NBA

Karriercsúcsok rázták meg a kosárligát a keddi játéknapon

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 89. játéknapján két játékos is kiválóan használta ki az adódó lehetőséget, hiszen Shannon Brown és Jodie Meeks is a szokásokkal ellentétben a kezdőben kapott helyet, előbbi 32, utóbbi pedig 31 ponttal döntött karriercsúcsot.

A játéknap első összecsapásán a Philadelphia hazai pályán 103-85-re győzte le a Cleveland csapatát. A rajt-cél győzelemben komoly szerepe volt az Andre Iguodalát helyettesítő Jodie Meeksnek, aki 31 pontjával megdöntötte saját karriercsúcsát. A Phillynél Jrue Holiday is kiváló teljesítményt nyújtott, ő 19 pontot és 6 gólpasszt könyvelhetett el.

A rájátszásért harcoló Milwaukee ezúttal hazai pályán tudott nyerni 108-101 arányban az Atlanta gárdája ellen. A rendkívül szoros mérkőzésen először a Bucks tudott elhúzni ellenfelétől, ám a vendégek a második félidő elején visszajöttek a meccsbe, így a végjáték szorosnak ígérkezett, ám a hazaiaknál játszott egy bizonyos Monta Ellis, aki 17 pontot dobott az utolsó negyedben, így végül a Bakok örülhettek. Ellis egyébként 33 pontjával a mezőny legjobbja volt, de a másik oldalon Josh Smith nem sokkal maradt el tőle, a Hawks csatára 30 egységet és 18 lepattanót termelt. A mérkőzés után Ellis fényt derített arra, hogy honnan kapta az energiát: "Ma újra láttam a feleségemet (Juanika). Ez igazán feltüzelt, mert ez volt az első alkalom, hogy itt volt. Később aztán a gyermekeimet is láthattam a FaceTime-on, ez szintén feltüzelt, így csupán annyit szerettem volna, hogy jól érezzem magam a mérkőzésen."

Folytatódott a Houston hullámzó formája, a Rockets ugyanis Dallasban szenvedett 90-81-es vereséget. Annak ellenére, hogy az első negyed után még 30-19-re a vendégek vezettek, a Dallas a harmadik negyed után már 7 pontos előnybe került, amelyet végül sikerült megtartani a lefújásig.

A győzelmet a Dallas elsősorban Dirk Nowitzki 21 pontjának, valamint a kispad kiváló teljesítményének köszönheti. A másik oldalon Dalembert kivételével a kezdő minden tagja 10 pont fölé tudott jutni, ám mivel a kispadról nem érkezett segítség, így esélye sem volt a Rocketsnek a győzelemre.

Hiába döntött karriercsúcsot Shannon Brown, a Phoenix Suns mégis 107-100 arányú vereséget szenvedett a San Antoniótól. A végletekig kiélezett mérkőzés hőse a már említett Brownon kívül a néhány napja az NBA hivatalos oldala által leöregezett Tim Duncan volt, aki 26 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplát ért el, csapattársa, Tony Parker pedig nem sokkal maradt el tőle, ő 24 egységet tett a közösbe. A korábban már említett Shannon Brown 32 pontjával karriercsúcsot döntött.

A hazai pályán pattogtató Portland nem tudott méltó ellenfele lenni a nyugati első Oklahoma Citynek, mert bár a végeredmény "csak" 109-95 lett a Thunder javára, a vendégek már 16 ponttal vezettek a félidőben. A Thunder nagy hármasa, Durant, Westbrook, valamint Harden összesen 78 pontot termelt. A másik oldalon egyedül a két magasember, LaMarcus Aldridge és JJ Hickson teljesítményét lehetne kiemelni. Előbbi 20 pontot dobott, míg a Blazers új szerzeménye 9/10-es mezőnymutatóval 21 egységet hozott össze a kispadról beállva.

Ezúttal a Golden State otthonában tudott nyerni a Lakers, méghozzá 104-101 arányban. A hihetetlenül szoros végjátékot hozó mérkőzésen a szokásoknak megfelelően Kobe Bryant lépett elő a Lakersből, hogy eldöntse a mérkőzést. A Fekete Mamba az utolsó másfél percben hat pontot is dobott (összesen egyébként 30-at), így végül sikerült felülmúlni a gyengécske Warriorst. Hazai oldalon Klay Thompson gyógyszere gurult el, az újonc hátvéd ugyanis 25 dobást vállalt, ám ebből csak 10-et tudott értékesíteni, így 20 pontig jutott a fiatal játékos.

NBA
89. játéknap
Philadelphia-Cleveland 103-85
Milwaukee-Atlanta 108-101
Memphis-Minnesota 93-86
Dallas-Houston 90-81
Phoenix-San Antonio 100-107
Portland-Oklahoma City 95-109
Golden State-LA Lakers 101-104