US Open

Óriási rangadón tér vissza New Yorkba az orosz szöszi

Kedd hajnalban három év kihagyás után újra pályára lép a US Openen a 2006-os bajnok Marija Sarapova.

Mind a hölgyek, mind pedig az urak mérkőzéseit figyelmebe véve, nem kérdés, hogy a Marija Sarapova-Simona Halep derbi az első kör legkomolyabb rangadója. Pályafutásuk alatt ugyan csak hat alkalommal mérték össze eddig a tudásukat, ám a 2014-es Roland Garros-döntőben vívott elképesztő meccsükről még sok-sok évvel később is beszélni fogunk. Az azóta eltelt három esztendő elsősorban az orosz teniszezőnek hozott komoly változásokat, hiszen eltiltás miatt bő egy évig nem léphetett pályára. Ennek köszönhetően csak a 146. helyen rangsorolják és csak szabadkártyával vesz részt a tornán, így jöhetett össze ez a patinás mérkőzés már a torna első fordulójában.

Elsősorban Halepnek peches ez a sorsolás, hiszen régóta üldözi az első Grand Slam-címet és jó ideje ott toporzékol a világelsőség küszöbén is. A US Openre is nagy célokkal és esélyesként érkezett. A sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy már meg sem lepődött azon, hogy kemény sorsolást kapott.

Nagy kihívás lesz ez. Legyőzött hat alkalommal, de talán most máshogy lesz. Meglátjuk. Csak egy dolgot akarok, megtenni mindent a győzelemért és élvezni a játékot. Ez egy nagyon nagy meccs lesz. 

- mondta Halep, aki 2014-ben háromszor is kikapott az orosztól, de mindhárom alkalommal csak döntő szettben maradt alul. "Sok mindenben változtam azóta. Erősnek érzem magam mentálisan és erősnek tartom a játékomat is. Több a tapasztalatom, sok kemény pillanatot éltem át az elmúlt években. Jobban érzem magam és készen állok újra szembenézni vele."

Halep felkészülése nem mondható rossznak, ugyan tornát nem sikerült nyernie, de a két nagy nyári viadalon, Torontóban elődöntőzött, Cincinnatiben pedig döntőzött. Ezzel szemben Sarapova a római viadal óta csak Stanfordban lépett pályára, de a második meccsére már ott sem állt ki miután fájdalmat érzett a bal alkarjában. 

Fogadás a mérkőzés győztesére    
Marija Sarapova Simona Halep
2.60 1.40

Sarapovának általában akkor is vért kellett izzadnia a román riválisa ellen, amikor futott a szekere, így a jelenlegi nem túl erős formájában pláne óriási kihívás lesz ez a meccs. Halep tökéletes kontrateniszező, ezért csak nagyon koncentrált és pontos játékkal lehet legyőzni, főleg egy Grand Slam-tornán, ahol mindig plusz motivációval és akarással teniszezik. A korábbi mérkőzéseik legtöbbje is jó szoros volt, általában a mentális tényező döntött Sarapova javára. 

Sokszor közel voltam hozzá, hogy legyőzzem, de a legfontosabb pillanatokban nem tudtam lépést tartani vele és megragadni a lehetőséget. 

Az orosz egyébként még soha nem kapott ki a US Open első körében (10-0), igaz, talán egyszer sem volt ennyire kemény ellenfele, mint most. 

Sarapovától egy viszonylag sok hibával tarkított játékra számítunk, nagyon meglepő lenne, ha valami ellenállhatatlan teniszt venne elő, bár egy ekkora bajnoknál soha nem lehet tudni. Halep valószínűleg tudja, hogy itt a nagy sansz, hogy végre legyőzze az orosz szöszit, innentől pedig egy kérdés maradt, elidegeskedi-e? Ugyan sokat fejlődött a román mentálisan, de például a Roland Garros-döntőjében csúnyán csődöt mondott, mint ahogyan a világelsőség utolsó lépcsőfokán is többször megbotlott már...Ettől függetlenül úgy gondoljuk, hogy a bukmékerek helyesen lőtték be az esélyeket, szerintünk is Halep a meccs favoritja, ha pedig nem idegeskedi el, akár kettőben is nyerhet.