Heti 6:3

A törökök kiűzettek, kézicsapatainknak a menny, Armstrongnak a pokol legmélyebb bugyra jutott

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Dobó István nyomdokain

Rendelhetjük a repülőjegyet Brazíliába? Erről még felesleges álmodozni, de ha nem is karnyújtásnyira, elérhető közelségbe került a pótselejtező lehetősége a magyar labdarúgó-válogatottnak. Pedig az Észtországból akadozó játékkal, és nem kis szerencsével elhozott három pont után magam sem gondoltam volna, hogy egy pontnál többet szerezhetünk Törökország ellen. Aztán nemzeti csapatunk talán a sokat felidézett svédek elleni találkozót is túlszárnyaló játékkal és feltámadással, parádés egyéni alakításokkal fektette két vállra a félholdasokat.



Komanék szívet melengetően akartak, haraptak, hajtottak, a holland meccs után összerugdosott Egervári Sándor pedig "Dobó kapitányként", taktikailag és mentálisan tökéletesen felkészítve küldte csatába fiait. Számolgatni továbbra sem érdemes, márciusban és októberben a románok ellen dőlhet el sorsunk.

2. A zöld-fehér lányok megették vacsorára a Larvikot

A Ferencváros női kézilabdacsapata fantasztikus diadallal jelezte, hogy helye van a nemzetközi elitben: Elek Gábor együttese vasárnap 28-24-re legyőzte a norvég bajnok, két éve Bajnokok Ligája-győztes Larvikot a BL C-csoportjában, így óriási lépést tett a legjobb nyolc közé jutás felé. Amott (többszörös) világ-Európa-és olimpiai bajnokok erősítik a csapatot, de ezen az estén Pastrovics Melinda a kapuban, a mezőnyben Cifra Anita, Tomori Zsuzsanna, Kovacsicz Mónika és Zácsik Szandra nyújtott klasszis teljesítményt, a lányok a hajrában a fáradtságot is legyőzték, és kerültek elérhető közelségbe nemcsak a továbbjutáshoz, hanem ahhoz, hogy akár csoportgyőztesként jussanak a nyolcas középdöntőbe.

3. A Veszprém letette a névjegyét Európában

A Fradihoz hasonlóan az MKM Veszprém férfi kézilabdacsapata is a világ egyik legjobbját, a címvédő Kielt győzte le itthon a Bajnokok Ligájában, az Atlético Madrid ellen idegenbeli sikert követően újabb, még hangosabb bravúrt érve el - végig kiélezett mérkőzésen, szinte tökéletes játékkal, és vezeti csoportját. Mi lehet a fantasztikus rajt után az út vége? A négyes döntőre, de akár a végső sikerre is esélyesek, de egy sokszereplős társaság tagjaként. Ahogyan a vezéregyéniség Nagy László is kiemelte, még az út elején járnak. Nem legyen elvárás a BL-győzelem, de ha ezen az úton halad tovább Carlos Antonio Ortega együttese, egy-két éven belül realitás lesz.

4. Szalai nagyon elkapta a fonalat, Vadócz az odensei gólzsák

Négy magyar gólt hozott a mögöttünk hagyott hétvége Európa bajnokságaiban, ezek közül kiemelkedik Szalai Ádám és Vadócz Krisztián teljesítménye. A Mainz csatára utolsó tíz tétmeccsén hatszor volt eredményes, a Bundesligában négy gólt vágott, a török elleni selejtezőn megfordította a mérkőzést. A hétvégén vezére volt a Mainznak, szépségdíjas gólja mellett egy mesteri gólpasszt is kiosztott, ponthoz segítve ezzel csapatát Leverkusenben. A középpályás eddig négy meccsen négyszer zörgette meg az ellenfelek hálóját a dán Odensében, új közönségkedvenccé a fehér-kékek szurkolóinak körében. Ezzel együtt az Odense nem szárnyal a Szuperligában, de ez a legkevésbé sem a magyar légiós hibája, az edző Vanczák méltatása mellett azon kesergett, hogy nem egy középpályásnak kellene a gólokat termelnie.

5. Ibrahimovic is ember?

A pályán mutatott kvalitásai mellett legtöbbször a tahó, bunkó jelzőket használják Zlatan Ibrahimovccal kapcsolatban. Való igaz, a fekete öves tékvandós svéd csatár sosem fog fair play-díjat kapni, de olykor annak is jelét adja, hogy némi jóság is szorult belé. A svéd válogatott emlékezetesen, németek elleni 0-4-ről 4-4-re mentett vb-selejtezőn 4-3-as német vezetésnél Tobias Sana ordító helyzetet hagyott ki. Ibrahimovic ahelyett, hogy lekapta volna a tíz körméről az újoncot, - egy káromkodás után - szimpatikusan vállon veregette csapattársát.


