Foci-vb 2018

Kellett ez neked, Neymar? - világszerte nevetség tárgya lett a brazilok ásza

  • gb1

A selecao a világbajnokság, Neymar pedig az Aranylabda esélyeseként kezdte az oroszországi tornát. Kabaré lett a vége.

Tény, hogy rengeteget szabálykodtak vele szemben, de például Messit ki látta valaha így szenvedni? fotó: ESPN

A 2018-as világbajnokság a héten véget ér és valljuk be, hogy már most sokunknak hiányzik. Már csak két elődöntő, egy bronz- és egy aranycsata maradt hátra, de az idei torna így is megadott szinte mindent, amit csak kívánhattunk.

Fogadási szempontból közel sem volt egyszerű, hiszen rengeteg meglepetéseredmény született (ezekről majd egy külön cikkben megemlékezünk), a németektől kezdve a brazilok kieséséig. Ott voltak még Maradona felejthetetlen önkívületi pillanatai, vagy a számtalan idegfeszítő videóbírózás, de ami a sok jó és rossz mozzanat közül biztosan mindenki tudatába beleégett, az Neymar folyamatos fetrengése volt.

A selecao legjobbja sajnos nem a fociban nyújtott emlékezetest, hanem a már-már Oscar-t (vagy Arany Málnát) érő alakításaival, amivel szinte az egész futballvilágot magára haragította. A PSG támadója az első négy meccsen nettó 14 percet töltött a gyepen szenvedéssel, ezáltal a negyeddöntőre már annyira eljátszotta a bírók jóindulatát, hogy azok már akkor sem fújtak volna mellette, ha páros lábbal rúgják telibe.

Az egyik legemlékezetesebb momentuma a Mexikó elleni, már-már "lazovicsi" magasságokba emelkedő színjátéka volt, de Svájc ellen is maradandót alkotott a tornát spagetti fejjel kezdő játékos. Íme egy kis összefoglaló az internetet letaroló mémcunamiból, hátha még valamelyikkel nem találkoztatok.

A fetrengés, mint jelenség persze nem újdonság a fociban (Robben, CR7, hogy csak két mesterét említsük), ám a videóbírónak köszönhetően új szintre emelték a vb résztvevői. Amit Neymar nem tudott, vagy akart realizálni, hogy ezzel nem csak leégeti magát, hanem hátráltatja a csapatát is a játék folyamatosságának akadályozásával. Nem beszélve arról, hogy ezzel

nemhogy új rajongókat nem szerzett, de meglévő táborát is lényegesen ritkította és valószínűleg nem csak a vb, de a FIFA Aranylabdájának is búcsút inthet egy időre, pedig ki tudja mi lett volna, ha nem így áll hozzá...

Zárásképp álljon itt egyik új kedvencünk, a portugál sürgősségi intézet tweetje, amelyen a brazilok tízesével hívják fel a figyelmet az indokolatlanul mentőt hívó betegek kártékony hatására.