Tenisz-vb

Újonc izzaszthatja meg a világ legjobbját

Vasárnap a piros csoport játékosai mutatkoznak be Szingapúrban. A 2014-ben döntőt játszó Simona Halep a debütáló Madison Keysszel csap össze, míg a világelső Angelique Kerber ellenfele szintén egy újonc játékos, a szlovák Dominika Cibulkova lesz.

A nyitómeccs Halepé és Keysé lesz, amely annak ellenére tartogat izgalmakat, hogy a két játékos idei mindhárom összecsapását a románok klasszisa nyerte. Találkoztak Wimbledonban, Montrealban és Vuhanban. Egyre simábban tudott a déli szomszédunk nyerni, füvön még döntő szettben dőlt el a küzdelmük, Kanadában egy szoros és egy sima játszmában, míg a kínai tornán viszonylag könnyedén húzta be a győzelmet Halep. Ha ezt a sorozatot nézzük, akkor nincs kérdés, hogy ki nyeri a meccset. Az amerikai lánynak egyébként megvan az ütőereje ahhoz, hogy zavarba hozza a konstancai riválisát, ám önmagában ez kevés, ha nem társul mellé türelem. Halep nem az a teniszező, akit egy ütéssel le lehet küldeni a pályáról, ellene ki kell dolgozni a pontokat, ez pedig eddig csak részben sikerült Keysnek.

Valószínűleg a forgatókönyv hasonlítani fog a korábbi mérkőzéseikéhez, de nem várunk annyira sima meccset, mint, amit Vuhanban játszottak. Keys adogatása jobban működhet a szingapúri fedett pályán, ez pedig kellő önbizalmat tud nyújtani a játékának. Múlt héten Linzben betegség miatt nem állt ki az elődöntőre, de nyolc nap alatt ezen túl kell már lennie. 

Úgy véljük, hogy az amerikai jó lehet egy szoros mérkőzésre, de a végén ismét Halep örülhet. A román lány stílusának fekszik ez a borítás, jól is ismeri, hiszen az elmúlt két esztendőben is játszott itt, illetve a fontos pontoknál előjöhet az egymás elleni eredményükből fakadó lélektani előny. 

Simona Halep-Madison Keys
Hatharom-tipp: Halep jut tovább
TippmixPro @ 1.50

A másik mérkőzésen az év játékosának választott Kerber és az év visszatérője, Cibulkova méri össze a tudását. Már ez a két cím is mutatja, hogy két jó formában lévő teniszező feszül egymásnak. Az egymás elleni mérlegük 4-4, azonban jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy ez elég csalóka, az elmúlt négy összecsapásuk mindegyikét ugyanis a német lány nyerte, ráadásul szettveszteség nélkül. Ebből nyilván Kerber meríthet sok önbizalmat, míg a szlovák játékos abból építkezhet, hogy négyszer azért már neki is sikerült nyernie, még ha ezek nem is az elmúlt egy-két szezonból származnak. 

Nagyon jól ismerik egymás játékát, ami változás lesz a korábbi mérkőzéseikhez képest, hogy most először mérik össze a tudásukat fedett pályán. Ez talán Cibulkovának kedvez, aki éppen múlt héten nyert ilyen körülmények között tenisztornát Linzben, míg Kerber a tavalyi vb óta nem játszott teremben.

A német idei teljesítménye alapján nem lehet nem őt a favoritnak tartani, de a US Open-győzelmét követően Ázsiában egy kicsit szerényebb játékot mutatott. Ha nem javul fel, akkor pokoli meccsre számíthat a brusztolós szlovák ellen, aki egyébként most először vehet részt az év végi világbajnokságon. Elveszett labdát egyébként egyikük sem ismer, szóval rendesen megdolgoztatják majd egymást. A     által 20.5-nél meghúzott határt könnyen lehet, hogy túlszárnyalják.

Ki nyeri a mérkőzést?
Angelique Kerber Dominika Cibulkova
TippmixPro @ 1.40 TippmixPro @ 2.45