Érdekesség

Ennyi a szorzója, hogy elkapod a koronavírust

Vajon mekkora lenne a szorzója annak, hogy valaki elkapja Magyarországon a koronavírust? Ennek próbáltunk meg utánajárni.

A legfrissebb adatok szerint úgy tűnik, hogy berobbant a második hullám Magyarországon, így a koronavírus ismét uralja a napi közbeszédet.

Távol álljon tőlünk, hogy ebben a kérdésben állást foglaljunk, viszont mivel a mi munkánk javarészt a számokról és az esélyekről szól, ezért egy gondolatkísérlet gyanánt megpróbáltunk utánajárni, hogy vajon mekkora (volt) az esélye, hogy valaki elkapja a koronavírust Magyarországon.

Előre leszögezzük, hogy az esélyszámításunk több helyen is hibázhat, ezért pontos meghatározásnak vagy becslésnek nem minősül.

Ahogy arra a hatóságok is felhívták a figyelmet, a fertőződést tudatos megelőző tevékenységekkel és megfelelő hatékonyságú védekezéssel elkerülhetjük - vagy legalábbis komoly mértékben csökkenthetjük, tehát az emberek nem feltétlenül azonos esélyekkel kaphatják el a vírust, attól függően, ki mennyire tartja be a szabályokat.

Na de térjünk rá az odds-szabászatra.

A 2020. szeptember 10-én elérhető hivatalos adatok alapján 10 191 beazonosított koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a magyar lakosság*  0,1043%-a kapta el a koronavírust.

Ha most mi egy fogadóiroda lennénk és ezt a százalékot átkonvertálnánk egy szorzóra, akkor ebben az esetében nagyjából 1001.00-s szorzót állapítanánk meg erre a képzeletbeli piacra.

Sportfogadóként azért nagyjából tisztában lehetünk vele, hogy ez körülbelül a lehetetlen kategória, hiszen ilyen tartományban ritka a nyertes a szorzó! Persze gyorsan fel is hozzuk ellenpéldaként a Leicester Cityt, amely 2016-ban úgy lett a Premier League bajnoka, hogy a bukik a szezon előtt 5001-es oddsot kínáltak a Rókákra!

A fenti számítás csak a hivatalos, vagyis a beazonosított fertőzésszámot vette alapul. Sajnos nehéz kiigazodni a különféle orvosi szakértők megszólalásai között, de abban nagy az egyetértés, hogy valós szám ennél a közel 10 ezer főnél sokkal nagyobb lehet.

A napokban egy elismert hálózatkutató és egy egyetemi rektor is 100 ezres nagyságrendről beszélt, ami már ugye 10-szerese a hivatalos adatoknak.

Ha ebből indulunk ki, akkor a magyar lakosság 1,024 %-a kaphatta már el most a koronavírust, ami a szorzók nyelvére átszámolva nagyjából 101-szeres oddsot jelentett.

A járványgörbe alapján még számolhatunk azzal is, hogy az esetszámok a következő napokban, hetekben tovább fognak emelkedni. Pontos számokat senki nem tud mondani, de még a becslések kapcsán is nagy a homály.

A kalkuláció kedvéért egy 250 ezres esetszámból is fabrikáltunk egy szorzót. Ez a szám azt jelentené, hogy a magyar lakosság 2,55 %-a kapná el vagy esne át a víruson, ha pedig ezt esélyszámítással átkonvertáljuk szorzóvá, akkor ~40-es oddsot kapnánk.

 


* KSH 2020-ra vonatkozó adatok alapján Magyarországon lakossága 9 769 526 fő