Atlétikai vb

Sorozatban harmadszor is Valeri Adams a női súlylökés világbajnoka

  • VNA

Leánykori nevén, Valeri Viliként kétszer, most már férjezett nevével, Valeri Adamsként lett a világ legjobb női súlylökője az új-zélandi klasszia, aki Teguban 21,24-el győzött.

A női súlylökés döntőjét is hétfőn rendezték meg a tegui világbajnokságon, ahol a címvédő új-zélandi Valerie Adams sikérét láthatta a közönség. Az új-zélandi atlétanő a harmadik sorozatban állt az élre, amikor a mezőnyből elsőként került 20 méter fölé (20,04). A negyedik sorozatban az amerikai Jillian Camarena-Williams ugyan két centire (20,02) megközelítette a favoritot, aki azonban 20,72-vel rögtön válaszolt és jelezte, hogy nem akarja másnak adni ezúttal sem az aranyérmet.

A korábban leánykori nevén (Vili) kétszer (2007, 2009) is vb-címet nyerő Valeri Adams utolsóra 21,24-ig jutott, ami idei legjobbját (20,78) és egyéni csúcsát (21,07) messze felülmúlva azt jelentette, hogy új világbajnoki csúccsal szerezte meg harmadik világbajnoki címét. A közelmúltban edzőt váltó új-zélandi sportoló a végén tét nélkül dobta élete eddigi legjobb eredményét, majd felszabadultan ünnepelte az újabb világbajnoki címet.

Mögötte a 2005-ös világbajnok fehérorosz Nagyezsda Osztapcsuk lett a második, aki az ötödik sorozatban dobott 20,05-el lett ezüstérmes, míg az amerikai csúcstartó Williams lett végül a bronzérmes. A kínai Lijiao Gong 19,97-el lett negyedik, aki így mindössze öt centiméterre volt a dobogótól. A szám magyar indulója, Márton Anita még a vasárnapi selejtezőből nem tudott továbbjutni. A vb-triplázás eddig egyedül a német Astrid Kumbernuss-nak sikerült (1995, 1997, 1999) női súlylökésben