Atlétika

Paula Radcliffe ötödik olimpiáján indulhat

  • VNA

A brit atlétikai szövetség megnevezte első sportolóit, akik biztosan ott lehetnek a jövő évi londoni olimpián. A világcsúcstartó Paula Radcliffe harmadszor futhat majd olimpiai maratonit.

Paula Radcliff harmadszor már érmet akar az olimpiárólEzzel ő lesz az első brit hölgy, aki olimpián három maratoni versenyen is elindulhat. A kétgyermekes anyukának számító, 37 éves futónőnek eddig nem sok szerencséje volt az olimpiákkal, hiába indult már négy alkalommal is az ötkarikás játékokon. Legjobb eredményein a pályaversenyeken érte el, Atlantában ötödik volt 5.000 méteren, majd Sydneyben a 10.000 méteres versenyben szerzett negyedik helyet. Hiába indult viszont Athénban és Pekingben is éremesélyesként a maratoni távon, előbbi versenyt feladta, a kínai főváros szmogos levegőjében futva pedig csak a 23. helyen végzett. Radcliffe tarja a női maratoni futás világcsúcsát (2:15,25 - 2003 London), így most hazai közönség előtt sokat várnak tőle.

Radcliffe mellett a brit atlétikai szövetség a 2009-es Londoni Maratoni ezüstérmesének, Mara Yamauchi-nak és Scott Overallnak a nevét hozta nyilvánosságra, így ők hárman már biztosan tagjai lesznek az olimpiai keretnek. Radcliffe-ék ezzel csatlakoznak ahhoz a 11 vitorlázóhoz és 5 ökölvívóhoz, akik szintén kvalifikálták magukat név szerint a jövő évi játékokra. Korábban egyébként a brit atléták közül csak kettőnek (a hétpróbázó és gerelyhajító Tessa Sanderson és a gyalogló Chris Maddocks) sikerült öt olimpián is szerepelnie. A brit sportolók népes küldöttséget alkotnak majd Londonban, ahol a tervek szerint 550 sportolójuk szerepelhet.