Australian Open

Maratoni meccs dönthet Halep és Wozniacki között

Szombaton új bajnokot avatnak Melbourne-ben, a román Simona Halep és a dán Caroline Wozniacki ugyanis első alkalommal jutott be az Australian Open döntőjébe. Vajon ki birkózik meg jobban a nyomással?

Olyan szenzáció már biztosan nem lesz, mint tavaly a Roland Garroson és a US Openen, amikor is Jelena Ostapenko és Sloane Stephens kaparintotta meg a trófeát, azonban így is új névvel bővül majd a Grand Slam-győztesek tábora, ugyanis Simona Halep és Caroline Wozniacki egyaránt nem nyert még major tornát. Nem korrekt az örök vesztes jelzőt rájuk húzni, de tény, hogy előbb lettek világelsők, minthogy GS-t nyertek volna, és főleg a dán esetében, úgy tűnt, hogy soha nem is fog tudni felérni a legnagyobb bajnokok közé. Két olyan játékos feszül tehát egymásnak a fináléban, akik görcsösen akarják már azt a major kupát.

De ha ez nem lenne elegendő, még a világelsőség is a tét. Ha Halep nyer, akkor marad a trónon, ha viszont Wozniacki, akkor helycsere történik. 

Halepnek vért kellett izzadnia a döntőért. - Fotó: WTA

Mindketten kalandos úton jutottak el a döntőig. Halep Lauren Davis és az elődöntőben Angelique Kerber ellen is meccslabdákat kellett, hogy hárítson, de mindannyiszor helyén volt a szíve, és mindkét meccsen vért izzadva ugyan, de megoldotta a továbbjutást. Wozniacki még a torna elején, Jana Fett ellen került bajba, miután ellenfele a döntő szettben 5-1, 40-15-tel állt. A dánnak innen sikerült visszakapaszkodnia és 7-5-tel behúzni a meccset. Mindketten ott táncoltak tehát már a szakadék szélén, de bizonyították, hogy mekkora küzdők. 

Már csak ezért is hatalmas meccsre számíthatunk, hiszen egyiküket sem könnyű megtörni. Ráadásul a játékstílusuk is olyan, amivel nem lesz könnyű a másikon fogást találni. 

Halep a Kerber elleni elődöntőben mindenkit meglepett azzal, hogy agresszorként lépett fel és saját kezébe vette a sorsát. 

Máshogyan játszok, úgy érzem sokkal agresszívebben teniszezek. Ütöttem 50 nyerőt és 8 ászt. Az edzőm reméli, hogy ezt a játékomat hozom a döntőben is.

- mondta a világelső román, aki várhatóan tehát a fináléban sem szeretné átadni a kezdeményezést ellenfelének. Ez egy jó stratégia, főleg annak fényében, hogy vélhetően fizikálisan már messze nincs a topon a kemény csaták után. 

Hosszú idő után révbe ér végre Wozniacki? - Fotó: WTA

Ugyanakkor Wozniackit leütni a pályáról nem egyszerű feladat, ráadásul a dánnak pokolian jó kontrái vannak. 

Kétféle forgatókönyvet látunk magunk előtt:

  • Ha Halep agresszorként elég pontos lesz és jó döntéseket hoz, akkor nagyon jó esély mutatkozik a győzelmére.
  • Ha Halep nem boldogul a támadó ütéseivel, akkor Wozniackinak áll a meccs, aki fizikálisan jobb erőben van.

Amit a két forgatókönyv esetében nehéz elképzelni, hogy bármelyik is két szettben valósuljon meg. Hullámzásokat várunk mindkét oldalon, és bármelyikük is kerüljön a győzelem küszöbére, a nagy tét miatt nehéz lesz befejezni a meccset. 

Az egymás elleni mérlegük egyébként 4-2 Wozniacki javára, de ilyen körülmények között még nem találkoztak. 
  • Játékok száma - 20.5 felett @ 1.68