Premier League

Sir Alex utolsó kerete - fotó

  • Szabó András

Hatalmasat változott a világ Sir Alex Fergusonnal az elmúlt 39 év alatt. Az edzői karrierjét még 1974-ben, a falkirki East Stilrlingshire csapatánál kezdő tréner akkori csapatánál összesen nyolc játékos (s egy kapus sem) volt a keretben; mára viszont a Manchester Unitednél világsztárokat ültethet a cserepadra - vagy Wayne Rooney esetében a lelátóra - is.

Sir Alex így emlékezett vissza az 1974-es kezdetekre: ,,Azon a napon, amikor elkezdtem az egészet az East Stirlingnél, nyolc mezőnyjátékosom volt, és egyetlen egy kapusom sem. Ma már hat hálóőr és mintegy száz játékos található a csapatomnál. Emlékszem, hogy Willie Muirhead, az öreg elnök hatalmas láncdohányos volt. Amikor egy listát kértem tőle azokról a játékosokról, akik a csapatnál vannak, elkezdett remegni, a cigarettája pedig száz mérföldes sebességgel izzott. A papírja csak nyolc mezőnyjátékos nevét mutatta, kapus sehol. Erre azt mondtam neki: ,,Tudod, nem lenne rossz ötlet egy kapussal kezdeni!"

Lehet, Ferguson megfogadhatta volna ma is a saját ötletét. A második félidőben kapott négy góllal ugyanis 5-5-ös döntetlennel végeztek a Vörös Ördögök a West Bromwich Albion ellen az angol bajnokság utolsó fordulójában, így egy őrült mérkőzésen nem sikerült győzelemmel búcsúztatniuk az Öreget.