Elismerés

Százmilliós igazolás lehet az év játékosa

Minden valószínűség szerint a Barcelona vagy a PSG adja majd az idei év legjobb fiatal játékosát.

Nyilvánosságra hozták a 2017-es Golden Boy-díj jelöltjeit, 25 futballistából választják ki néhány hét múlva, hogy ki is volt az év legjobb 21 éven aluli játékosa. A listában igen izmos neveket találunk, Ousmane Dembélé, Gabriel Jesus, Gianluigi Donnarumma, Borja Mayoral és Kylian Mbappé is harcba indult a díjért.

Az előző évek győztesei
Klub Játékos Csapat
2016 Renato Sanches Benfica/Bayern
2015 Anthony Martial Monaco/MUTD
2014 Raheem Sterling Liverpool
2013 Paul Pogba Juventus
2012 Isco Málaga
2011 Mario Götze Borussia Dortmund

Minden valószínűség szerint a díjat a Dembélé, Gabriel Jesus, Rashford, Mbappé kvartettből kapja majd valaki, ám egyelőre nehéz megjósolni, hogy melyikük lesz a befutó. A Manhester United támadójának az előző szezonról van már egy ezüstérme, de a négyesből talán ő rendelkezik a legkevesebb eséllyel. Érdekesség, hogy a Barcelona csupán egyetlen egyszer adta az év fiatalját, Leo Messi 2005-ben tudott nyerni. Szintén kuriózum lehet, hogy 2010 óta csupán Anthony Martial tudta csatárként megnyerni a díjat, így az elmúlt években a középpályások uralták a kategóriát.

A díjat eddig 8 középpályás és 6 támadó nyerte el, angol, argentin, spanyol, brazil és francia játékos is 2-2 győzelemmel büszkélkedhet.

Az azonban szembeötlő, hogy az elmúlt évek győztesei közül igazán csak Pogba és Isco váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a tavalyi aranyérmes Renato Sanches például jelenleg a Swansea Cityben tengeti mindennapjait.

A fogadóirodák egyelőre nem kínálnak oddsot a győztesre.

A teljes, 25 fős lista
Rodrigo Bentacur, Juventus; Steven Bergwijn, PSV Eindhoven; Dominic Calvert-Lewin, Everton; Federico Chiesa, Fiorentina; Ousmane Dembélé, Barcelona; Amadou Diawara, Napoli; Kasper Dolberg, Ajax; Gianluigi Donnarumma, Milan; Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain; Emre Mor, Celta Vigo; Reece Oxford, Borussia Mönchengladbach; Christian Pulisic, Borussia Dortmund; Marcus Rashford, Manchester United; Gabriel Jesus, Manchester City; Joe Gomez, Liverpool; Benjamin Henrichs, Bayer Leverkusen; Theo Hernandez, Borja Mayoral, Real Madrid; Allan Saint-Maximim, Nice; Dominic Solanke, Liverpool; Aarón Martin, Espanyol; Jean-Kévin Augustin, RB Leipzig; Rodrigo Bentacur, Youri Tielemans, Monaco; Enes Ünal, Villarreal; Kyle Walker-Peters, Tottenham.