Atlétika

Sanya Richards szerint nem jó az amerikai válogatási rendszer

  • VNA

Megreformálná az amerikai válogatási rendszer Sanya Richards-Ross, aki sajnálja, hogy a vb-n nem jön létre a Usain Bolt – Tyson Gay párharc.

Sanya Richard-Ross az amerikai válogató rendszer átszervezését szeretné

Sanya Richard-Ross az amerikai válogató rendszer átszervezését szeretné. A 400 méteres síkfutás klasszisa most nem maga miatt, hanem Tyson Gay okán emelt szót. Hiába futotta ugyanis Gay idén a leggyorsabban (9,79) a 100 métert, a múlt hétvégi eugene-i bajnokságon kisebb csípősérülése miatt nem tudott elindulni, így a fennálló szabályok értelmében nem lehet ott a tegui világbajnokság egyéni számaiban, maximum a váltóban nevezhetik őt. „Az első két helyezettnek kellene kvalifikációt adni, a harmadik résztvevő helyről pedig az edzőknek kellene dönteniük a pillanatnyi versenyforma alapján” – tett rögtön javaslatot a 400 méter aktuális világbajnoka az új rendszerre. „Nagyon csalódott vagyok, hiszen sok más atléta baráthoz hasonlóan szívesen megnéznék egy Gay-Bolt párharcot 100 méteren, de erre jelen állás szerint nincs esély” – tette hozzá.

Richards-Ross amúgy maga is szembesült már egyszer az amerikai válogató rendszer – sokak szerint túl kemény és kíméletlen – következményeivel, hiszen a 2007-es világbajnokság előtt betegsége miatt nem tudott elindulni az amerikai bajnokságon, így csak a 4x400-as váltóban lehetett később világbajnok Oszakában, egyéniben nem. Az augusztusi tegui világbajnokság előtt ilyen gondja nem volt a hamarosan Budapesten is futó amerikai atlétának, hiszen most címvédőként automatikusan tagja lehet a 400 méteres síkfutás mezőnyének.