 

Ibrát a múlt héten Monacóban is kitüntették, ugyanis a Paris játékosa kapta a 2012-es Golden Foot-díjat. A szavazáson Gianlugi Buffont, Iker Casillast, Didier Drogbát, Ricardo Kakát, Andrea Pirlót, Carles Puyolt, Raúl Gonzálezt, Clarence Seedorfot és Xavi Hernándezt utasította maga mögé. Hiába, a hórihorgas csatár vitathatatlanul a jelenkor egyik legjobbja.

6. Messi, Messi, Messi

Az év egyik legjobb mérkőzésén a Barcelona nagyon magabiztos kezdés után rendkívüli izgalmak közepette 5-4-re győzött a kieső helyen álló Deportivo La Coruna otthonában. Kitaláljátok, ki volt az, aki előbb 3-0-ra, majd 4-3-ra, aztán 5-4-re alakította az állást a katalánoknak? Talált...Ez volt a 15. alkalom, amikor a háromszoros aranylabdás Messi három (vagy annál is több) gólt szerzett spanyol bajnokin. Ja, a meccsen profiként tette a dolgát, utána rohant a kórházba, a szülőszobán vajúdó barátnőjéhez. Azóta minden bizonnyal megszületett a kis Thiago, bár hivatalosan nem erősítették meg.

Heti hármas

1. Mindenét elvesztheti Lance Armstrong

Szó szerint. A USADA után hétfőn a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is megfosztotta hét Tour de France-győzelmétől az amerikait. Bár vannak, akik még kiállnak mellette, Armstrong nimbusza örökre megdőlt, és becsülete mellett könnyen egész élete rámehet a doppingügyre: várhatóan több millió dollárnyi prémiumot kell visszafizetnie, hiszen a szponzorok teljes joggal perelhetik be. Amúgy is sorra hátrálnak ki mögüle, míg ő maga lemondott a Livestrong alapítvány elnöki posztjáról. Arról meg a történtek után alighanem az adóhatóság fog gondoskodni, hogy ne a rák elleni harcra összekalapolt pénzből fizesse vissza a támogatást. Maga a kerekes egyelőre nem reagált címeinek elvételére és örökös eltiltására, ugyanakkor Twitter-oldalán a portréjából már eltávolította azt, hogy hétszeres Tour de France-bajnok...Megérte?

 

2. Erre mi szükség volt, Natasa?

Az országváltást még lenyeljük, de az angolos távozás helyett zöld szörnnyé változott Douchev-Janics Natasa. Először az őt négy éve felkészítő Kovács László olimpiai jutalmát követelte férjének. Aztán előálltak a szerbek a farbával, hogy mégis milyen alapon kérünk pénzt tőlük, ők ugyan nem hívták Janicsot, persze azért örömmel fogadják. És Andrian Douchevnek sem kínáltak edzői munkát. Ja, a szegedi búcsúzáson egy szerelmes asszony sírt a magyar szurkolók bocsánatárt, akinek a család érdekében követnie kell a Szerbiától kihagyhatatlan ajánlatot kapó urát...

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége szerdán dönt a magyar színekben háromszoros olimpiai bajnok országváltási kérelme ügyében. Ha nem engedik el, akkor két évig nem versenyezhetne, de kerülőúton, férje révén a bolgár versenyengedélyhez nem kell az MKSZ beleegyezése. Ebből jól már sehogy sem jön ki Janics, de egye is meg, mit főzött.

3. Massa: dobogó=szerződés

Kissé keserédes a történetet, de Felipe Massa fellélegezhet. Suzukában, közel két év után ismét felállhatott a dobogóra, a Ferrari pedig bő egy héttel később bejelentette, hogy egy évvel (2013-ra) hosszabbított a brazil pilótával. Egyszerre logikus és kockázatos ez a lépés a maranellóiaktól. Érthető, hiszen Fernando Alonso mellett még egy dudás nem fér el a tűzpiros istállónál, állítólag a spanyolnak vétójoga van csapattársa megválasztásával kapcsolatban...Luca Di Montezemolo elnök szerint éppen a "két kakast a tyúkólban" elv miatt nem akarják szerződtetni 2014-től Sebastian Vettelt. Másfelől kockázatos, Alonso szempontjából (is). Massa tökéletes szürke eminenciásnak, de 2009-es hungaroringi balesete óta kis túlzással mintha elfelejtett volna vezetni, és éppen emiatt segítséget aligha remélhet tőle a pályán Alonso, és akkor a Ferrari konstruktőri vb-esélyeiről nem is beszéltünk...