leírták. Serena 2010 júliusában, pár nappal  negyedik wimbledoni sikere után Münchenben egy étteremben üvegszilánkba lépett, tizenhét öltéssel varrták össze lábát. Többet már nem versenyzett abban az évben, lábát kétszer is műteni kellett. De a neheze csak ezután következett: tavaly nem indult az Australian Openen, majd márciusban kiderült, tüdőembóliával kezelik. Az All England Clubban ütőt fogott, a 4. körig jutott, és a rengeteg elbukott pont miatt a világranglista 175. helyéig csúszott. Majd Stanfordban, több mint egy év után ismét tornát nyert, és lassan, de biztosan kapaszkodott fölfelé, és kezdte visszanyerni régi formáját. Az US Openen a döntőig menetelt, ahol Samatha Stosur állította meg. 2012-ben az év első Grand Slam-versenyén nem termett számára sok babér, de Wimbledont újra meghódította, a csúcsig vezető út során a címvédő Petra Kvitotvát, és a korábbi világelső Viktorija Azerenkát, majd a fináléban Agnieszka Radwanskát is legyőzte. "Szavakkal el sem tudom mondani, hogy mit érzek. Egy éve még kórházban voltam, de most itt vagyok és én vagyok a bajnok" - mondta könnyeivel küszködve. Teljesítményére a párosversenyben tette fel a koronát, nővérével, Venusszal 13. páros GS-versenyüket nyerték.

A kudarcok a férfi mezőny "egykori" egyeduralkodóját, Roger Federer sem kerülték el. 2010. januárjában megnyerte az ausztrál nemzetközi bajnokságot, majd végig kellett néznie, ahogyan előbb Rafael Nadal, majd Novak Djokovics sorra hódítja el a címeket. 2010-ben hét év után kicsúszott a világranglistán az első kettőből, tavaly ősszel rövid időre a harmadik helyét is elvesztette. Bár tavaly év végén remek sorozatot produkált, Bázelben, Párizsban majd a világbajnokságon sem talál legyőzőre, de 2003 után először GS-cím nélkül maradt, ahogyan idén az Australian Openen és a Roland Garroson is. 2010-ben talán magánélete is kihatott teljesítményére, az év nyarán ikerlányai születtek, és ezt megelőzően minden bizonnyal válaszút elé álltak feleségével, vállaljanak-e gyereket, és ha igen, hogyan folytassa a teniszt Federer. Wimbledonban viszont megtörte az átkot, végre - parádés teljesítménnyel - legyőzte Novak Djokovicsot az elődöntőben (azt megelőzően négyszer kikapott a szerbtől), majd a döntőben egy szettet vesztett Andy Murray ellen. Saját bevallása szerint a szerb és a skót ellen is élete legjobb játékával rukkolt elő. 17. GS-sikerével saját rekordját döntötte meg, és a jövő héten a még hiányzó csúcsot is elveszi Pete Samprastől, 287. hetét kezdi majd meg a világranglista élén, ami a leghosszabb idő a rangsor élén. "Amúgy" a wimbledoni elsőségek számában (7) is beérte az amerikai legendát. A számok nyelvén a svájci minden idők legjobb teniszezője, de azt nem sokan kérdőjelezik meg a statisztikákon kívül sem.

2. "Megpróbálom srácok, de nem lesz könnyű"

A fenti mondat Anddy Murray szájából hangzott el a vesztes wimbledoni döntőt követően. A szokásos mérkőzés után interjút percekig nem tudta elkezdeni a skót fiú, vigasztalhatatlanul zokogott. Bár barátai, ismerősei szerint Murray a pályán kívül egy szerény, közvetlen ember, játék közben ennek ellenkezőjét mutatja, hazáján kívül aligha "mozgat meg" nagy tömegeket. Sokat hisztizik, és nem áll tőle távol egy-egy színpadias, a futballpályákról ismerős "műesés" sem. Azokban a percekben aztán Murray emberi, érzékeny oldala is megmutatkozott. Volt már tapasztalata a vereségben, négyszer kapott ki GS-döntőben, de most, hazai környezetben talán soha vissza nem térő lehetőség előtt állt, és ez ő is tudta. Mégis, a fájdalmas kudarc mellett a nézők biztatása vigasztalta, a centerpálya közönsége és a kívül rekedt ezrek győztesként ünnepelték a 25 éves játékost.

