Nemzetközi foci

Akár már májusban újra nézhetünk topfocit

A hétvégén összeültek a Premier League csapatai, hogy megvitassák a bajnokság folytatását. Abban sikerült megállapodniuk, hogy befejezik a szezont, de az újraindulás időpontja még kérdéses. A legjobb forgatókönyv szerint június 8-án rendeznek ismét angol bajnokit. A németek és az olaszok ennél előbb is kezdhetnek. Megnéztük, milyen kilátások vannak a nagy topligákban.

Premier League 

Hétvégén megbeszélést tartottak az angol élvonal klubjainak képviselői és abban sikerült megállapodniuk, hogy befejezik a bajnokságot. Ez azért is fontos, mert korábban a sajtóban rengeteg olyan vélemény és pletyka is napvilágot látott, amely alapján akár el is törölhették volna az egész szezont. 

Az angoloknál az utolsó meccset március 9-én rendezték meg, eredetileg április 3-ig, majd április végéig függesztették fel a bajnokság küzdelmeit. Hogy pontosan mikor lehet reális a folytatás, az még mindig nagyon bizonytalan, mert a májusi kezdést a járvány állapota egyelőre nem igazán teszi lehetővé a szigetországban. 

A hétvégi tanácskozáson részt vett mind a 20 csapat, és a megállapodásuk értelmében június 8-án kezdhetnék újra a ligát. Május elején újra "összeülnek", hogy felülvizsgálják a helyzetet. 

A protokoll szerint természetesen nézők nélkül, zárt kapuk mögött játszanák le a maradék 92 mérkőzést, a játékosokat és a szakmai stábokat pedig egytől egyig letesztelnék. 

A június 8-ai kezdés azért lenne fontos a Premier League-nek, mert így lenne esély rá, hogy június 30-ig befejezzék az idényt. Ez a dátum azért érdekes, mert nagyon sok játékosnak ekkor jár le a szerződése aktuális csapatával. 

2020-ban többnyire üres lelátók előtt rendezik meg majd a meccseket/

Bundesliga

A négy nagy európai topliga közül egyértelműen a Bundesligának van most a legjobb esélye. A németeknél a járvány már elhagyta a csúcspontot, de amúgy is az egyik leghatékonyabban tudtak védekezni a vírus ellen. 

A németeknél szintén június 30. a bajnokság befejezésének céldátuma és még 82 mérkőzést kell lejátszani. A tervek szerint három naponta, zárt kapuk mögött játszanának a csapatok, a játékosokat és a stábokat 48 órával a meccsek előtt pedig letesztelnék. 

A Bundesliga-csapatok már két hete edzésbe álltak, ez pedig arra mutató jel lehet, hogy már akár májusban meccseket rendezhetnek. 

 

Serie A 

Az olaszoknál még 12 teljes forduló és négy korábbról halasztott mérkőzés van hátra, ez összesen 124 meccset jelent. Olaszország a járvány egyik leginkább sújtott országa, de a tetőzés már ott is megtörtént. Május 3-ig az egész országban érvényben maradnak a szigorú korlátozások, ám nem elképzelhetetlen, hogy a hónap végéig elindul a bajnokság. Az olasz szövetség tervei szerint május elején az összes játékost letesztelnék, hogy felmérjék a helyzetet és a lehetőségeket. Azt szeretnék ugyanis, ha július közepéig be tudnák fejezni a bajnokságot. 

A meccseket természetesen nézők nélkül rendeznék meg, a leginkább fertőzött területeken azonban még zárt kapus meccsek sem lennének, hanem semleges és biztonságosabb helyszínre vinnék ezeket a találkozókat. 

 

La Liga 

A spanyol első osztályban március 10-én rendeztek utoljára meccset, tizenegy teljes forduló, összesen 110 meccs van még hátra. Spanyolország még Olaszországnál is jobban érintett a járványban, így a folytatás lehetséges időpontja sem igazán téma még az országban. 

Az április 26-ig érvényben lévő járványügyi korlátozások végéig edzéseket sem tarthatnak a csapatok.

A spanyol szövetség álláspontja szerint a legkorábban május 28-án indulhatna újra a La Liga, de ez csak egy nagyon optimista forgatókönyv, a tervekben szerepel júniusi és júliusi időpont is. 

A tervek szerint minden résztvevőt tesztelnének, a bajnokság rajtja előtt a csapatok pedig kéthetes edzőtáborba vonulnának. 

 

Ligue 1

A franciáknál talán még bizonytalanabb a helyzet, nem is nagyon téma a bajnokság újraindulása a sajtóban. Az utolsó bajnoki fordulót március 8-án tartották a Ligue 1-ban, még 101 meccs sorsa kérdéses. 

A francia szövetség tervei szerint június 17-én indulhat újra a bajnokság, háromnaponta játszanának meccseket a csapatok, így július 25-ig be is fejeződne a bajnokság, a kiesésről döntő osztályozókat pedig augusztus 2-ig zavarnák le.

 

Mi a helyzet a többi bajnoksággal? 

Európában egyedül Fehéroroszországban zajlik a bajnokság, ráadásul a legtöbb stadionba még nézők is mehetnek. A kisebb ligák folytatásáról kevesebb információ kerül napvilágra, viszont Ausztriából jó hírek érkeznek. 

Az osztrákoknál fokozatosan oldják fel a korlátozásokat, miután az ország túl van a járványhelyzet nehezén. Szomszédainknál a csapatok már edzésbe álltak, a tervek szerint akár már májusban újraindulhat a Bundesliga. A játékosokat itt is 48 órával a meccsek előtt letesztelnék, a stadionokba pedig nézőket nem engednének be. 

A többi bajnokságról egyelőre keveset tudni. A belgák az UEFA tagországok közül egyedüli országként már lefújták az idei szezonjukat, amivel megkockáztatták, hogy kizárják őket a következő európai kupaszezonból. Más országok egyelőre nem akarják a példájukat követni. 

Európán kívül Kína lehet az első ország, amely újraindítja a bajnokságot. A tervek szerint akár május első két hetében újraindulhat a Super League.