Atlétikai vb

Szenzációs rúdugró verseny – lengyel arany mázlival

  • VNA

A lengyel Pawel Wojciechowski utolsó lehetőségével vitte át az 590 centiméteres magasságot, így lett világbajnok egy parádés rúdugró verseny végén.

Parádés versenyt hozott a férfi rúdugrók döntője a tegui atlétikai világbajnokság hétfői napján. Már a selejtező után lehetett sejteni, hogy szoros versenyre van kilátás, mivel a holtversenyek miatt 12 helyett 16 sportoló jutott be a hétfői fináléba. Nem volt viszont közöttük a világbajnoki címvédő - az utóbbi időben sérültéssel küzdő - ausztrál Steven Hooker, aki már a selejtezőben sem tudott érvényes ugrást bemutatni. A döntőben az 550 cm-es kezdőmagasságot, sőt ezt követően az 565-öt is 14-en ugrották át, nem volt viszont köztük az egyik titkos favorit, a francia Romain Mesnil, aki kihagyta a kezdőmagasságot és végül 565-ön három érvénytelen kísérlettel zárta a világbajnokságot.

A következő magasságon, 575 centiméteren is még heten jutottak át, három lengyel (Wojciechowksi, Michalski és Didenkow), a német Malte Mohr és a francia Renaud Lavillenie mellett ugyanis a görög rekordot ugró Konstadinos Filippidis és a szintén nemzeti csúcsot beállító kubai Lazaro Borges is átjutott a léc felett, igaz utóbbi csak harmadszorra. Az 585 centiméteres magasságon négyen is hibáztak, majd óriási szenzációt okozva az egyéni csúcsán 10 centimétert javító Borges elsőre vitte a magasságot, csakúgy, mint a nagy esélyes francia Lavillenie, valamint az ezzel egyéni csúcsot javító lengyel Lukasz Michalski.

Filippidis és Didenkow kiesett 585-ön, Mohr viszont átvitte harmadszorra a magasságot, és mivel Wojciechowski átvitt két kísérletet 590-re, a következő magasságra még mindig öten maradtak. Az atléták sorozatban rontottak, az utolsó ugrására viszont hatalmas mázlival 590-en átjutó Wojciechowski átvette a vezetést. Ezen a magasságon az immáron harmadik kubai csúcsát is megugró Borges harmadszorra jutott át, így mivel Lavillenie és Michalski is kiesett, kétesélyessé szűkült az aranycsata. Az 595 cm-es magasságot viszont már mindhárman leverték, így a lengyel aranyérem mellett Borges Kubának szerzett vb-ezüstöt és Lavillenie végül 585-el lett bronzérmes.