3. Hetényi Zoltán az NHL kapujában

A magyar válogatott és a finn Jokerit kapusa június végén meghívást kapott az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) érdekelt Nashville Predators fiatal játékosokat fejlesztő táborába. A 24 éves hokis bizonyította tehetségét, a Nashville tartalékcsapatánál, az Amerikai Hokiligában (AHL) szereplő Milwaukee Admiralsnél számítanának rá, de konkrét lépésekről még nem tudott beszámolni a hathárom.hu-nak adott interjúban.

Elnyerte a nashville-i szakmai stáb tetszését Hetényi Zoltán

4. Korcsmár és Kovács szórja a gólokat Norvégiában

A válogatott védő, Korcsmár Zsolt, és a 2004-2005 között tízszeres válogatott Kovács Péter sem marad adós a gólokkal Norvégiában. Előbbi a 90. percben szerzett egyenlítő gólt a Brann színeiben a Norvég Kupa nyolcaddöntőjében, csapata végül hosszabbításban győzött, és ment tovább. Utóbbi a Strömsgodset első gólját jegyezte a Mjöndalen elleni kiütés során(6-1). Kovács a hétvégi bajnoki fordulóban is eredményes volt, győztes gólt lőtt a Stabaek ellen.

5. Már lemondott az olimpiáról, de megkapta a lehetőséget Pistorius

A műlábakkal versenyző dél-afrikai futó tavaly ugyan olimpiai A-szintet futott 400 méteren, de hazája olimpiai bizottsága (SASCOG) ezzel nem érte be, előírása szerint a lábprotézisekkel futó sportembernek a kvótaszerzéshez az olimpia előtti három hónapban újra meg kellett volna futnia az A-szintet, ez nem sikerült a négyszeres paralimpiai bajnoknak. A múlt héten a SASCOG "megenyhült", előbb beválasztotta a dél-afrikai 4x400 m-es váltóba, majd néhány órával később 400 m-en is engedélyezte az indulását a londoni játékokon. Az atlétának 17 hónapos korában születési rendellenességek miatt mindkét lábszárát amputálták. Tavaly elődöntőbe jutott az egykörös távon a tegui világbajnokságon, a váltóval ezüstérmes (a döntőben nem futott). A szimpatikus sportember 2011-ben Budapesten, a Gyulai-emlékversenyen is indult.
 
6. Kopogtat az utánpótlás úszásban

Remekül szerepeltek a magyarok az ifjúsági úszó Európa-bajnokságon: összességében 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zártuk a kontinensviadalt. Aranyérmet nyert az olimpiai résztvevő Szilágyi Liliána 200 pillangón, az ugyancsak londoni résztvevő Sztankovics Anna megvédte címét 100 mellen, Sebestyén Dalma a 200 m vegyesúszás döntőjében diadalmaskodott. Biczó Bence, Kapás Boglárka és a többiek után itt az újabb “aranygeneráció” az uszodában. Zárójelben jegyezzük meg, a vívószövetségnél talán kérhetnének tanácsot az úszóktól az utónpótlás-programokat illetően…

