Darts

Smith és Chisnall számára véget ért az idei Premier League

Ezen a csütörtökön Cardiff városa látta vendégül a Premier League-mezőnyét, vagyis két játékos az est végén elköszönt az idei kiírástól. Kiváló, a végletekig kiélezett csatákat láthattunk, íme a kilencedik forduló történéseinek összefoglalója.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Az Ítéletek Éjszakája a 2009-es bajnok James Wade és a címvédő Gary Anderson összecsapásával vette kezdetét. Komoly kiszálló csatát hozott az első két leg, mindkét alkalommal a skót klasszis dobhatott elsőként a duplára, de az első felvonásban ötöt, a másodikban hármat puskázott el, az angol pedig büntette és brékelőnnyel 3-0-ra lépett meg. Nagy sansza volt Wade-nek a dupla brékhez is, Anderson ugyanis teljesen megzavarodott a sok kiszállóra való rontástól és a negyedik legben dupla 4 helyett dupla 8-ra dobott, ami ezen a szinten nem megszokott hiba. Az angol viszont ezt nem büntette meg, pedig ezzel igazán komoly előnyre tehetett volna szert. 4-1-re ugyan elhúzott, de mind a három első pályáról megnyert legjénél Anderson dobhatott elsőként a kiszállóra, így túlságosan nyugodt nem lehetett. A forgatókönyv nem változott a hetedik felvonásban sem, de ezúttal már nem szúrta el a világbajnok skót a bréket és 3-4-re kapaszkodott vissza, majd hozta a sajátját is és egalizálta az eredményt. Kezdte elkapni a fonalat, 4-5 után egy 11 és 12 nyilas leggel már nála volt az előny és kezdhetett a győzelemért. Wade-ben maradt még tartalék, nyomást tudott helyezni ellenfelére, aki 79-ről nem is tudta megoldani a mérkőzés befejezését, dupla 20-ra rontott meccsnyilat, az angolnak viszont sikerült 68 pontot három nyíllal elfogyasztania, így pontosztozkodással indult a kilencedik forduló. 

Nem sikerült a bravúr a fiatal angolnak. - Fotó: pdc.tv

A folytatásban az utolsó helyen álló Michael Smith és a 16-szoros világbajnok, hét forduló óta veretlen Phil Taylor mutatkozott be a cardiffi publikum előtt. Előbbi győzelmi kényszer alatt kellett, hogy játsszon, ennek megfelelően, összeszedett, koncentrált játékkal indította a meccset. Öt tripla 20 után még a 9 nyilasra is volt esélye, az végül nem, a nyitóleg megnyerése viszont összejött, igaz, kellett hozzá Taylor két rontása a kiszállóra. Az első négy felvonásban az első pályáról dobó játékos nyert, Smith egy 112-es kiszállóval, a Stoke-i legenda pedig egy 12 nyilassal villant. Az ötödik legben jött az első brék, Taylor került előnybe, de nem sokáig örülhetett, kezdésből hiába jutott el kiszállóig, a dupla 16 kifogott rajta, junior világbajnok ellenfele pedig azonnal büntette. Innentől 5-5-ig ismét fej-fej mellett haladtak, az angol zseninek voltak apróbb sanszai a brékre, de nem élt ezekkel. A 11. legben viszont igen, Smith-nek egy nyila volt a vezetésért, nyomás alatt elrontotta, Taylor pedig büntette 80-ról. A 25 éves angol arcán kiült a keserűség, talán még egy könnycsepp is kicsordult, de egy leg még hátra volt. Szépen küzdött Bully Boy, 130-ról kis híján döntetlenre mentette a találkozót, de éppen a bullseye fogott ki rajta. Még mindig úgy érezhette, hogy jól áll, azonban a hatszoros Premier League-győztes honfitársa 124-ről nem kegyelmezett. Smith ezzel a vereséggel búcsúzott a sorozattól, Taylor viszont virtuálisan átvette a vezetést. 

27 perctől az utolsó két leg, ami nüanszokon múlt és lett végül az angol legendáé:

