Tenisz

Kötelező győzelem előtt Cilic - napi tippek az Australian Openre

Górcső alá vettük az ausztrál nyílt teniszbajnokság csütörtöki férfi elődöntőjét.

Csütörtökön terítéken a férfiak felső ági elődöntője, illetve a hölgyek két elődöntője. Az uraknál a nyolcaddöntők után készülhettünk a Rafa Nadal-Grigor Dimitrov visszavágóra, ám hiába várták favoritként a negyeddöntőjüket, a világelső spanyol sérülés miatt a döntő szettben kezet nyújtott Marin Cilicnek, míg a bolgár, kutya rossz napot kifogva négy játszma után csomagolhatott Kyle Edmund ellen. Cilic ittléte Grand Slam-bajnokként és wimbledoni döntősként természetesen nem különösebben meglepetés, a brittel viszont előzetesen aligha számolt bárki is. 

Cilic piszkosul elszántan vágott neki 2018-nak, nem egy, hanem akár több Grand Slam-címet is be szeretne söpörni, és egyelőre nagyon jó úton halad, hogy a 2010-es melbourne-i elődöntőjét felülmúlva életében először döntőt játsszon az Australian Openen. A kötelezőket szépen megoldotta, majd Nadal ellen is abszolút meccsben volt, és ha a spanyol nem sérült volna meg, akkor sem vennénk mérget arra, hogy nem Cilic jutott volna tovább. 

Fogadás a győztesre    
Marin Cilic Kyle Edmund
1.25 3.10
Fogadási határidő: 09:30

Ahogyan az oddsokból látszódik, a fogadóirodák nem tartják azért óriási favoritnak a horvátot, Edmundnak gyakorlatilag ugyanannyi esélyt adnak, mint tavaly Sam Querreynek a wimbledoni elődöntőben Cilic ellen. 

Ugyanúgy készülök erre a meccsre, mint bármelyik másikra. Kyle csodálatosan szerepel, kemény meccseket vívott és nagyszerűen játszik. Szórakoztató nézni: nagyokat üt, remekül szervál és remek a tenyerese. Nagyszerűen tolja kemény pályán. Én azonban a hangsúlyt továbbra is a saját játékomra fektetem. 

- mondta a horvát, aki tavaly ősszel Sanghajban 6-3, 7-6-ra verte a 23 éves britet.

Edmundnak igazából nincs miért idegeskednie, persze az esti Rod Laver-érzés teljesen új lesz neki, no meg az is, hogy ilyen magasságban jár egy GS-en. A továbbjutáshoz azonban a topteniszt kellene előhúznia, mert Cilic már aligha fog annyi ajándékpontot adni, mint tette azt Dimitrov. A horvátnak ez már a sokadik major-elődöntője lesz, és az alapján amilyen szépen építette fel a játékát a tornán, nagyon meglepődnénk, ha itt borulna a papírforma. 

Edmundnak 3 vagy 4 játszmában lehetne esélye, ugyanis Cilic elképesztően hatékony az 5 szettes meccseken, karrierje alatt 70%-ban behúzta az ilyen találkozókat. Melbourne-ben 7-2 a mérlege. 

Kevés dolog szól tehát a brit mellett, leszámítva, hogy nincs vesztenivalója, bár egy GS-elődöntőben ez sem éppen igaz. Megvannak azonban a veszélyes fegyverei Edmundnak, de Cilic a jobb teniszező, aki elég összeszedett és rutinos ahhoz, hogy ne vérezzen el ezen a meccsen. 

  • Szett hendikep - Cilic -1.5 @ 1.67

 

A női elődöntőket egy későbbi cikkünkben vesszük szemügyre.