Nemzetközi foci

Egy tucat sztárjátékos dőlt ki a válogatott időszak alatt

  • mr.blonde

Pozitív koronavírus tesztek és sérülések tizedelték a sztárfocistákat a kéthetes válogatott szünet alatt.

Futballberkekben örökzöld slágertéma, hogy mennyire sűrű vagy éppen nem sűrű az éves versenynaptár, a játékosokba eurómilliárdokat invesztáló klubok és a válogatott versenyeket rendező UEFA között rendszeres az összetűzés emiatt. 

Az biztos, hogy a koronavírus miatt a 2020-as idény szokatlan és ebből fakadóan sok esetben valóban erőltetettnek tűnik, a feszes program miatt pedig a játékosok egészsége gyakran felmondja a szolgálatot. 

A mögöttünk hagyott két hétben válogatott játéknapokat tartottak, az afrikai és a dél-amerikai földrészen kontinens- és vb-selejtezőket bonyolítottak le, Európában pedig előbb az Európa-bajnokság pótselejtezőit rendezték meg, majd a Nemzetek Ligája 2020/21-es idényének alapszakaszát fejezték be az utolsó két csoportkörös mérkőzéssel. 

 

A Premier League mindig megszívja 

Ebben az időszakban elsősorban azokért a sztárjátékosokért kell aggódni, akik klubjukban és válogatottjukban is kulcsszerepet kapnak. A klubcsapatok elöljárói már előre rettegnek az ilyen válogatott időszakok miatt és ez egyáltalán nem valami 'műbalhé' a részükről, amire ismét jó példa volt az elmúlt másfél hét időszaka, hiszen tucatnyi topjátékos dőlt ki rövidebb-hosszabb időre. 

Az angol Liverpool helyzetéről már a hét elején beszámoltunk, Jürgen Klopp amúgy is foghíjas kerete tovább morzsolódott a Leicester City elleni rangadó előtt. Az angol válogatottban megsérült Jordan Henderson, az egyiptomi válogatottnál járó Mo Szalah elkapta a koronavírust, de a skót Andrew Robertson sem 100 százalékosan tért vissza az Anfieldre a skót válogatottból. 

A Chelsea-ből Kai Havertz és Cristian Pulisic dőlt ki egy időre, vagyis Frank Lampard két kulcsemberét lesz kénytelen nélkülözni minimum a hétvégi Newcastle elleni bajnokira. 

Az Arsenal sem úszta meg, Sead Kolasinac és Mohamed Elneny is pozitív koronavírus tesztet produkált, így mindketten karanténban vannak. 

A Premier League-ben egyébként az elmúlt héten 16 új pozitív esetet szűrtek ki. 

 

Embed from Getty Images

A Real Madrid is komoly bajban 

A spanyol bajnoki címvédő kerete az egész szezonban foghíjas volt, Zinedine Zidane még nem tudott úgy kalkulálni, hogy mindenki egészséges. A Realból a már meglévő sérültek mellé (Carvajal, Nacho, Valverde) a válogatott meccseken megsérült Sergio Ramos és Raphael Varane, vagyis a Villarreal elleni bajnoki előtt szinte a komplett védelem kidőlt a sorból.

Eden Hazard, Casemiro és Militao pozitív koronavírus tesztet produkált már korábban, míg a a szerb Luka Jovics ugyan negatív lett, de a szerb válogatottban több pozitív játékossal is érintkezett, így az ő sorsa kérdéses. 

A La Liga szombati játéknapján rendezik majd az Atlético Madrid - Barcelona csúcsrangadót, amelynek az adott volna plusz pikantériát, hogy immáron egymás ellen lépett volna pályára a két jó barát, Lionel Messi és Luis Suárez. A randevú azonban meghiúsul, mivel az uruguayi támadó is pozitív tesztet produkált a válogatott legutóbbi selejtezőjét követően. 

 

Komplett válogatottak kerültek karanténba 

A vírus elleni védekezés szabályozása az általános irányelvek mellett elsősorban nemzetállami hatáskörbe tartozik, így két esetben az egész válogatottnak karanténba kellett vonulnia. A norvég válogatott emiatt elbukta a románok elleni NL-találkozóját, amelyet az UEFA 3-0-val keleti szomszédunknak írt jóvá, majd egy ligaválogatottal elutazva 1-1-es döntetlent értek el Ausztria ellen, ami ugyan bravúreredmény, de a csoportgyőzelembe került. 

Elmaradt kedden a Svájc - Ukrajna mérkőzés is, mivel a vendég együttesben 6 esetben  koronavírus-fertőzést észleltek. A svájci hatóságok nem engedték lejátszani a mérkőzést és az egész ukrán delegációt karanténba helyezték. Hogy pontosan mi lesz az ukránok sorsa, az egyelőre nem világos, de például a Ferencváros Igor Haratyint és Olexander Zubkovot aligha alkalmazza majd a Honvéd elleni találkozón. 

A magyarokkal azonos NL-csoportban szereplő és az oroszok felett aratott győzelemmel a mieinket feljutáshoz segítő szerb válogatottban is felütötte a fejét a vírus. Milinkovics-Szavics, Nikolics és Darko Lazovics az oroszok elleni meccs előtt lett pozitív, korábban pedig Luka Milivojevics és Alekszandar Kolarov került körön kívülre a fertőzöttsége miatt. Ők a hétvégi bajnokikat ki fogják hagyni. 
 

Mielőtt fogadnánk, nézzünk utána a kereteknek! 

A fenti felsorolások az aktuálisan fellelhető internetes információkra alapulnak, de egyáltalán nem zárható ki, hogy további játékosok hiányoznak majd a hétvégi bajnokikról, hiszen a lista messze nem teljes. 

Alapesetben is ildomos utánanézni azoknak a csapatoknak, amelyek meccsére fogadni szeretnénk, de a mostani helyzet egyértelműen megköveteli az alapos utánajárást. 

A kivárás is jövedelmező stratégia lehet, hiszen leginkább akkor mehetünk biztosra, ha már látjuk az aktuális kezdőcsapatokat. 

Az extra értéket tartogató szorzók levadászáshoz segítségünkre lehetnek a csapatok hivatalos honlapjai, közösségi médiás csatornái, ahol naprakész infókat szerezhetünk be a fogadásainkhoz. Több szem többet lát alapon érdemes fellátogatni a Discord-csatornánkra is, ahol a fogadás szerelmesei oszthatják meg egymással a gondolataikat és az információikat.