Koronavírus

Újabb európai ország tilthatja be az online szerencsejátékot a vírus miatt

  • varin

Lettország volt az első fecske, de hamarosan egy nyugat-európai ország is erre a döntésre juthat.

Március végén fogadták el Lettországban azt a törvénycsomagot, amely részeként betiltották az országban az online szerencsejátékot határozatlan időre. Hiába döntögetett rekordokat az elmúlt években a balti állam bevétele, a hatóságok a koronavírus elleni védekezés jegyében minden legális szolgáltató - legyen az fizikai helyszínen lévő vagy interaktív, online formában lévő - működési licencét vissszavonták. Habár a lett eset is meglepetésként érhette az iparág szereplőit, úgy tűnik, most egy nyugat-európai ország, Portugália is erre a döntésre juthat.

Fotó: Eurojust

Mint arról ugyanis több iparági hírportál beszámol, a héten elfogadtak egy olyan törvényjavaslatot, amely az online szerencsejáték-platformokhoz való hozzáférés részleges vagy teljes korlátozását rendelné el a koronavírus-járvány idején.

A törvényjavaslat szövege kiemeli, hogy a különböző kaszinó- vagy pókerjátékok veszélyt jelentenek a védekezés szereplőire, addiktív fenyegetést jelentenek a jelenlegi válságban.

A megszorítások elsősorban a kaszinójátékokat és a pókertermeket érintenék, hiszen a sportfogadó szektor fogadási volumene márciusra 70-75%-os, áprilisra pedig egyes becslések szerint 90-95%-os visszaesést prognosztizál.

A hatalmas visszaesés nem véletlen, a portugál szolgáltatók nem engedélyezik az olyan sportágakra való fogadást, mint például az e-sportok vagy a virtuális sportok, amelyek bőséges kínálatával jelenleg az iparág több szereplője is próbálja orvosolni a kiesést.

Az egyik legnagyobb portugál szolgáltató, a Bet.pt marketingigazgatója, Pedro Miguel Garcia viszont rávilágított, a szabályozással nem oldanak meg semmilyen problémát, csupán az illegális, online bukmékerek felé terelik a figyelmet, ahol elérhetőek a fenti fogadási típusok.

Lettország és Portugália mellett már Belgium is bevezett korlátozásokat, itt 500€-ban maximalizálták a heti befizethető összeget a bukmékerekhez.

Calvinayre