Pjongcsang 2018

Meglepetést szimatolunk - napi tippek a téli olimpiára

Szerdán hét számban hirdetnek bajnokot a pjongcsangi téli olimpián.

Nem lesz címvédés

Négy éve Szocsiban elképesztő versenyt hozott az alpesi sízők női lesiklása, ugyanis két aranyérmet is kiosztottak, miután Tina Maze és Dominique Gisin századra azonos időt csúszott. Címvédés most egészen biztosan nem lesz, miután idő közben már mindkét lány visszavonult. Könnyen lehet azonban, hogy az új bajnokavatásra még várni kell, hiszen a szám első számú favoritja az a Lindsey Vonn, aki Vancouverben nagy magabiztossággal lett a lesiklás királynője. Vonn már Super G-ben szeretett volna révbe érni Pjongcsangban, ám be kellett érnie egy hatodik hellyel. Az egy brutálisan szoros verseny volt, hiszen 1 mp-en belül voltak 13-an, illetve nem mellesleg az olimpiák történetének egyik legváratlanabb győzelmét ünnepelhette az alapvetően snowboardos Ester Ledecka. 

Ilyen csoda nagyon ritkán fordul elő, de lesiklásban egyébként sem érezzük, hogy benne lenne az óriási meglepetés. Véleményünk szerint Vonn és az olasz Sofia Goggia között dőlhet el az arany, akik egész szezonban dominálták ezt a számot. Vonn a nagyobb klasszis és a rutinosabb síző, illetve a tréningeken is meggyőzőbb volt, tehát felé billen a mérleg nyelve, de 1.75-ért nem feltétlenül kockáztatnák. Sokkal jobban tetszik az outsiderek közül Roman Sieberhonfer, aki már az edzéseken megmutatta az erejét és mind a három csúszásakor a legjobb négy között volt. Oda kell rá figyelni, mert a bronzért különösen sokesélyes a csata és akár ő is lehet a befutó. 

  • Siebenhofer dobogón végez lesiklásban @ 4.90    

Ez izgalmasnak ígérkezik

A gyorskorcsolyázók üldözéses számaiban mind a hölgyeknél, mind az uraknál izgalmas versenyekre van kilátás, hiszen az ázsiaiak már ott lihegnek az uralkodó hollandok nyakában. A nőknél a Leenstra, Wüst, De Jong trió brutálisan erős és már a negyeddöntőben erőt demonstráltak - olimpiai rekorddal jutottak tovább. Nem maradtak el azonban tőlük sokkal a japán lányok, akik viszont decemberben koriztak világcsúcsot, igaz, Salt Lake Cityben magaslaton, azonban mindezt a hollandokat megelőzve érték el. A Takagi-nővérek és Sato egyénileg nem tudnak olyan eredményeket felmutatni, mint Wüsték, ugyanakkor csapatban nagyon együtt vannak és jól működnek. Már tavaly a világbajnokságon is szorongatták a hollandokat, most pedig könnyen lehet, hogy meg is lepik őket. 

A férfiaknál a hazai oválon korizó dél-koreaiak készülnek trónfosztásra. Nagyjából ugyanannyi esélyük van erre, mint a lányoknál a japánoknak. Ugyan az ázsiai trió szerényebb erőkből áll, mint a hollandok, ahol olimpiai bajnokok szerepelnek majd, viszont a hazai pálya sokat segíthet Lee-éknek. Ezt már láthattuk a negyeddöntőben is, amit egész korrekt idővel sikerült behúzniuk. Persze a hollandokban még biztosan maradt, ennél a 3:40-nel kezdődő időnél jobbat kell tudniuk. Érdekes lesz egyébként a másik két csapat is, Norvégia és Új-Zéland. Utóbbi abszolút jó bizonyítéka annak, hogy itt tényleg kifizetődő a jó csapatmunka, hiszen egyénileg nem olyan kiemelkedőek, azonban tavaly éppen ezen a pályán lettek világbajnoki ezüstérmesek. 

A meglepetést inkább a hölgyeknél szimatoljuk, hiszen a férfiaknál négy éve is nagyot mentek a dél-koreaiak a negyeddöntőben, ám a döntőben nem bírtak el a hollandokkal, akik oda tartogatták az erejüket. Ami azonban a legbiztosabb, hogy jóval szorosabb versenyeket láthatunk majd, mint Szocsiban. 

  • Női üldözéses - Japán nyer @ 2.55    
  • Férfi üldözéses - Hollandia nyer @ 1.50