Divízió I-es jégkorong vb

Reális elvárás a bronz, cél a feljutás hoki vb-n

  • Szabó Tamás

Papíron Kazahsztán és Olaszország erősebbnek tűnik a magyar válogatottnál a budapesti divízió I-es világbajnokság vasárnapi rajtja előtt. Énekes Lajos, a Sapa Fehérvár AV19 másodedzője a hatharom.comnak elmondta, a realitás valóban a harmadik hely, de inkább el se induljunk, ha csak a reális elvárást tartjuk szem előtt.

- Vágjunk a közepébe! Évek óta minden egyes divízió I-es vb előtt azonos a kérdés. Feljuthatunk?

- A reális elvárás ebben a mezőnyben a harmadik hely - mondta a hatharom.comnak Énekes Lajos, a Sapa Fehérvár AV19 másodedzője. - A cél viszont nem ez. Ha valaki úgy fut neki egy vb-nek, hogy teljesíti a reális elvárást, az inkább ne induljon el, annak nincs helye a mezőnyben. Biztos vagyok benne, hogy megpróbálunk többet nyújtani. Persze az is benne van a pakliban, hogy rosszabbul végződik a torna. Úgy gondolom, jó formaidőzítéssel dolgozott a válogatott. A szakmai stáb sokat tett azért, hogy a játékosok a tornán legyenek a legélesebbek, ezért azt mondom, a reális elvárástól többet fognak mutatni a srácok.

- Az elmúlt napokban Rich Chernomaz szövetségi kapitány borzolta a kedélyeket. Némi meglepetésre kapust cserélt, kitette Hetényi Zoltánt a keretből és visszahívta Bálizs Bencét. Két nappal a nyitány előtt meredek húzásnak tűnik...

Énekes- Sok szakember áll a válogatott mögött, ők nem csak a teljesítmény alapján ítélik meg a játékosokat, hanem azt is figyelik, hogy a társak miként viszonyulnak egymáshoz. Természetesen senki sem tudja, hogy az utóbbi két hétben mi történt az edzőtáborban, ki milyen teljesítményt nyújtott, milyen formában van. Ezzel együtt minden keret összeállításnál az adott szakembernek tényleg figyelembe kell vennie, hogy az adott játékosok hogyan viszonyulnak egymáshoz, mire képesek a társaiért. Mindenki próbálja az általa vélt legjobb társaságot összerakni. Nem csak a játékerőt veszik figyelembe, hanem azt is, hogy az adott játékosoknak milyen az összetartása, milyen egységet alkotnak. Ez fontosabb lehet annál, mint amit egyénileg tudnak. A kapus személye kicsivel másabb, azzal együtt, hogy ennek a döntésnek sok összetevője van, amire leginkább a kapitány tudja a választ. Ezt mindenkinek el kell fogadnia, biztos vagyok benne, hogy a kapitány olyan döntést hozott, ami a legtöbbet jelentheti a társaságnak.

- Hetényi Zoltán 2008 óta rendszeresen szerepel a válogatottban. Elképzelhetőnek tartod, hogy a társak nem úgy viszonyulnak hozzá, mint korábban?

- Amíg Székesfehérváron készültek, addig nem láttam problémát. Aztán már nem voltam a csapattal, legközelebb Japán ellen láttam védeni Hetényit és hibátlan teljesítményt nyújtott. Nem tudom a választ, az edzésmunkában vagy azon kívül, esetleg a csapaton belüli összetartó erőnél lehetett olyan szerepe, ami miatt kikerült.

- Mekkora szerepet játszhatott Chernomaz döntésében Hetényi észak-amerikai botránya?

- Nem tudom a történtek mennyire befolyásolják Zoli dolgait. Japán ellen nem látszott rajta semmi, legalábbis a teljesítményét tekintve úgy tűnt, túllépett az ügyön. Persze ez igazából akkor derült volna ki, ha a világbajnokságon védett volna.

