FIFA Aranylabda

Ők lehetnek a 2023-as Aranylabda esélyesei

A papírformának megfelelően Benzema kapta az Aranylabdát 2022-ben. De vajon ki nyer 2023-ban?

Hétfő este kiosztották a 2021/2022-es szezon legjobbjainak járó egyéni elismeréseket, sok meglepetés pedig nem érhette a nagyérdeműt. A legfontosabb kategóriában Karim Benzema végzett az élen, a Real Madrid 34 éves támadója az ötödik francia játékosként hódította el az Aranylabdát.


>>>Minden, amit a 2022-es foci-vb-ről tudni kell<<<


A legjobb kapusnak járó Lev Jasin-díjat Thibaut Courtois kapta, a legjobb támadót illető Gerd Müller-díjat pedig Robert Lewandowski nyerte el, a legjobb 21 év alatti játékosnak pedig a barcás Gavit választották meg. Hogy teljes legyen a La Liga és a spanyol klubfoci fölénye, a legjobb női játékosnak a szintén barcás Alexia Putellast hirdették ki győztesnek.

 

A 2023-as Aranylabda szavazáson a 2022-es vb lehet a döntő faktor.

Idén változtattak egy picit a szabályokon a szervezők, ugyanis először nem egy adott naptári évben, hanem egy szezonban nyújtott teljesítményt értékeltek. Ez azt jelenti, hogy a hamarosan elrajtoló katari foci-vb csak a 2023-as szavazáson lesz majd mérlegelve.Emiatt viszont rendkívül nehéz megjósolni, hogy melyik játékos lehet a befutó jövő ősszel, hiszen a klubszezont valamelyest "üti" a világbajnokság.

A 2022-es Aranylabda átadójának helyszínén talán még össze sem pakoltak, de a nemzetközi sajtóban máris megindultak a találgatások és tippelések arra vonatkozóan, hogy ki lehet a nyertes jövőre. Ezekből összeállításokból szemezgetve összeállítottunk mi is egy listát a potenciális győztesekről.

 

8. Robert Lewandowski

A lengyel támadó 2020-ban egyértelműen megnyerte volna az Aranylabdát, de a FIFA végül a pandémiára hivatkozva elhalasztotta az akkori díjátadót. Valószínűleg az volt Lewandowski nagy esélye, hiszen ahhoz, hogy győztes lehessen, csapatszinten is trófeákat kell nyernie. A Barcelona biztosan nem nyeri meg a BL-t, az Európa Liga meg nem elég egy ilyen címhez, így Lewának jövőre is maradhat a Gerd Müller-díj, azaz az európai Aranycipő.

 

7. Harry Kane

A Tottenham sztárjának akkor lehet reális esélye, ha Anglia megnyeri a világbajnokságot. Bár az utóbbi hónapban az angolok szenvednek, azért ne feledjük, hogy a legutóbbi két világversenyen négy közé jutottak, vagyis a katari vb-nek is az egyik esélyesei. Az angolok jó szerepléséhez kellenek majd a Kane-gólok is, egy vb-gólkirályi cím és egy vb-arany alighanem elég lenne Kane-nek a díj elnyeréséhez.

 

6. Karim Benzema

Nem sok esélyt adunk rá, hogy Benzema duplázni tudjon, már csak azért sem, mert már így is ő a legidősebb győztese a díjnak. Viszont a Real Madrid és a francia válogatott sikerei akár újra a csúcsra emelhetik a támadót, márpedig mindkét csapat komoly favorit a két legrangosabb versenyben (BL+vb).

 

5. Vinícius Jr.

A Real Madridban a tavalyi idényben Benzema mögött a másodhegedűs szerepét betöltő Vinícius idén átveheti az "alfahím" szerepét a királyiaknál és mivel a brazil válogatottban is alapember, ugyanaz a helyzet nála is, mint Benzemánál. Ha a brazilok nagyot dobbantanak Katarban és ennek legfőbb letéteményese Vinícius lesz, miközben a Real Madriddal is sikerül címet vagy címeket szerezni, a fiatal brazilnak reális esélye lehet az Aranylabda elhódítására.

 

4. Erling Haaland

A norvég támadó pillanatnyi formáját elnézve meglepő lehet, hogy csak az erőrangsorban elfoglalt helyezése, ugyanakkor ne feledjük, hogy nagyon a szezon elején vagyunk még, így egyáltalán nem garantált, hogy Haaland ilyen tempóban ontja majd a gólokat. A dortmundi időszakában akadtak bizony sérülései is, márpedig a PL jóval fizikálisabb liga a németnél. Haaland ellen azonban a legfőbb érv, hogy Norvégia nem lesz ott a világbajnokságon, márpedig nehéz elképzelni, hogy egy olyan játékos kapja a díjat, aki nem tudott maradandót alkotni a vb-n.

 

3. Kylian Mbappé

A 23 éves francia csatár már évek óta 'kerülgeti a forró kását', de egyelőre nem tudott célba érni. A PSG bajnoki címe garantált, így Mbappénél is a BL és a vb nyomhat a latba. A címvédő francia válogatott keretileg továbbra is talán a világ legerősebb garnitúrája, így a gallok komoly favoritja a katari világbajnokságnak és azt sem lehet kizárni, hogy idén végre a BL-ben is sikerül maradandót alkotniuk.

2. Neymar

Az utolsó világbajnokságára készülő Neymar párizsi időszakának legjobb perióduást éli, 9 gólja és 7 gólpassza 10 forduló alatt több mint remek teljesítmény. Neymar a brazil válogatottban hosszú idő óta vezéregyéniség, aki a góljaival is húzza a csapatot. Nála is az a helyzet, mint Viníciusnál, annyi különbséggel, hogy ő azért már többet letett az asztalra, így egy brazil vb-arany esetén inkább rá tennénk a zizit.

 

1. Lionel Messi

Objektív szempontok alapján azt kell mondani, hogy Lionel Messinek bőven lehet esélye karrierje 8. aranygömbjére. Az argentin szupersztár második párizsi idényében teljesen más szintre kapcsolt és immáron a gólpasszok mellé a gólok is jönnek és a csapat játékára is nagy hatással van. Messi kapcsán a vb lehet a kulcsmomentum, az argentin válogatott elképesztő formában vághat neki a katari vb-nek, ha pedig Argentína felülne a világ tetejére, szinte borítékolható, hogy ismét a Bolha lenne a befutó.


A fenti lista természetesen nem sok ér így nagyjából egy évvel a következő Aranylabda odaítéléséhez képest, ráadásul a fogadóirodák sem nyitották még meg az erre vonatkozó piacaikat.

Szerinted ki nyerheti jövőre az Aranylabdát?

Szerinted ki nyeri a 2023-as Aranylabdát?x;