Atlétika

Belebukott az elnök a férfias kinézetű futónő ügyébe

  • MTI
megosztom

Minden megbízatásából felfüggesztették a Dél-afrikai Atlétikai Szövetség volt elnökét, Leonard Chuenét, mivel nem mondott igazat a vitatott nemű világbajnoki aranyérmes futó, Caster Semenya nemi tesztjéről, ráadásul az illetékesek szerint rosszul és veszteségesen vezette a szervezetet.

A helyi olimpiai bizottság (SASCOC) pénteki döntése szerint az 58 éves szakember - akinek elnöki megbízatását már 2009 novemberében visszavonták - 2018-ig semmilyen posztot nem tölthet be a dél-afrikai sportéletben.

Chuene először azt mondta, hogy Semenyát hazájában nem vizsgálták, majd később beismerte, hogy - a versenyző tudta nélkül - már a 2009-es berlini vb előtt alávetették a tesztnek, sőt el is tanácsolták az indulástól, ám aztán mégis versenyezhetett, és megnyerte a női 800 métert.

A siker után sokan kétségbe vonták, hogy az akkor 18 éves, férfias kinézetű futó a gyengébbik nemhez tartozik. A nemzetközi szövetség (IAAF) a vb-t követően hosszú vizsgálódásba kezdett, s annak időtartama alatt nem engedte rajthoz állni a fiatal versenyzőt, aki így csak tavaly júliusban indulhatott újra atlétikai viadalon.

megosztom