Pjongcsang 2018

Magyarok főszerepben - napi tippek a téli olimpiára

  • Cesc18

Csütörtökön a Liu fivéreknek köszönhetően Magyarország is felkerülhet az éremtáblázatra.

Liu Shaolin Sándor az aranyérem egyik favoritja 500 méteren. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jó esély az éremre

Csütörtökön a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál az utolsó érmeket osztják ki, és reményeink szerint a magyaroknak is jut majd belőle. 500 méteren ugyanis a férfiaknál a Liu fivérek bejutottak a negyeddöntőbe. Shaolin Sándornak volt a nehezebb dolga, aki egy igen kemény futamba került, ám annyira kiválóan rajtolt, hogy nem forgott veszélyben a továbbjutása.

Az volt a cél, hogy élre rajtoljak, ez sikerült. Jó erőben, jó formában vagyok, de itt a mentális állapot is sokat számít, jó döntéseket kell hozni és jókor.

- mondta az MTI-nek a 22 éves Liu Shaolin, akitől papírforma lenne az elődöntőbe jutás. Most ugyanis nem került olyan nehéz futamba, egyedül a kínai Ren Ziwei közelíti meg a szintjét. 

Hol végez Liu Shaolin 500 méteren?    
1-4 5-8 más
1.40 3.40 3.20

Shaoangnak jóval nehezebb dolga lesz, hiszen az 1500 méteren aranyat nyerő Lim Hyojun mellett még két veszélyes hollanddal kell megküzdenie a továbbjutásért. Mellette szól azonban a jó rajtpozíció, ezt a selejtezőben is tökéletesen ki tudta használni. 

Sikerült lerajtolnom a japán srácot, amivel tulajdonképpen el is dőlt a futam. A továbbiakban is az lesz a legfontosabb, hogy a jó rajtpozíciót nem szabad eladni. 

- mondta a 19 éves Shaoang, aki elárulta, számára mentálisan rendkívül megterhelő az olimpia, abban szerinte azonban nincs különbség, hogy fizikálisan már mindenki fáradt.

Hol végez Liu Shaoang 500 méteren?    
1-4 5-8 más
3.40 2.60 2.20

Szerintünk mindkét magyarnak meglesz a továbbjutás. Shaolinnak abból a futamból tényleg kötelező, Shaoangnak pedig a kettes rajthely nagy előny a holland riválisaival szemben, akik egyébként is valamivel gyengébb erőt képviselnek. 

  • Shaolin továbbjut @ 1.25
  • Shaoang továbbjut @ 1.50

Hogy összességében mire lehetnek képesek a Liu fivérek sprintben az jó kérdés, ugyanis hiába búcsúzott egy-két favorit, még mindig hemzsegnek a jobbnál jobb korisok és rettentően sűrű a mezőny. Hat-hét olyan versenyző simán van, aki aranyérmet nyerhet, köztük a két magyarral. 

Váltóban is jöhet egy érem. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Liuék valamivel később az 5000 méteres váltó döntőjében is érdekeltek lesznek, ahol várhatóan Knoch Viktorral és Burján Csabával kiegészülve állnak rajthoz. Itt sem egyszerű jósolni, ami biztos, hogy Dél-Korea brutálisan erős és az arany első számú favoritja. A másik három váltó között viszont nincs olyan nagy különbség, a magyarok simán felvehetik a kesztyűt a kínai és a kanadai kvartettel. 

Ha a megérzésünkre hallgatunk, akkor azt mondjuk, hogy Dél-Korea és Kína mögött a bronzérmet csípjük meg, ám ritkán zajlik le kalamajka nélkül egy váltó döntő... Szóval a bronznál akár fényesebb medál is összejöhet. 

Hol végez Magyarország az 5000 méteres váltóban?    
1. 2. más
5.00 2.90 1.70

Még Keszler Andreáért is szoríthatunk 1000 méteren, bár elképesztő bravúr lenne, ha tovább tudna jutni. Már az is nagy dolog, hogy negyeddöntőt korizhat, hiszen a futamában nem számított esélyesnek, de a nagy favorit Elise Christie hibájának köszönhetően itt lehet. Papíron mind a négy riválisa erősebb nála, ám, ha nagy lesz a kakaskodás, akkor szerencsével továbbjuthat, erőből viszont semmi esélye nincs. Nem meglepő, hogy a kiesése 1.25-szörös pénzt fizet csak.