Heti hármas

1. Fazekas Róbert "újra" lebukott

Bár hivatalosan még nem erősítették, meg, tulajdonképpen biztosra vehető, hogy Fazekas Róbert adott pozitív mintát egy versenyen kívüli ellenőrzés során. Ezt Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke erősítette meg az MTI-nek, hozzátéve, hogy a versenyző - akinek korábban volt hasonló esete - kérte a B próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig nem hozzák nyilvánosságra. A londoni magyar küldöttség csapatvezetője, Molnár Zoltán bejelentette, hogy a MASZ elnökének egyetértésével a MOB a sportolót nem nevezte a londoni olimpiára. Így 158-ra csökkent az ötkarikás játékokon induló magyarok létszáma. Mindennél beszédesebb, hogy a nevezési listájáról Fazekas Róbert neve hiányzik… akire ráillenek a nyilvánosságra hozott paraméterek.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes Fazekas nyert a 2004-es athéni olimpián, de mivel a doppingvizsgálaton 75 milliliternyi vizelet helyett csak 25 millilitert adott, és elhagyta az ellenőrzés helyszínét, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingvétség miatt megfosztotta az első helytől – akárcsak (hasonló okok miatt) klubtársát, a kalapácsvető Annus Adriánt. A 36 éves atléta kétéves eltiltása után indult a 2008-as pekingi játékokon, ahol döntőbe jutott, a nyolcadik helyen végzett. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A tavalyi, tegui vb-n kiesett a selejtezőben, idén áprilisban teljesítette az olimpiai A szintet, de az Eb-n nem indult. Ha bebizonyosodik bűnössége, örökös eltiltással sújtják, vagyis vége karrierjének.

Az olimpiára készülő magyar versenyzők között sajnos ez már a harmadik doppingeset. Július elején derült ki, hogy az evezősöknél Juhász Adrián doppingvétség miatt kikerült az ötkarikás játékokra készülő csapatból, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász héthónapos eltiltást kapott. A vízilabdázóknál Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

2. Rakaczki Bence tragédiája

Egy hete súlyos betegséget diagnosztizáltak a Diósgyőr kapusánál, Rakaczki Bence leukémiában szenved. “Bajnokság közben semmi jel nem mutatott arra, hogy Bence beteg lenne, a munkáját jól végezte, és fokozott erőbedobással készült az érettségire is” - mondta a DVTK kapusedzője a klub honlapjának. Veréb György úgy fogalmazott, ha jelzővel kellene illetni Bencét, akkor csak az jut eszébe, hogy áldott jó fiú. “Bence szerény, kötelességtudó és tisztelettudó. Nagyon szeret horgászni, de amikor kifogja a nagy pontyokat, megpuszilja és visszadobja őket a vízbe. Ilyen gyerek Bence, csak legekben tudok beszélni róla” – tette hozzá Veréb György.

Rakaczki Bence idén került be a DVTK felnőtt keretébe, és a diósgyőriek utolsó négy tavaszi bajnoki mérkőzésén védte a csapat kapuját. A tavaszi hajtás közben írásbeli érettségi vizsgát is tett (a szóbeli részt már a betegágyból teljesítette), és szépen indult a karrierje. A tehetséges kapus a bajnokság után jelezte, hogy gyengének érzi magát, és izomfájdalmai vannak, az orvosi vizsgálat pedig szomorú eredményt hozott: Bence leukémiában szenved.

A 19 éves kapus állapotának szinten tartásához vérre van szüksége, ehhez a klub a szurkolók segítségét kéri. A véradáshoz szükséges információkról a dvtk.eu oldalon lehet tájékozódni. A szombathelyi felkészülési tornán, a Király-kupán megvédte címét a DVTK, a győzelemért járó háromszázezer forintos pénzdíjat Dudás Hunor ügyvezető igazgató a játékosoknak adta, akik felajánlották a teljes összeget Rakaczki Bencének. Bencének ezúton is mielőbbi gyógyulást kívánunk, várjuk vissza a pályára!

3. Maria de Villota soha többet nem ülhet volán mögé

Egy hete szörnyű balesetet szenvedett egy angliai teszten María de Villota, a Forma-1-es Marussia csapat spanyol pilótanője. Súlyos fej- és arcsérüléseket szenvedett, jobb szemét nem tudták megmenteni az orvosok. A 32 éves versenyző még mindig súlyos, de stabil állapotban van. Az F1-es pilóták közül többen María kedvenc motívumát, csillagot festettek sisakjukra a Brit Nagydíjon, honfitársa, Fernando Alonso pole pozícióját neki ajánlotta.