Koronavírus

Mi történik a sport világában a koronavírus hatására? - körkép

  • varin
Címkék:

Röviden áttekintjük, hogyan érintette a sportvilág elmúlt óráit a koronavírus.

Hivatalosan is világjárvánnyal nézünk szembe, a WHO szerdán így minősítette az egész világon fertőző koronavírust. A járvány megállíthatatlanul begyűrűzött a sport világába is, mi pedig néhány pontban összeszedtük a legfontosabbakat.

Fotó: PI

  • A csütörtöki Európa Liga-játéknapon két mérkőzést elhalasztottak (Sevilla-Roma, Inter-Getafe), négyet pedig zárt kapuk mögött rendeznek meg (LASK-Manchester United, Frankfurt-Basel, Wolfsburg-Sahtar, Olimpiakosz-Wolverhampton). Jelen állás szerint így csak a Rangers-Leverkusen és a Basaksehir-Köbenhavn találkozókat nem érinti korlátozás.
     
  • A Utah Jazz játékosa, Rudy Gobert tesztje pozitív lett koronavírusra és bár a kosaras nem érzi magát rosszul, az NBA azonnali hatállyal felfüggesztette a teljes NBA-szezont. A Jazz korábbi ellenfeleinek játékosai szintén karanténba vonulnak elővigyázatosságból.
     
  • Egyelőre nem tervezik a 2020-as tokiói olimpia elhalasztását, noha a szervezőbizottság egyik tagja erre komoly esélyt adott. Japánban egyébként még szükségállapotot sem hirdettek.
     
  • Minden magyar mérkőzés zárt kapus lesz, így az NB I vagy az NB II hétvégi fordulójának mérkőzéseire is üres lelátók előtt kerül sor.
     
  • A korábban felfüggesztett Serie A bajnokesélyes csapatának egyik játékosa, Daniele Rugani szintén pozitív mintát adott koronavírusra. Az olasz válogatott játékos csapattársaira így további vizsgálatok várnak.
     
  • A teniszezőknél az Indian Wells Masters után törölték a Miami Masterst is. Továbbá elhalasztásra került az eredetileg április 14-19. tervezett budapesti Fed-kupa döntő.

Milyen hatással lehet ez a sportfogadói világra?

Valószínűleg a sportfogadók fogadói kedve csökken, amely megmutatkozik a feltett tétben, illetve a megkötött fogadások számában is. Noha a Bajnokok Ligája meccsei minden héten a legnépszerűbb események, az egyre több elmaradó esemény lehet, hogy nemsokára "nyári állapotokat" varázsol a fogadási kínálat tekintetében.

Ami a topligákat illeti, Olaszországban sehol sem futballozhatnak, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban zártkapus meccseket rendeznek, míg Angliában egyelőre még nincs döntés, de komoly esély van rá, hogy a Liverpool-szurkolók például csak a kocsmákban ünnepelhetik meg a rég várt PL-trófeát.

Fotó: RTE

Sorra maradnak el a dartstornák, a teniszviadalok és a többi csapat-, illetve egyéni sportágak bajnokságai, selejtezői, így kisebb bajnokságokra és tenisztornákra tudunk majd vélhetően csak fogadni.

Hogyan érinti ez a bukmékereket?

Az év, számukra egyik legerősebb időszakában áll le minden, ráadásul veszélybe került a nyári Európa-bajnokság és az olimpia is. A bukmékereknél ez komoly visszaesést és profitkiesést jelent, amelyet nem csak az eredményez, hogy kevesebb a sportesemény, de a zárt kapuk hatással lehetnek az élő fogadási piacokra is.

Mivel ugyanis sem a nézők, sem a sajtó munkatársai nem mehetnek be a találkozókra, a különböző adatszolgáltatók sem képviseltethetik magukat az eseményeken, így pedig élő fogadási lehetőségekre sem feltétlenül lehet számítani.

Mindemellett egyre inkább eltolódhatnak a fogadási típusok az offline-tól az online felé. Utóbbi persze korábban is komoly térhódítást vitt véghez, de a fertőzésveszély az offline bukmékerek bezárásához is vezethet.

Élet a Hatháromban

Mi azért jól vagyunk, köszönjük! Az élet természetesen ilyenkor sem áll meg, igyekszünk felkutatni a sportvilág azon eseményeit, amelyre még lehet és érdemes is fogadni. A váratlan pauza emellett lehetőséget nyújt különböző, időt álló ismeretterjesztő anyagok, sportfogadás suli-cikkek megírására, így ha esetleg a következő napokban végleg leáll a sportélet a világon, akkor sem maradtok olvasnivalók és érdekességek nélkül.