Angol foci

David de Gea is bizonyítja Sir Alex Ferguson zsenialitását

Egyre gyakrabban hallat magáról a Vörös Ördögök kapusa, aki 20 évesen került a klubhoz, és akit jelenleg a sportsajtó jelentős része a világ legjobbjaként ünnepel. Nem volt ez mindig így, hiszen kezdetben rengeteg kritikát kapott, ám Ferguson víziója ebben az esetben sem okozott csalódást.

Kapusfronton a világ legjobbjaként emlegetni valakit mindig nehéz és kényes feladat. Általában 2-3 portás is a többiek fölé emelkedik teljesítményével, így a szurkolók véleménye inkább a klub,- és válogatott preferencián múlik. Ami vitathatatlan azonban, hogy az utóbbi években stabilan a dobogón (hogy hányadik fokán, azt nem mi szeretnénk most eldönteni) helyet foglaló Juvés legenda Buffon, és a Bayern nagy fala, Neuer mellé immár de Gea is bejelentkezett a trónra. 

    
Manchester United Döntetlen Manchester City
3.15 3.40 2.10
A 27 éves spanyol tehetség a hétvégén Premier League rekordot állított be hihetetlen teljesítményével, 14 védést mutatott be az Arsenal elleni londoni találkozón.


"Néha, egy remek védéssel indítod a meccset, jó érzed magad a kapuban, és úgy gondolod, hogy verhetetlen vagy" - nyilatkozta szerényen a portás, akinek az idei szezonban mutatott statisztikái szintén elég beszédesek.

Ahogy mondani szokták, kivédte az ágyúsok szemét is. fotó: givvemesports.com

A bajnokságban eddig 15-ször lépett pályára, ebből 9 alkalommal nem kapott gólt, és átlagban 5 védést mutatott be, míg a Bajnokok Ligájában 4/3-szor sikerült kapott találat nélkül lehoznia a 90 percet, és 9-szer hárított középértéken.
David de Gea a világ legjobb kapusa?x;

A megszerzését övező körülményekről a United egykori kapusedzője, Eric Steele nyilatkozott:

"Mindössze két olyan alkalomra emlékszem, hogy Sir Alex Ferguson kihagyta a Manchester United meccsét. 2000-ben a fia szülinapja miatt nem ült a padon a manchesteri derbin. És a másik? Amikor megfigyelni mentünk a briliáns De Geát. A United a Ligakupában játszott a Scunthorpe-pal, mi azonban elutaztunk Valenciába, ahol az Atlético Madrid vendégeskedett, kapujában a 19-éves De Geával. Nagyjából 65 perce ment a meccs, amikor Sir Alex már biztos volt, hogy ő lehet a megfelelő utód a klub kapujában. Rendkívül higgadt és koncentrált volt, és remek reflexeit is megvillantotta".

A leigazolást követő időszakról a következőket mondta Steele: "Sokan támadták Davidet a fizikuma miatt, de mi tudtuk, hogy ez csak idő kérdése. Sir Alex az elejétől fogva támogatta, soha, de soha nem kritizálta, maximum kihagyta egy-egy meccsről. És csak nézd meg mi lett belőle, szombaton a tizenhatoson belüli zűrzavarban is mindig megőrizte nyugalmát. Mindig ő a legnyugodtabb ember a pályán"

fotó: facebook.com/justtoonit

Hogy mi a tanulság? Amikor Sir Alex személyesen megy el scoutolni egy fiatal játékost, ráadásul kihagy érte egy meccset is, akkor biztos lehetsz, hogy egy óriás tehetségről van szó.

A kapus kedden ismét a BL-ben bizonyíthat, a CSKA Moszkvát fogadják az Old Traffordon. A világ szeme azonban vasárnap fog igazán rászegeződni, ugyanis eljön a várva várt manchesteri derbi, melyen kivételesen minden bizonnyal az összes Premier League-csapat a Unitednek szurkol majd, hogy a City elveszítse veretlenségét és újra nyíltabb legyen a bajnokság.

Kattints a képre és tippelj!