Nemzetközi foci

50 év alatt sem lesz nagy a kínai futball - Tévez

A túlsúlyos klasszis szerint teljesen más a labdarúgás Ázsiában, mint a világ többi részén.

Noha évről évre egyre nagyobb nevet szerez magának a kínai futball az európai és brazil világsztárok és szaktekintélyek szerződtetésével, igazán nagy érdeklődést továbbra sem váltott ki az öreg kontinensen a Szuper Liga pontvadászata.

Ez talán elsősorban amiatt lehet, mert eleddig többségében Európában levitézlett öregeket tudtak csak Ázsiába vinni, Axel Witsel és Oscar kivételével alig-alig találunk olyan 30 alatti játékost, aki megállná a helyét valamelyik topliga topcsapatában.

Fotó: Daily Mirror

Testközelből élheti át a kínai futball állapotát az a Carlos Tévez is, akit nemrég túlsúlya miatt szankcionált klubja, a Sanghaj Greenland Shenhua. A világ legjobban fizetett játékosa szerint hiába a fejlődés, évtizedek múlva sem érheti el azt a szintet a liga, mint mondjuk a Serie A vagy a Premier League.

"Dél-Amerikában és Európában természetes, hogy a futballisták már gyerekként elkezdik tanulni a szakmát, itt azonban nem. Emiatt óriási lemaradásuk van technikailag a világ többi ligájának játékosaihoz képest. Itt minden más, a játék, a szurkolók hozzáállása, és éppen ezek miatt aligha ér majd el olyan szintet a kínai futball, mint az európai. Még 50 év is kevés lenne hozzá" - mondta a Boca Juniorstól érkező támadó.

Tévezzel kapcsolatban az elmúlt napokban komolyan felmerült a hazatérés lehetősége, Gus Poyet távozásával ugyanis egy kínai mester vette át a csapat irányítását, aki gond nélkül tette ki a keretből őt, valamint Fredy Guarínt.

A bajnokságban csak középcsapatnak számító Shenhua a jövő héten FA Kupa-visszavágót játszik a másodosztályú Shenxin ellen, ha pedig sikerül megtartaniuk egygólos előnyüket, játszhatnak az Ázsiai Bajnokok Ligájába jutásért.

Ami a bajnokságot illeti, a csapat hétvégén a Guangzhou R&F gárdáját fogadja, amely még a dobogóért küzd. A hazai győzelemre 2.90-es, a vendégre 2.05-ös szorzóval fogadhatunk a   -n.