Forma-1

Elkészült Kubica balesetének számítógépes rekonstrukciója

Egy olaszországi raliversenyen súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap reggel a Lotus-Renault Forma-1-es istálló lengyel pilótája, Robert Kubica. A Lotus-Renault hivatalos közleménye szerint a pilótának több helyen eltört a jobb karja, lába és kézfeje. Robert Kubica állapotáról folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be.

A versenyzőt Olaszországban, a Ronde di Andora elnevezésű viadalon érte a baleset, a pilóta egy Skoda Fabiát vezetve letért az útról és az autója felnyársalódott az utat szegélyező szalagkorlátra. Több végtagja is eltört, különösen a jobb karja sérül súlyosan, az is kérdéses, hogy valaha tudja-e még rendesen használni. Kubica navigátora, Jakub Gerber sértetlenül szállt ki az autóból.

Robert Kubicát a kórházba szállítják

A lengyel autóversenyzőt egy genovai kórházba, szállították, ahol hétórás műtéten esett át. Altatásban tartják, és az orvosok szerint leghamarabb a hétvégén lehet megmondani, hogy felépül-e a sérüléseiből.

A pilóta állapotáról folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be.

14:47 - Elkészült Robert Kubica balesetének 3D-s számítógépes rekonstrukciója. Eszerint kisodródott a szűk hegyi út bal oldalára, és ahogy az autója végigcsúszott a szalagkorláton, felszakított egy illesztést, és az ott kezdődő darab belefúródott a járműbe.

Február 8.

15:33 - Giorgio Barabino, a Kubicát kezelő kórház intenzív osztályának vezetője szerint látványosan javul a versenyző állapota. "A baleset súlyosságát figyelembe véve sokkal jobban van. Nincsenek szövődményei a műtétnek, és az alapvető funkciók jól működnek a karjában. Kisebb mozdulatokra már képes. Az elkövetkezendő egy hétben újabb műtéteket végzünk a könyökén és a vállán, hogy helyrehozzuk a többi sérülést is. Robert hétfőn egész nap ébren volt, és a nyugtatók és fájdalomcsillapítók hatása ellenére is tudott beszélgetni a menedzserével és a kórházi személyzettel. Nehéz megjósolni, hogy mikorra épülhet fel, de ritka erős szervezete van." A pilótának két-három hétig kell a kórházban maradnia, arról később döntenek, hogy hol folytatják majd a rehabilitációját.

12:10 - Mauro Moreno volt az első versenyző, aki odaért a baleset helyszínére. "Szörnyű látvány volt" - mondta a versenyző - "A nevén szólítottam néhányszor, de nem válaszolt. Egy acélkorlát meredt ki az autóból. A navigátora jelezte, hogy neki semmi baja, és kérdezgettem Robertet is, de nem reagált. Nem kellene olyan autókkal versenyeznünk, amelyek semmilyen védelmet nem nyújtanak elölről. Nem ez az első eset, hogy ilyen történt. A szövetségnek el kellene gondolkoznia azon, hogy hogy tegyék biztonságosabbá a vezetőfülkét."

Az alábbi videón Moreno autójából láthatjuk Kubica összetört kocsiját. Az is látszik rögtön a felvétel elején, hogy akár néhány száz méterrel előbb is történhetett volna hasonló baleset, hiszen a szalagkorlát ott is élesen végződik.

11:52 - Jakub Gerber, Kubica navigátora újabb részletekről számolt be a balesettel kapcsolatban. "Egy jobbkanyarból jöttünk ki, és amíg teljesen meg nem álltunk, nem is tűnt túlságosan súlyosnak a dolog. Akkor vettem csak észre, hogy a szalagkorlát belefúródott az autóba és Robert testébe úgy, hogy meg sem tudott mozdulni. A mentő gyorsan odaért, de vagy félórát kellett várni a tűzolókra, hogy kiszabadítsák a kocsiból. Ráadásul az első csoportnak nem is voltak meg a megfelelő szerszámai. Egy órán keresztül vagy akár még tovább is tartott a mentés. Aztán a helikopter, ami kórházba vitte volna, nem tudott leszállni, arrébb kellett szállítani, amivel még több idő kárba veszett."

Február 7.

16:23 - Felébresztették a mesterséges kómából Robert Kubicát, ébredésekor azonnal navigátora állapotáról kérdezte az orvosokat. Giorgio Barabino, a Kubicát ellátó orvoscsoport egyik tagja elmondta, hogy a versenyző az ébresztéskor tudatában volt annak, hogy mi történt:

"Tudja, hogy mi történt" - fogalmazott Barabino, majd hozzátette, hogy a pilótának már nincs szüksége gépi lélegeztetésre, ugyanakkor egy-két napig fokozott megfigyelés alatt lesz, erős nyugtatókat kap, és aludni fog.