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

Az est harmadik összecsapásán a tavalyi elődöntős Dave Chisnallt és a korábbi vb-döntős Peter Wrightot szólította John McDonald a színpadra. Előbbinek Smith-hez hasonlóan, pontszerzési kényszerben kellett a tábla elé állnia. A lehető legrosszabbul indult az angol számára a találkozó, hiszen rögtön elveszítette a kezdését. Gyorsan összekapta azonban magát és két 180 segítségével neki is sikerült hátsó pályáról leget nyernie. Kezdésből viszont nem ment neki, jött az újabb brék, amit már meg is erősített a skót. Újabb betli első pályáról nem fért bele Chisnallnak, egy 101-es és egy nyomás alatt megoldott 102-es kiszállóval nem is került újabb brékhátrányba, legalább is 3-5-ig, utána viszont egy gyenge első körnek köszönhetően ismét elbukta a kezdését. Wright magabiztosan vághatott neki 6-3-nál a mérkőzés megnyerésének, rögtön egy maximummal indított, el is jutott meccsnyilakig, de hármat is elpuskázott, Chizzy pedig büntette. A 11. legben sikerült még feljebb kapaszkodnia az angolnak, de a skótnak ezúttal is volt egy nyila a két pont behúzásához, igaz, ezt két tripla 20 után a bullseye-ra kellett volna megdobnia, vagyis a legnagyobb kiszállóval nézett farkasszemet. Még mindig jó helyzetben volt az ismét vagányul kinéző skót, hiszen kezdhetett a győzelemért. Egy apró sansza volt Chisnallnak, hogy életben tartsa a bent maradási esélyeit, de a magas kiszállóval nem tudott megbirkózni, Wright pedig ezúttal már nem hibázta el a meccsnyilat. Ezzel a vereséggel Chizzy is búcsúzott az idei Premier League-től, a skót viszont zárkózott az élmezőnyre.

A folytatásban újabb skót-angol csata következett, ezúttal Robert Thornton és Adrian Lewis főszereplésével. Előbbi szintén veszélyben volt a forduló előtt, Chisnall és Smith vereségével viszont megmenekült, így erre a derbire nyomás nélkül állhatott ki. Jól is kezdte a találkozót, a magabiztos rajt után a második legben is rögtön nyomás alá helyezte ellenfelét, de a kiszállóval meggyűlt a baja, így a brék is elmaradt. Lewisnál viszont nem, majd ismét nyomás alatt sikerült hoznia a sajátját. 5-3-as angol vezetésig ez a két leg különbség meg is maradt, Thornton nem tudott hátsó pályáról leget nyerni. A kilencedik felvonás érdekesen alakult, a skót 41 pontra két egyessel kezdett, amit kis híján Lewis 170-ről megbüntetett. Nagy tétje volt ennek a nyílnak, hiszen az angol dupla brékkel vezethetett volna és a biztos egy pontot is a zsebében tudhatta volna. A következő legben ráadásul meleg pillanatokat kellett átélnie, Thornton ugyanis háromszor is dobhatott a brékért. Nem sikerült azonban egyiket sem megcsinálnia, innentől pedig a Stoke-i klasszis már nem adott esélyt, még a 11. legben, hátsó pályáról lezárta a meccset. 

Ismét fantasztikus csatát hozott a holland rangadó. - Fotó: pdc.tv

Az est utolsó mérkőzésén két világbajnok, Raymond van Barneveld és Michael van Gerwen feszült egymásnak. Az egészen hihetetlen világbajnoki meccsük óta most először találkoztak, így igen parázs visszavágóra számíthattunk. A fiatalabb holland kezdett jobban, rögtön brékelnie sikerült, az előnyét azonban nem tudta megerősíteni, Barney azonnal visszavette az elveszített legjét. A rutinos holland még egyszer nem hibázott kezdésből, majd hátsó pályáról újabb leget tudott nyerni, méghozzá egy 81-es kiszállóval. Van Gerwennek egyébként volt nyila kiszállóra, de elrontotta, mint ahogyan az ötödik legben is, Barneveld pedig ezúttal is megbüntette, most egy 80-as kiszállóval. 4-1-re lépett meg Barney és szépen tartotta az előnyét, a világelső honfitársa a nyolcadik felvonásban kezdett beerősíteni, egy 11 nyilassal zárkózott, majd hátsó pályán is jól dobott, de a brék elmaradt, így 6-3 állt az eredményjelzőn. Van Gerwen nyomás alatt, de hozta kezdésből, viszont még mindig messze volt a pontszerzéstől. A 11. leget Barneveld kezdhette, egy-egy gyengébb kör ellenére leért kiszállóra, de a meccsnyilat nem tudta megcsinálni a dupla 16-ra, MvG pedig természetesen büntette, majd esélyt sem adott honfitársának az utolsó felvonásban. Ismét egy varászlatos meccset játszottak, mindketten 100 feletti átlaggal zártak, a feszültség pedig végig tapintható volt.

Kilencedik forduló (Cardiff), eredmények:
James Wade-Gary Anderson 6:6
Michael Smith-Phil Taylor 5:7
Dave Chisnall-Peter Wright 5:7
Robert Thornton-Adrian Lewis 4:7
Raymond van Barneveld-Michael van Gerwen 6:6