Tenisz-vb

Megvédi címét Radwanska vagy új bajnokot avatnak?

Vasárnap Szingapúrban kezdetét veszi a női tenisz-világbajnokság, melyen magyar játékosnak is szurkolhatunk.

Elérkeztünk a szezon utolsó rangos női versenyéhez, a WTA-világbajnoksághoz, melyen a szezon során nyolc legjobban teljesítő játékos vehet részt. Immáron harmadik alkalommal Szingapúr ad otthont az eseménynek, ahol nem kevesebb, mint 7 millió dollárt osztanak szét a résztvevők között. 

A tavalyi kiíráshoz hasonlóan, idén is az ötszörös bajnok Serena Williams nélkül rendezik meg a tornát. Miután rajta kívül a jelenlegi aktív játékosok közül csak Marija Sarapova, Petra Kvitová és Agnieszka Radwanska tudta eddig elhódítani a trófeát, így adott a kérdés, hogy lesz-e új győztese a tornának, hiszen az orosz és a cseh klasszis nincs itt a mezőnyben, tehát csak a lengyel lánynak van esélye újra megnyerni ezt a viadalt. Elég komoly kihívói akadnak a mezőnyben, szóval bravúr lenne a címvédés.

Már a 2015-ös sikere is kisebb meglepetés volt Radwanskának, hiszen 1982-ben, Sylvia Hanika volt a legutolsó olyan győztese a tornának, aki nem rendelkezett Grand Slam-trófeával. A második kiemelt lengyel az öt mérkőzéséből hármat underdogként tudott megnyerni, köztük az elődöntőt és a döntőt, szóval azt nem lehet mondani, hogy bíztak volna benne a bukmékerek. Ezúttal két igazi erőteniszt játszó játékossal, a Roland garros-címvédő Garbine Muguruzával és a US Open-finalista Karolína Pliskovával sorsolták össze. A csoport negyedik tagját az a Szvetlana Kuznyecova lesz, aki szombati moszkvai sikerével az utolsó pillanatban kvalifikálta magát a tornára. 

De foglalkozzunk a két fiatal tehetséggel, akik megmutatták idén, hogy micsoda potenciál van bennük. Kettejük közül inkább Plisková örvend jobb formának, Muguruza a GS-címe óta nem sok maradandót alkotott, múlt héten Linzben ráadásul összeszedett egy kisebb bokasérülést is. Viszont ő jelenti a nagyobb veszélyt a címvédőre, az egymás elleni mérlegük 4-3 a hispánnak, igaz, tavaly az elődöntőben éppen a lengyel lány tudott diadalmaskodni. De rendre nagy meccseket vívnak, és Muguruzát nem szabad leírni. Pliskovának Radwanska ellen nagyon nem megy, 0-6 a H2H és még szettet sem tudott fogni, ugyanakkor a spanyolt idén és tavaly is legyőzte. Benne van tehát a pakliban egy komoly körbeverés, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy Kuznyecova esetleg bele tud-e szólni a csatába. Csoportgyőztesre nem mernénk tippelni, arra viszont jó esélyt látunk, hogy Radwanska továbbjut, messze ő a legstabilabb a fehér csoport teniszezői közül. 

Csoportmérkőzések - a    szorzói
Kezdés Mérkőzés Oddsok
Vasárnap, 11:00 Karolína Plisková-Garbine Muguruza 1.70 1.90

Nem vagyunk egyszerűbb helyzetben, akkor sem, ha a piros kvartettből szeretnénk megmondani, hogy ki szerepel majd a legjobban. A fogadóirodák szerint a világelső Angelique Kerber a torna első számú favoritja. Negyedik alkalommal kvalifikálta magát a világbajnokságra, de eddig soha nem tudott még csak a csoportból sem továbbjutni, ugyanakkor az idei szezon hozta meg számára az áttörést, szóval a korábbi eredményeiből messzemenő következtetés ne vonjunk le. Ebben az évben a Roland Garrost leszámítva minden Grand Slam-tornán zseniálisan szerepelt, és ne felejtsük el, hogy az olimpián is döntőt játszott. Ha ezt vesszük, akkor aligha fog csalódást okozni Szingapúrban. 

A riválisai ellen ráadásul elég jó mérleggel áll a német lány. A két éve döntőt játszó Simona Halepet négyből háromszor verte az idei évben, Madison Keyst kettőből kétszer, míg Dominika Cibulkova ellen egy 4-0-ás futásban van. De ezek ellenére nem mernénk mérget venni arra, hogy ő nyeri a csoportot. Halep Peking óta nem játszott, kellően feltöltődhetett erre a tornára, ahol 2014-ben remekül szerepelt. Tavaly ugyan a csoportból sem jutott tovább, de akkor egy Achilles-ín sérüléssel bajlódott. Keys és Cibulkova nagy kérdőjelek, mindketten először kvalifikálták magukat a vb-re. Az amerikai lány lóg ki a sorból, mind játékstílusban, mind rutinban. Miután Kerber és Halep ellen sem áll valami fényesen, így tőle bravúr lenne a továbbjutás. Valószínűleg a német és a román klasszis között dől el a csoportelsőség, de Cibulkova okozhat meglepetést, mert nagyszerű formának örvend. 

Csoportmérkőzések - a    szorzói
Kezdés Mérkőzés Oddsok
Vasárnap, 11:00 Simona Halep-Madison Keys 1.50 2.30
Vasárnap, 13:30 Angelique Kerber-Dominika Cibulkova 1.40 2.55
Ki nyeri a világbajnokságot?
Játékos Odds
Angelique Kerber 4.00
Simona Halep 4.50
Agnieszka Radwanska 4.50
Madison Keys 9.00
Garbine Muguruza 9.00
Karolína Pliskova 9.00
Dominika Cibulkova 15.00
Szevtlana Kuznyecova 17.00

A párosoknál szintén nyolc duó méri össze a tudását. Az ő sorsolásuk még nem készült el, de, ami biztos, hogy Babos Tímea révén magyar játékosért is szoríthatunk. A soproni kiválóság a kazah Yaroszlava Svedovával kvalifikálta magát a tornára.