Jégkorong

A kazahok ellen kezdi a hoki-vb-t válogatottunk

A magyar jégkorong-válogatott vegyes előjelekkel várja a vasárnap kezdődő budapesti divízió I/A-s világbajnokságot.

Vegyes előjelekkel várja válogatottunk a vb-t. - Fotó: Mudra László - MJSZ

Vasárnap kezdőik, s jövő szombaton ér véget a divízió I/A-s jégkorong világbajnokság, melyet ezúttal Budapesten, a Papp László Sportarénában rendeznek. A hatosban a mieink mellett Nagy-Britannia, Szlovénia, Kazahsztán, Lengyelország és Olaszország szerepel. A szokásoknak megfelelően csoportmeccseket rendeznek, melyek végén az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe - a jövő évi vb-t Szlovákiában rendezik -, míg az utolsó kiesik a divízió I/B osztályba. A mieink vasárnap délután a kazahok ellen kezdik meg szereplésüket.

1x2    
Magyarország Döntetlen Kazahsztán
2.40 4.20 2.10

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány csapata öt felkészülési mérkőzést játszott közvetlenül a vb előtt, s mind az ötöt megnyerte: április 4-én Székesfehérvárott hosszabbításban aratott 4-3-as sikert az A csoportos osztrákok felett az első felkészülési találkozón, majd másnap Bécsben 3-1-re győzött. Múlt szerdán a vb-rivális szlovén együttest múlta felül hosszabbításban 3-2-re Bledben, majd pénteken Miskolcon a japánok felett diadalmaskodott ugyanilyen eredménnyel, szintén ráadásban. Szerdán pedig - négygólos előnyt eladva - szétlövéssel 5-4-re győzte le az ukránokat a Vasas Jégcentrumban.

Százszázalékos teljesítmény, öt meccsből öt siker, ebből kettő egy a világelitben szereplő (osztrák), egy vb-rivális (szlovén) és kettő egy osztállyal lejjebb szereplő (japán, ukrán) válogatott ellen. A képet azonban árnyalja, hogy az öt győzelemből mindössze egy - a bécsi - született rendes játékidőben, három hosszabbításban, egy pedig szétlövéssel dőlt el. Az ukránok ellen a rendes játékidő utolsó nyolc és fél percében szétesett a magyar válogatott játéka, azonban a ráadásban a korábbi hosszabbításokhoz hasonlóan fölényben és jól játszott a csapat.

A magyar válogatott kerete a világbajnokságra:
Kapusok: Duschek Dávid (Dunaújvárosi Acélbikák), Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush).
Hátvédek: Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Kevin Wehrs (Innsbruck).
Csatárok: Benk András (UTE), Chris Bodó (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Andrew Sarauer (Villacher SV), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Villacher SV), Vas János (DVTK Jegesmedvék).

"Nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem a vb-keretben. Büszke vagyok, hogy a magyar válogatottban játszhatok, hiszen Magyarországon vannak a gyökereim. Hasonló a szerepköröm, mint a MAC-ban, nagyon jó játékosokkal vagyok egy sorban, csinálom a dolgom, segítek, ahol kell, oda megyek, ahová a kapitány küld, emberelőnyben is játszok, ha az a feladat. Jó formában vagyunk, a támadásunk az ukránok elleni meccsen nagyon jól működött, jól sikerült a felkészülésünk, meglátjuk, mire lesz ez elég" - nyilatkozta Chris Bodó, a magyar válogatott csatára a jegkorongszovetseg.hu-nak a vb-főpróbát követően.

Ami a vasárnapi riválisunkat, a kazahokat illeti, a keletiek kerete zömmel az orosz élvonalbeli (KHL) játékosokból áll, s válogatottunkat legutóbb épp Kazahsztán tudta legyőzni, méghozzá a februári, katowicei felkészülési tornán. Ellenfelünk három felkészülési meccsel készült a világbajnokságra, Olaszországot először 4-2-re legyőzte, majd ugyanilyen arányban kapott ki tőle, míg a szerdai főpróbán 5-0-ra nyert Ausztriában.

A kazahok ellen egyébként ezidáig egyszer nyertünk, méghozzá 2013-ban, a szintén saját rendezésű világbajnokságon, azóta viszont négyszer is kikaptunk tőlük. Mindezek ellenére, a hazai pálya előnyének köszönhetően a bukmékerek kiegyenlített, szoros csatát várnak vasárnap, hiszen háromesélyben a mieinkre 2.40-szeres, a kazahokra 2.10-szeres, míg a remire 4.20-szoros oddson lehet fogadni a    -n. A bukmékerek a gólok számának határát 4,5-nél húzták meg, a legalább öt találat 1.85-szörös pénzt ér, míg ha négy vagy kevesebb gól születik akkor a feltett tétünk 1.75-szörösét kaphatjuk vissza.

A magyar válogatott kazahok elleni találkozóját a Sport 1 élőben közvetíti vasárnap 16:00-tól, míg a     élő fogadási lehetőséget kínál a mérkőzésre.

MTI