Atlétikai vb

Az oroszok a dácsájukban vannak - nem mennek a Luzsnyikiba

  • VNA

Különös magyarázattal szolgált Szergej Bubka arra, hogy miért van kevés helyszíni néző a Moszkvában zajló atlétikai világbajnokságon.

Már előzetesen is sejteni lehetett, hogy a helyszíni nézőszámot tekintve "bukás" lesz a moszkvai atlétikai világbajnokság. Amikor a szervezők kihirdették, hogy az eredetileg 75.000 nézőre kalibrált Luzsnyiki stadion férőhelyeit erre a versenyre a felére csökkentik le, már sejthető volt, hogy nem állnak jól a jegyeladással. Szombaton a vb nyitónapján is kevesen voltak a stadionban, de a helyzet vasárnapra (ahol Usian Bolt fut majd 100 méteres döntőt) sem változott meg. Eredetileg azt hirtették az orosz szervezők, hogy a biléták 80%-a elkelt, ami az eddigieket látva eléggé valószínűtlennek tűnik. Egyes források szerint az "eladott" jegyek 50%-át a szponzoroknak ajándékba adták.

"Természetesen nem vagyok boldog, hogy szinte üres lelátók előtt kell versenyeznünk. Az olimpián fontos volt, hogy éreztem a közönség energiáját" - nyilatkozta szomorúan a londoni olimpia gátfutó bajnoka, az amerikai Aries Merritt. A kínos fejleményekre a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke, Szergej Bubka reagált, aki elmondta, hogy a meleg időjárás miatt vannak az előzeteshez képest kevesebben a lelátókon. "Nagyon napos hétvégénk volt és ismerve a moszkvaiakat, biztos vagyok benne, hogy a hétvégét inkább a dácsájukban töltötték el Moszkván kívül. Sokan lehettek, akik vettek ugyan belépőt, de a meleg miatt végül úgy döntöttek, hogy mégsem jönnek vissza a versenyekre" - nyilatkozta a korábbi hatszoros (!) világbajnok rúdugró. A magyarázat jó, de ettől még eléggé üresek a lelátók a Luzsnyiki stadionban, ami egy rendkívül sikeres londoni olimpia után felettéb kínos lehet a "sportok királynőjének"...