13:55 - A Renualt részéről Eric Boullier a BBC-nek nyilatkozva elmondta, Kubicának legalább a szezon első két hónapját ki kell hagynia, de bízik benne, hogy a májusi Spanyol Nagydíjra felépül. Azt is elmondta, a Renault támogatta Kubicát abban a döntésében, hogy részt vesz a vasárnapi olaszországi rali-versenyen, annak ellenére, hogy közel van a Forma-1-es szezon kezdete. "Robert imádja a ralit. Ismeri a veszélyeit, ahogy mi is. De mi nem egy robotot szerződtettünk pilótának, egyetértettünk abban, hogy induljon ezen a versenyen."

13:44 - Kubica menedzsere, Daniel Morelli az ivg.it-nek nyilatkozva elmondta, beszélt a pilótával, akit rövid időre felébresztettek az altatásból.  "Tudatában van annak, mi történt vele, és ez reményt adhat nekünk, jóllehet nagy fájdalmai vannak mind a kezében, mind a lábában."

11:51 - Jakub Gerber, Kubica navigátora a balesetről: Számítottunk arra, hogy csúszni fog az aszfalt. Az igazi bajt az okozta, hogy a szalagkorlát több darabból állt, és az egyik teljesen felnyársalta az autót.”

11:38 - Mario Theissen, a BMW sportigazgatója, Kubica korábbi főnöke megrendeülten nyilatkozott a balesetről: „Nagyon lesúlytott bennünket a hír. Nagy sikereket értünk el Roberttel, közülük a legnagyobb a 2008-as montréali diadal volt. Azon a pályán nyert, ahol egy évvel azelőtt ájultan szedték ki az autóból.”

Robert Kubica 2007-es Forma-1-es balesete Kanadában

11:20 - Mesterséges kómában tartják Kubicát. Néhány percre felébresztették, hogy meggyőződjenek arról, hogy alapvető dolgokra tud-e reagálni, de utána visszaaltatták, hogy a szervezete kipihenhesse a traumát. A kézműtétet végző Rosello doktor néhány biztató jelet is látott a pilótán. „A műtött kar meleg, ami mindenképp jó. Legalább hat napot várnunk kell azonban, hogy lássuk, hogy helyreáll-e a vérkeringés.

Február 6.

23:04 - A műtétet végző Rosello egy másik médiumnak úgy nyilatkozott, hogy Kubica a jobb karját legjobb esetben is egy év múlva tudja majd ismét megfelelően használni. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a Renault-nak új pilótát kell találnia a 2011-es évben.

22:15 - Befejeződött Robert Kubica hétórás műtétje. „Várnunk kell legalább egy hetet, hogy meglássuk, túléli-e a keze a balesetet” – mondta Igor Rossello sebészspecialista a műtét után. A beavatkozást végző team vezetője elmondta: mérsékelten elégedett, a pilóta kezében a törések rekonstrukciója megtörtént. Még eltarthat néhány napig, míg a végtag neurológiai szempontból helyrejön és ismét képes lesz 100%-osan funkcionálni.A pilótának az eltört lábát is megműtötték. A műtőben két csapat dolgozott folyamatosan, több mint hét órán át. Robert Kubica átkerült a Pietra Ligure kórház intenzív osztályára.

20:38 - Robert Kubica egyik legjobb barátja, Fernando Alonso is megérkezett a kórházba, ahol a lengyel pilótát műtik.

20:27 - Bár az előzetes információk alapján a műtétnek este 8-kor véget kellett volna érni, egyelőre semmi információ nem látott napvilágot. Az biztos, hogy Kubicát, Igor Rossello a kézsérülések egyik legnagyobb specialistája műti, aki 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

18:45 - A lengyel pilóta menedzsere, Daniele Morelli azt mondta, biztos abban, hogy sikerül helyreállítani a versenyző karjának működését.

"Robert nagyon erős, megcsinálja..." - mondta Morelli.

18:15 - Daniel Morelli, Kubica menedzsere megerősítette a Ceccarelli doktor által elmondottakat, vagyis, hogy az orvosok a versenyző jobb karjának helyreállításán dolgoznak. Morelli szerint nem reménytelen, hogy folytassa autóversenyzői karrierjét Kubica.

17:50 - A Forma-1-es pilótatársak többsége Twitter-üzenetben kívánt jobbulást Kubicának. kiemelve, hogy a lengyel az egyik legközvetlenebb tagja a mezőnynek:
"Tarts ki Robert" (Vitalij Petrov, a lengyel márkatársa), "Nagyon kedveljük őt mindannyian" (Rubens Barrichello)

17:45 - Várhatóan este 8 óra körül ér véget a délután 2-kor kezdődött műtét. A kórházban tartózkodik Riccardo Ceccarelli, a Renault főorvosa, aki elmondta, hogy mindent megtesz az orvosi stáb a pilóta jobb karjának megmentéséért, de nem zárható ki, hogy maradandó károsodát szenved Kubica. A pilóta családtagjai is megérkeztek Genováva.

17:15 - A kórház estére ígért részletes tájékoztatást Kubica állapotáról.

15:55 - A Lotus-Renault hivatalos közleménye szerint Robert Kubica többszörös törést szenvedett a jobb karjában, lábában és kézfejében. Daniel Morelli, a pilóta menedzsere 16.30-tól tart sajtótájékoztatót a Santa Corona kórház előtt.

