Universiade

Sportvezetők belvillongásai miatt maradhatnak távol az atléták

  • VNA

Egyelőre úgy néz ki, hogy a legjobb dél-afrikai atléták nem vesznek, nem vehetnek részt a jövő héten szombaton kezdődő kazanyi Universiadén.

Július hatodikán az oroszországi Kazanyban veszi kezdetét a 2013-as Universiade, az egyetemi és főiskolás sportolók két évente sorra kerülő nyári világeseménye. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy vajon ott lesznek-e az eseményen a dél-afrikai atléták, lévén az atlétikai  szövetség és a csapatot kijelölő, véglegesítő helyi olimpiai bizottság között áll a bál. Múlt héten a dél-afrikai atlétikai szövetséget ugyanis felfüggesztette a SASCOC névre hallgató olimpiai szervezet, majd ezen döntés után a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elfogadása ellenére sem hajlandó jóváhagyni a Kazanyba utazó atléták névsorát.

Sunette Viljoen két éve megnyerte az Universiadét, most nem biztos, hogy kap esélyt a címvédésre.

Az eredeti tervek szerint Dél-Afrika 27 fős atléta delegációval venne részt a jövő szombaton kezdődő eseményen, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy végül elutazhatnak-e versenyzőik. "A csapaton belül komoly feszültségek vannak és ebben a kérdésben következetesnek kell maradnunk, így amíg ezek nem oldódnak meg, addig nem hagyjuk jóvá az indulók listáját. Jelen állás szerint egyetlen atlétánk sem indul az Universiadén" - nyilatkozta a kemény döntés okairól egyelőre meglehetősen sejtelmesen a SASCOC elnöke, Gideon Sam.

Két éve Shenzenben Dél-Afrika a 24. helyen végzett az Universiade éremtáblázatán, miután sportolói összesen hét érmet szereztek. Mindkét aranyérmüket az atléták szállították, hiszen a gerelyhajító Sunette Viljoen és a férfi 4x100-as váltójuk is a legjobbnak bizonyult 2011-ben. Sam ugyanakkor kijelentette, hogy még dolgoznak az esetleges megoldáson, igaz az esemény közelsége miatt egyre kevesebb az esély a feszültségek gyors rendezésére. Dél-Afrika a tervek szerint 11 sportágban 93 sportolóval vesz részt a Kazanyban sorra kerülő eseményen, amelyről az Eurosport számol be élőben magyar kommentárral.