- Chernomaz szétszedte az eddig "szentírásnak" vélt első sort. A Ladányi Balázs, Vas Márton, Sofron István trióból Vas kikerült, Bartalis István állt a helyére. Meglepett?

- Szezon közben ez a sor nem az elvárásoknak megfelelően játszott, nem azt hozta, amit megszoktunk. Ez alapján könnyebben mondom azt, hogy teljesen jogos. Biztos voltam benne, hogy egy hatékonyabb összeállítást is ki lehet hozni az első sorból. Úgy gondolom, ez a vb-n plusz erőt fog adni. Rich Chernomaz más játékszisztémát hozott, szerencséje volt, mert több idő állt rendelkezésre, többet tudták gyakorolni az új rendszert. Tesztelhette, hogy ki kivel tud a leghatékonyabb lenni az új taktikában. Közel négy hetet dolgoztak együtt a keret 80-90 százalékával, a maradék 10 százalék pedig az utóbbi két-három hétben csatlakozott. Közben kevés tétmeccset játszottak, ami talán nem annyira zavaró tényező. Korábban nem történt ekkora átalakítás a csapat összetételében és a játék kialakításában. Ez most szerencsésen alakult. Sok időt töltöttek együtt, sok volt a játék, a fizikai és a taktikai tréning. Ez többet jelentett, nagyobb hasznát láttuk, mint az előző időszakokban.

- Hetényi kapcsán már érintettük a kapushelyzetet, de Szuper Levente tekintetében is felmerülhet a kérdés. Régen védett ilyen sorozatmeccseken, mire lehet képes?

- Szuper Levente profi játékos. Tudja kezelni a helyzetet, rendelkezik annyi önkritikával, hogy felállt volna, ha nem tud annyit nyújtani, amennyit szeretne. Bíznak benne, ő pedig úgy érzi, visszanyerte formáját, 100 százalékot tud nyújtani. Ezért elvállalta ezt a jelentős szerepet. El kell fogadnunk, biztos vagyok benne, hogy bebizonyítja, nem véletlen került ebbe a pozícióba.

- Az esélyekről szólva Kazahsztán kiemelkedik a mezőnyből. Vlagyimir Krikunov csapata a csúcsfavorit?

- Kétség kívül a legnagyobb esélyes. Persze a torna előtti esélylatolgatást gyakran megcáfolják a mérkőzések. Olyan váratlan események, amelyekkel előzetesen senki sem számol. Lehet nekik is gyengébb napjuk, illetve gyengébb csapatoknak erősebb. Minden a formaidőzítésről szól, sok összetevő beleszólhat az esélyesség kérdésbe. Ezzel együtt reálisan nézve a keretüket és azt a szintet, ahol a kazah játékosok szerepelnek toronymagasan nyerniük kéne a vb-t.

- Az olaszok kilenc honosított kanadaival érkeznek. A két éve Budapesten látott csapatból négy védő és öt csatár maradt. 

- Az olaszok új szakvezetővel vágtak neki az idei viadalnak. Sok új arc került be a keretbe, ez nem tudom mennyire szerencsés. A honosított játékosok kapcsán azt gondolom, hogy egy adott ország játékosai mindig többet nyújtanak kritikus szituációkban, mint azok, akik más érdekeltségből származnak. Utóbbiak talán nagyobb tudást képviselnek, de nem minden meccsen ez fog dönteni. Ezzel együtt az olasz csapat erős, évek óta ingázik az A-csoport és a divízió I között. Szeretnénk föléjük nőni, meg kell mutatni csapatszinten képesek vagyunk erre. Ha megverjük őket, akkor jogosan juthatunk az A-csoportba.

- Okozhat valaki meglepetést a Japán, Nagy-Britannia, Dél-Korea hármasból?

- Minden meccsben benne van, hogy kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Minden csapat képes arra, hogy megszorítsa bármelyik ellenfelét. Koreánál van a legkisebb valószínűsége. Japán és Nagy-Britannia kiszámíthatatlan. Bár ez a japán csapat gyengébb, mint az elmúlt hat év bármelyik vb-jén látott együttesük.