Forma-1

Várunk vissza Robert!

  • Kele János

Egy szörnyű baleset szörnyű következményeit kell most viselnie Robert Kubicának, de higgyétek el, bírni fogja: erős legény ő. Kétszer már megmenekült a halál torkából, és most harmadszor is megmutatta, hamarabb kell felkelnie annak, aki Robert Kubicát akarja kiütni a nyeregből.

Fatális véletlen – ennyi kellett mindössze az újabb balesethez. Kubica kissé lesodródott az útról, egy templom falának csapódott, ám ez még kevés lett volna ahhoz, hogy bekövetkezzék a tragédia. Az igazi drámát az adta, hogy az út szélén lévő korlát befúródott az autóba – így történhetett az, hogy Kubicának az ajtótól távolabb eső jobb karja sérült súlyosan, valamint az is, hogy navigátora voltaképpen egy karcolás nélkül megúszta az esetet. Egy véletlen – mindössze ennyi kell a tragédiához.

Én itt és most nem a tegnapi délután és este drámai eseményeit követném végig, hisz azt mindenki megtehette, a hatharom.com rendszeresen frissülő, naprakész és megalapozott híreket sorakoztató cikkében, sokkal inkább a figyelmet szeretném felhívni néhány dologra. Néhány nagyon fontos dologra.

Robert Kubica a Renault Forma-1-es cspatának pilótája örül.
Nemrégiben az FIA állt elő azzal az ötlettel, hogy egy plexiből készült szélvédővel óvná a versenyzőket az esetleges balesetektől. Szurkolói berkekben nem volt túlontúl népszerű a kezdeményezés, és akkor még nagyon, de nagyon finoman fogalmaztam… Pedig a biztonság érdekében semmilyen lépés, szabályváltoztatás nem lehet elég nagy ár! És itt most nem a plexit védem, mert ez speciel nem oldana meg semmit, de semmit, hanem mindössze az ellen az emberi butaság ellen ágálok, mely szerint egy F1-es versenyző életéhez hozzá tartozik a veszély, és olyan apróságok, mint a halálközeli élmény. Nos, szerintem nem.

Azt persze nem tagadom, hisz nem is tehetem, hogy az autóversenyzés sava-borsát a veszély adja, az adrenalin-szint fokozódása, az a nem mindennapi érzés, melyet csakis a sebesség képes ajándékozni az embernek. Minden pilóta őrült egy kissé, ha nem lenne az, akkor nem is lenne helye a versenypályán – ehhez a sporthoz ugyanis egy kissé bolondnak kell lenni. A benzingőz és a sebesség bolondjának. Azt azonban mindenkinek tudnia kell (és higgyük el, ezt még a legelszántabb pilóták, versenyzők is tudják), hogy a bátorság nem egyenlő az önfeláldozással és a butasággal.

Az ugyanis, ha egy szabályalkotó testület (FIA) nem tesz meg mindent azért, hogy a lehető legminimálisabbra szorítsa a balesetek és tragédiák bekövetkezésének valószínűségét, akkor egyszerűen buta! Kötelessége ugyanis, hogy minden körülmények között védje a versenyzők testi épségét. Egy autóversenyzőnek nem az a dolga, hogy meghaljon – a hazáját védő katona az, akinek ez a dolga.

Elkalandoztam persze a témától, meg is feddhet érte a Kedves Olvasó – hisz Kubica balesetét egyszerűen képtelenség lett volna biztonsági előírásokkal megakadályozni. Itt egyetlen egy módja lett volna annak, hogy elkerüljük ezt a szörnyű tragédiát, az, ha a Renault eltiltja Kubicát a ralizástól. Ennél nagyobb butaságot pedig nem is tehetett volna. Robertnek ugyanis szenvedélye a versenyzés, és annak minden formája – ha a Formaautókkal nem aratott volna zajos sikereket, ma minden bizonnyal egy WRC kormányát tekergetné a rali-világbajnokságban. Merthogy ehhez is valami istenadta, csodálatos tehetsége van. Bízzunk benne, hogy lesz még alkalma ezt bemutatni nekünk.

Robert, Mi veled vagyunk! Szurkolunk érted, és várunk vissza a versenypályára!