FIFA

Itt az első meredek szabálymódosítási ötlet a koronavírus miatt

A FIFA orvosa szerint a játékvezetőknek a jövőben szigorúan kéne szankcionálni ha egy játékos mérkőzés közben köp egyet.

Ha minden jól megy, néhány hét múlva újra élő futballmérkőzéseket nézhetünk, még ha egyelőre csak tévékészülékeken keresztül is. Bár a járvány még közel sem csengett le, az európai országok többsége most azon dolgozik, hogy milyen körülmények között tudja újraindítani a bajnokságait. 

Az biztos, hogy a csapatok és a stábtagok mindenhol tömegesen lesznek letesztelve és az is teljesen egyértelmű, hogy a mérkőzéseket zárt kapuk mögött, vagyis nézők nélkül fogják megrendezni. 

Egy ilyen jelenet sárga lapot érhet / fotó: goal.com

A FIFA és az UEFA természetesen abban érdekelt, hogy folytatódjanak a sorozatok, ugyanakkor a két nagy szervezeten belül is megoszlanak a vélemények arról, milyen további biztonsági intézkedéseket kellene bevezetni a résztvevők egészségének érdekében. 

Michel D’Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának belga tagja az angol The Daily Telegraphnak a minap egy nagyon érdekes ötletet dobott be. 

"A játéktérre köpés egy teljesen általánosan bevett szokás a labdarúgásban, de egyáltalán nem higiénikus. Ez egyike azoknak az okoknak, amelyek befolyásolják, mikor lehetséges a labdarúgás visszatérése a mindennapokba. E tekintetben nem vagyok pesszimista, de erősen szkeptikus” – kezdte D’Hooghe, akinek az a véleménye, hogy ennek megelőzéséhez jó eszköz lenne, ha a játékosokat sárga lappal büntetnék, ha a fűre köp. „Amikor visszatér a labdarúgás, mindent meg kell tenni, hogy ezt maximálisan elkerüljék a játékosok. Nem tudom,ezt meg lehet-e valósítani. Talán egy sárga lap sokat segíthetne”- fogalmazott a FIFA orvosa. 

Az biztos, hogy a labdarúgás egyik - nem túl szép - velejárója, hogy a játékosok a mérkőzés közben és annak hevében rendszeresen megszabadulnak némi feleslegesen váladéktól. 

Aki futballozott valaha, az tudja, hogy ez bizony gyakran elkerülhetetlen tevékenységet jelent, ráadásul a labdarúgóknál ez tulajdonképpen reflexszerű műveletnek számít. 

Mindenesetre egyáltalán nem ördögtől való gondolat egy köpet sárga lappal történő regulázása, hiszen a mostani speciális körülmények között törekedni kell a higiénia kimaxolására. Már amennyire egy kontaktsportban ez lehetséges. 

Mindenesetre érdeklődve figyeljük a fejleményeket az ügyben, hiszen a lapokra való fogadás egy kivételesen izgalmas területe a sportfogadásnak. A legnagyobb bajnokságokra a legtöbb fogadóiroda már rendszeresen kínál fogadási lehetőségeket a színes kártyák számára, vagyis ha akár csak időszakon is, de tényleg bevezetnék ezt a szabálymódosítást, abban esetben komoly csatákat lehetne vívni a bukmékerekkel ezeken a piacokon. 

 

Te mit gondolsz az ötletről, reális lehet a megvalósítása? 
m4sport.hu/hatharom.com