Tipp

Grand Slam-döntő küszöbén a magyar származású csillag

  • Cesc18

A hetedik kiemelt Angelique Kerber ellen is lehet keresnivalója Johanna Kontának az Australian Open elődöntőjében.

Angelique Kerber-Johanna Konta
Hatharom-tipp: 20,5 játék felett
TippmixPro @ 1.70
Eddig éri meg: 1.60
Tipperősség: 6/10

A nőknél ismét feje tetejére állt minden, sorozatban ez lesz a negyedik olyan Grand Slam, amikor a döntő egyik résztvevője első major fináléjára készülhet. Az alsó ágon ugyanis a német Angelique Kerber és a magyar felmenőkkel büszkélkedő, de brit színekben versenyző Johanna Konta feszül egymásnak az elődöntőben. Előbbi számára nem annyira ismeretlen terep ez, 2011-ben a US Openen járt már a legjobb négy között, utóbbi számára viszont már a negyeddöntő is új volt.

Néhány napja írtunk Kontáról, a 24 éves teniszező rohamléptekkel közelít a top 20 felé. Elképesztő lendületet adott neki a tavalyi füves pályás szezon, azóta sorra éri el a jobbnál jobb eredményeket, pedig előtte kis túlzással a nevét sem ismertük, hiszen még junior korában sem számított kiemelkedő tehetségnek. Elkezdett hinni magában, az önbizalma pedig az egekben, így nem csoda, hogy rövid időn belül négy (!) top 10-es skalpot is begyűjtött, közülük egyet itt Melbourne-ben - az első körben a 8. kiemelt Venus Williamst búcsúztatta.

Mivel nem egy tejfelesszájú tinédzser, így borzasztó éretten kezeli a hirtelen jött sikerességet és az új helyzeteket. A negyeddöntőben is könnyedén viselte el az esélyesség terhét, underdogként pedig pokoli veszélyes, éppen azért, mert elhiszi, hogy nyerhet. No, meg a kezében is benne van a tudás. Az adogatása az egyik legnagyobb fegyvere, de a kemény és türelmes alapvonalütései is nagyszerűek. Nem valószínű, hogy Kerbertől különösebben megijedne, nála nagyobb neveket is győzött már le az utóbbi időben. 

Első ránézésre azt mondhatnánk, hogy a németnek micsoda szerencséje van, hogy ennyire hátul jegyzett játékost kell legyőznie a döntőért, de valójában könnyen rémálommá válhat ez a meccs számára. Először is el kell viselnie az esélyesség terhét, amire ilyen szituációban még soha nem kényszerült. Ez már rögtön egy új kihívás lesz, miközben a háló másik oldalán egy veszélyes, érett játékos áll majd, akinek nincs vesztenivalója. Konta tavaly New York-ban élete első GS-nyolcaddöntőjében is gyönyörűen helytállt Petra Kvitová ellen.

A brit lány játékban is abszolút felveheti a kesztyűt. Az adogatása az egész tornán kiválóan működött és egy erős balkezes játékost már elbúcsúztatott. Tény, hogy nagyon megy a játék Kerbernek, de mentálisan neki lesz nehezebb dolga. Kontának még a centerpálya sem lesz ismeretlen, hiszen két meccset is játszott már a Rod Laveren. Mindent egybevetve, elég alacsonynak tűnik ez a 20,5-ös line, abszolút benne van egy döntőszettes thriller, de két játszmából is lejöhet a 21 játék.