Atlétika

Kemény ellenfelekkel küzd a hármasugrás jelenkori uralkodója a Gyulai Memorialon

Szerény, szimpatikus, nagyon messzire ugrik, és megint jön Magyarországra. Ő Christian Taylor, a férfi hármasugrás olimpiai- és világbajnoka, aki megerősítette, hogy részt vesz július 10-én a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon a Puskás Ferenc Stadionban. A közönség mellett egy pazar mezőny is várja.

Amikor 2011-ben az akkor alig 21 éves fiatalember először kápráztatta el a magyar nézőket könnyed és elegáns stílusával, nagy ugrásaival és megnyerő viselkedésével, akkor még „csak” amerikai bajnokként üdvözölhettük. Nem sokkal később, miután győzött Teguban, már a világbajnoki cím is az övé volt.

Tavaly augusztusban már olimpiai bajnokként köszönthették őt a budapesti nézők – kicsit szinte "saját" atlétaként. És ő meg is hálálta a biztatást, esélyeshez méltón 17.30 méteres kitűnő eredménnyel győzött.

"Szívesen jövök bármikor, ez az egyik kedvenc versenyem" – mondta rögtön a viadal után, majd hozzátette: "A legszívesebben 400 méteren is indulnék!" És vélhetően nem csak viccelt, mert az egykörös távon is egészen kiváló, 45.34 mp az egyéni legjobbja.

"Ha ennyi szubjektivitást megengedhetek magamnak: számomra Christian Taylor a jelenkor egyik legnagyszerűbb atlétája, aki kiváló példakép lehet a gyerekek, a fiatalok számára" – mondta Spiriev Attila sportigazgató.

Szimpátia ide vagy oda, úgy tűnik, hogy egy cseppet sem könnyítik meg a remek ellenfelek az amerikai ugrófenomén dolgát. Eljön például a kubai Pedro Pablo Pichardo, aki tavaly junior világbajnok lett, idén pedig eddig ő ugrotta a világon a legnagyobbat (17.69 m). Honfitársa, Ernesto Revé a ranglistán is szorosan követi - jelenleg ő a második (17.46 m) - és ő is az olimpiai bajnok skalpját szeretné megszerezni előbb Budapesten, majd a moszkvai világbajnokságon.

Friss, alig egyhetes élmény Omar Craddock számára az amerikai bajnoki aranyérem megnyerése (Taylor nem indult hármasugrásban a bajnokságon). Ne feledjük: Christian Taylor is újdonsült amerikai bajnokként érkezett két éve Budapestre, azóta pedig szinte minden versenyt megnyert, amin indult.

És még további számos kitűnő ugró, így az olasz Fabrizio Schembri (Eb-nyolcadik, 17.27 m), az olimpiai és VB döntős haiti Samyr Laine (17.39 m), az Eb 6. helyezett lengyel Karol Hoffmann (17.09 m) illetve a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes fehérorosz Aleksei Tsapik is a mezőnyben lesz.