15:40 - A különböző forrásból érkezett hírek alapján Kubicának jobb oldala sérült súlyosan, karja és lába (combcsontja) tört el, kézfeje teljesen összezúzódott, belső sérülései miatt pedig jelenleg is operálják.

15:30 - Az szinte biztos, hogy a lengyel nem lesz ott a Forma-1-es szezon március 13-i rajtján, Bruno Senna lehet a helyettese.

15:00 - Így történt a baleset: Kubica és Gerger egy 4.6 kilométeres szakasz kezdtén, San Lorenzo település egy utcáján haladt, amikor a csúszós aszfalton megprödült a Skoda, és a bal oldali védőkorlátnak csapódott. A korlát áttörte a pilótafülke ajtatját és egészen az ülésekig hatolt. Az autót ezután a helyi templom fala állította meg. A olasz hatóságok már lefoglalták a Skoda Fabiát, hogy megállapítsák, mi okozhatta a szerencsétlenséget.

14:55 - Az Olasz Gazzetta szerint jelenleg műtik a pilótát, hogy elállításák a belső vérzést.

14:40 - Videófelvétel az összetört Skodáról. Mintegy másfél órán át tartott, mire a tűzoltók kiszabadították a lengyelt a roncsok közül.

14:20 - A Kubica állapotát felmérő Carrozzino doktor az AP-nek azt nyilakozta, hogy már több vizsgálatot elvégeztek a pilótán. Ripoteri kérdére válaszolva elmondta, hogy az orvosi stáb még nem döntött a kéz-amputációról...Az ANSA hozzátette a hírhez, hogy úton van egy kézsebész specialista Genovába.
"Egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, hogy szükség van-e erre a lépésre. Ezt a döntést nem hozhatjuk meg másodpercek alatt" - mondta Roberto Carrozzino professzor.

14:15 - A Renault egyébként hétfőn mutatta be idei versenygépét. Eric Boullier csapatfőnök korábban azt nyilatkozta, hogy a tesztpilóták közül valószínűleg Bruno Senna lenne Robert Kubica vagy Vitalij Petrov helyettes baj esetén.

13:50 - A Telewizja Polska lengyel állami tévécsatorna szerint Jakub Gerber másodpilótát is kórházba szállították megfigyelésre. Joanna Madej ralipilóta a csatorna szerint kapcsolatban áll Gerberrel:
"Jakob sajnos megerősítette azt az információt, hogy Robertnek eltörött a combcsontja. Még korai arról beszélni, hogy mikor versenyezhet újra, de ebben a sportban egy ilyen sérülés igazi tragédia."

13:40 - A Renault szóvivője is megerősítette a balesetet, és azt, hogy Kubica eszméleténél volt, de további részleteket nem közölt, későbbre ígért tájékoztatást a pilóta állapotáról.

13:35 - A balesetről készült képek:

13:30 - A Renault engedélyezte pilótájának a raliversenyen való indulást, eddig azonban csak Renault-ot vezethetett, most egy S2000 kategóriás, négykerék-meghajtású Skoda Fabiával indult. Több istálló, például a Red Bull tiltja versenyzőinek a más sorozatokban való indulást.

13:25 - Jakub Gerber navigátor Facebook oldalán a "Jól vagyok" bejegyzés olvasható 3 órával ezelőttről.

13:21 az Az AFP szerint a baleset még a verseny megkezdése előtt történt, a Lengyel Távirati Iroda arról számolt be, hogy az verseny első szakaszán ütközött a Skoda Fabiát vezető Kubica.

13:20 - A versenyzőt a reggel 8:30 körül történt ütközés után a genovai Santa Corona di Pietra Ligure kórházba szállították, jelenlévők szerint végig eszméleténél volt.

13:15 - Kubica a Formula-1-ben is több súlyos baleset elszenvedője volt már, szerencsére azokat sértetlenül megúszta. 2007-ben a Kanadai Nagydíjon csaknem 300 kilométer per órás sebességgel ütközött a falnak BMW-jével, amely többször is megpördült, és ripityára tört. Előtte, még 2003-ban, a Formula-3 Euro Series-ben bemutatkozása egy közúti baleset miatt késett, ahol eltört a karja. Elhalasztott debütálása alkalmával karjában egy műanyag kapoccsal és 18 titán szeggel megnyerte a futamot.

13:10 - A csütörtökön befejeződött háromnapos valencia teszt utolsó napján Kubica volt a leggyorsabb, egyben a hét legjobb eredményét is elkönyvelhette 1:13.144-es köridejével.

13:00 - Egymásnak ellentmondó hírek keringenek Kubica állapotáról, az egyik változat szerint elképzelhető, hogy soha többet nem tudja rendesen használni kezét, más források szerint komolyabb sérülés nélkül megúszta. Reménykedjünk, hogy utóbbi hírek az igazak!

12:45 - A világ vezető sportorgánumai címlapon számolnak be a balesteről. Az olasz ANSA állami hírügynökség szerint a pilóta keze olyan súlyosan sérült, hogy elképzelhető, hogy amputálni kell. A francia AFP szerint a pilóta lába is eltört.