Légiósok

Szalai vitte a prímet Európában

Két magyar gól született a hétvégén Európa futballbajnokságaiban - mindkettőt a Mainz kiválósága, a Bundesliga gólkirályi címéért versenyben lévő Szalai Ádám szerezte. Görögországban kapusaink remekelnek, Megyeri Balázs és Fülöp Márton is hetek óta hibátlanul véd.

ANGLIA

A szigetországban kupafordulót rendeztek a hétvégén. Kovács János csapata, az ötödosztályú Luton Town a magyar védővel a soraiban hatalmas bravúrt végrehajtva 1-0-ra nyert a Premier League-ben szereplő Norwich City otthonában, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a második ligás Millwall lesz az ellenfele. Legutóbb 24 éve, 1989 januárjában volt példa arra, hogy egy ötödik vonalbeli gárda búcsúztasson egy első osztályú csapatot. A BBC hivatalos honlapjának tudósítása külön megemlítette Kovácsot, akinek vezetésével rendkívül jól és magabiztosan állt a védelem a lábán.

A másodosztályú Bolton kapuját Andrew Lonergan védte az Everton ellen, Bogdán Ádám a cserék között foglalt helyet. Bogdánék sokáig újrajátszásra álltak, ám a 90. percben Heitinga gólja az Everton továbbjutását jelentette.

A Liverpool nagy meglepetésre leégett a harmadosztályú Oldham Athletic otthonában, és kiesett. Nem Gulácsi Péteren múlt a vereség, aki a Vörösök cserekapusa volt.

A harmadik vonalban az utolsó előtti Portsmouth Gyepes Gáborral a soraiban hazai pályán 3-1-re kikapott a sereghajtó Hartlepool Unitedtől. A Pompey egymás után ötödször szenvedett vereséget, de már október 20. óta nyeretlen. A kapus Gróf Dávid padozott a Walsallban, amely két góllal maradt alul a Colchester United otthonában.

NÉMETORSZÁG

Szalai Ádám ott folytatta, ahol ősszel abbahagyta: a Mainz csatára duplázott Stieber Zoltán csapata, a Greuther Fürth ellen. Szalaiaék 3-0-ra győztek, és már az ötödikek a tabellán, míg Stieberék - a szélső kezdőként 70 percet töltött a pályán - tizenkettedik vereségüket szenvedték el, és maradtak az utolsó helyen. Szalaira visszatérve, a 25 éves válogatott támadó 11 találattal holtversenyben harmadik a góllövőlistán.

Nem játszott igazán jól, de összességében könnyen nyert a Bayern München a mérkőzést tíz emberrel befejező VfB Stuttgart otthonában a Bundesliga 19. fordulójának utolsó mérkőzésén. A hazaiaknál Hajnal Tamás ezúttal nem kapott játéklehetőséget, a kispadról nézte végig a küzdelmet.

A harmadosztályban a Borussia Dortmund második csapata 2-2-es döntetlent játszott a Burghausen otthonában. Bajner Bálint kezdő volt a sárga-feketéknél, a 78. percben cserélte le edzője. Nagy Dániel szintén kezdett az Osnabrückben, azonban miután kiállították csapata kapusát, őt cserélték le, hogy a cserekapus be tudjon állni. Együttese 3-2-es vereséget szenvedett a hógolyót dobáló szurkolók miatt negyedórára megszakított mérkőzésen.

SPANYOLORSZÁG

Szerdán a Király Kupában a gólnélküli odavágót követően a Sevilla kettős emberelőnyben 4-0-ra kiütötte hazai pályán a Real Zaragozát a Spanyol Király Kupa negyeddöntőjének visszavágóján. A vendégeknél nem volt a kereteben Pintér Ádám. A hétvégi bajnokin a Zaragoza 0-0-ra végzett odahaza az Espanyollal. A válogatott középpályás kezdőként 72 percet kapott.

OLASZORSZÁG

A címvédő, listavezető Juventus hazai környezetben csak 1-1-es döntetlent játszott a Genoa együttesével. A vendégeknél Tőzsér Dániel végig a kispadon ült.

A Serie B-ben az Ascoli Feczesin Róberttel a soraiban 1-0-ra győzött a Bari vendégeként. A csatár 80. percig volt a pályán. A Cesena otthonában vereséget szenvedő (1-3) Vicenza keretében Laczkó Zsolt nem volt ott. A frissen a Pro Vercellihez igazolt Filkor Attila a kispadra leülhetett ugyan, de pályára nem lépett a Reggina ellen (0-0).

GÖRÖGORSZÁG

Kapusaink hibátlanul teljesítettek, az Olimpiakosz Pireusz Megyeri Balázzsal győzött 1-0-ra a Pantrakikosz pályáján, az Aszterasz Tripolisz Fülöp Mártonnal a soraiban a Plataniasz vendégeként diadalmaskodott 3-0-ra. A címvédő Olimpiakosz toronymagasan vezeti a tabellát, a zsinórban negyedik győzelmét arató Aszterasz feljött a második helyre. Megyeri januárban három bajnokin védett, egyszer sem kapott gólt, Fülöp a szezonbeli 19 bajnokiból 18-szor őrizte a tripolisziak hálóját, tízszer húzta le a rolót.

HOLLANDIA

Babos Gábor csak a cserék között kapott helyet a NEC Nijmegenben, amely öt nyeretlen mérkőzés után odahaza 2-1-ra verte a Groningent. A Roda 2-2-es döntetlent ért el az Ado Den Haag otthonában, a vendégeknél Kádár Tamás nem volt a keretben, Németh Krisztián a 77. percben lépett pályára. A Den Haag légiósa, Horváth Gábor hosszabb időre kidőlt térdsérülés miatt.

BELGIUM

A Genk Köteles Lászlóval a kapuban kapott ki idegenben 2-1-re a Mechelentől, a Beerschotban Bodor Boldizsár kispados volt a Mons ellen (0-0). A címvédő Anderlecht keretében nem volt ott Juhász Roland, csapata két góllal nyert Lokerenben.

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Izralben a Hrepka Ádámot foglalkoztató Bnei Jehuda 1-0-ra felülmúlta Beitar Jeruzsálemet. A támadó a 76. percben szállt be a játékba.