Darts

Kik a legjobb kiszállózók? - ez a 200-as odds elgondolkodtató

Nem véletlenül vesszük elő éppen most ezt a témát, hétfőn ugyanis elrajtol a dupla be- és kiszállós World Grand Prix.

Tudtad?

Oldalunk új partnerirodával bővült, a feltörekvő   -tel , amely új játékosait 120 euró üdvözlő bónusszal várja.

Részletekért kattints ide!

A világbajnokság és a World Matchplay mellett a World Grand Prix még az a major viadal, amelyet a 90-es években hívtak életre és amely teljesen eltér a naptár összes többi versenyétől, hiszen ezen a tornán nem csak a kiszállónál, de a beszállónál is duplát szükségeltetik dobni.

Ez a játékmód azért fel tudja borítani az erőviszonyokat, bár nem meglepő módon Phil Taylor ebben is óriási király volt, így egyelőre a 11 címét senki megközelíteni nem tudta. 

Mivel ezen a tornán óriási szerepe van a dupláknak, ezért most egy külön cikket szentelünk annak, hogy megvizsgáljuk, ebben a tekintetben kik a mezőny legjobbjai. 

Van Gerwen ötszörös WGP-bajnok, de tavaly korán búcsúzott honfitársa, Noppert ellen. - Fotó: pdc.tv
 

Mi lesz veled, Van Gerwen?


A holland klasszisnak szép emlékei vannak erről a versenyről, hiszen karrierje első major trófeáját a World Grand Prix-n emelhette magasba, még tíz évvel ezelőtt, 2012-ben. Azóta további négy alkalommal nyerte meg, az elmúlt két kiírásban azonban a döntő közelébe sem került, sőt tavaly az a csúfság esett meg vele, hogy már az első kört követően csomagolhatott. 

Látva Van Gerwen utóbbi időben mutatott játékát, nem lehetnek nyugodtak a rajongói, hiszen a korábbi világelső éppen a duplákkal szenved, különösen a versenyek elején. Szeptemberben három tornán tette tiszteletét és az első mérkőzésein képtelen volt 25%-nál hatékonyabb kiszállózást produkálni. 

Amennyiben az elmúlt egy év kiszálló mutatóit vizsgáljuk, Van Gerwen 40%-kal a 18. helyen áll a ranglistán, ha viszont félévet nézünk, akkor alig fér be a top 100-ba. 

Nagyon kíváncsiak leszünk tehát arra, hogy a holland az elmúlt hónapokhoz képest tud-e fejlődést mutatni a duplákon, hiszen az szinte borítékolható, hogy 25-30%-os hatékonysággal a végső győzelmet illetően minimálisra csökkennek az esélyei.

Már akár az első körben bajba kerülhet régi riválisa, Gary Anderson ellen, annak ellenére, hogy a skót jó ideje tudása alatt teljesít. Ha viszont a duplákon éles lesz a kétszeres világbajnok, akkor még azt sem lehet kizárni, hogy borítani tudja a papírformát. 
 


A fogadóirodák egyébként hisznek Van Gerwenben, hiszen a végső győztes piacon a második legalacsonyabb szorzót (5.60) kapta. 


 

Heta, Searle és Wade a legjobb kiszállózók 2022-ben? 


Talán kevesen gondoltak rá, de az idei szezonban Damon Heta áll a legjobb kiszálló mutatóval.

Az ausztrál játékos 44.99%-os hatékonysággal dobja a duplákat, aminél jobbat senki sem tud felmutatni.

Ez azt jelenti, hogy jóformán minden második kiszállóra dobott nyila sikeres. 

Ryan Searle neve is meglepetés lehet a második helyen, hiszen az angolnak a 43.96%-os kiszállózása ellenére sincs kiemelkedő éve. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy karrierje egyik legjobb versenyét azt a tavalyi World Grand Prix-n játszotta, miután egészen a legjobb nyolcig jutott. 

A dobogó alsó fokát a kétszeres WGP-bajnok James Wade csípte meg, akiről viszont tudjuk, hogy parádésan kiszállózik, főleg dupla 20-as és dupla 10-es szektorokon. 

Mint látható, a nagyágyúk közül nem fér be a top 10-be a 2020-as bajnok Gerwyn Price, Peter Wright, Michael Smith és Dimitri Van den Bergh sem. 

Visszatérve egyébként Wade-re, az angol 2007 és 2014 között amellett, hogy kétszer behúzta a trófeát, további háromszor minimum a legjobb négyig eljutott. Az elmúlt hét évben viszont a második körnél tovább képtelen volt elverekedni magát. Idén vajon újra kijön a lépés a Gépnek?

Emlékezhetünk, hogy a World Grand Prix-n egészen szédületes dolgok fűződnek Wade nevéhez. Még 2011-ben Brendan Dolan ellene dobta a történelem első dupla beszállós kilencnyilasát, míg a 2014-es kiírásban Wade és Robert Thornton csatája két tökéletes játékot is hozott. 

Csak érdekességképpen, alább láthatjátok, hogy mennyit fizet az idei három legjobban kiszállózó dartsos World Grand Prix-címe. 
 


Bántóan lenézik a bukmékerek Lukemant?

Izgalmas figurája lehet a 37 éves angol ennek a tornának, hiszen ha pusztán a kiszállózást nézzük, akkor ott van a legjobbak között. Sőt, ha nem az egész évet vizsgáljuk, hanem mondjuk nyár kezdete óta eltelt időszakot, akkor a mezőnyben nem találunk nála hatékonyabb játékost a duplákon. Ez azért biztató kiindulási alap Martin Lukemannak, aki az elmúlt másfél évben folyamatosan fejlődik és egyre több major tornán debütál. 

Természetesen egy World Grand Prix-cím nem csak a duplákból áll, de az elmúlt hónapok legjobb kiszállózójára talán túlzás 200-szoros pénzt fizetni. 

Lukeman egyébként éppen Wade ellen kezd, tehát a sorsolásnál nem éppen volt szerencsés.

Nézd meg a Hathárom legújabb partnerirodáját és regisztrálj a parádés, akár 120 eurós bónuszért!


Óvatosan Smith-szel!

Bár az egyik legnagyobb múltú és presztízsű tornáról beszélünk, amelynek idén már 600 ezer font az összdíjazása, ám a legnagyobb sztárok közül egyértelműen Michael Smith-nek fekszik a legkevésbé ez a verseny. Elég sok major döntőt elveszített már "Bully Boy", a World Grand Prix-n azonban nem kellett ezt átélnie, ugyanis a finálé közelébe sem került még. 

Smith kilencszer játszott korábban ezen a tornán és hét alkalommal az első, míg kétszer a második körben esett ki. 

Egészen pocsék tehát a WGP-mérlege és ha ehhez még hozzávesszük, hogy az elmúlt hónapokban a top 50-ben nincs a kiszállózás tekintetében, akkor idén sem várhatunk túl sokat tőle ezen a különleges viadalon. Az ellen a Nathan Aspinall ellen kezd majd, aki nem csak a nyáron, de a teljes szezont tekintve az egyik leghatékonyabb a duplákon. Gyorsan lefő a kávé Smih-nek? Benne van a pakliban. 
 


A World Grand Prix október 3-án, hétfőn Leicesterben veszi kezdetét és október 9-én, vasárnap rendezik a döntőt, oldalunkon pedig természetesen minden játéknapot feldolgozunk.