Roland Garros

Szenzáció, Ostapenko legyőzte Halepet a döntőben

  • Cesc18

Jelena Ostapenko 4-6, 6-4, 6-3 arányban legyőzte Simona Halepet a Roland Garros női döntőjében.

Érdekes döntőre került sor szombat délután Párizsban, a szezon második Grand Slam-viadalán. A 20 éves Jelena Ostapenko személyében ugyanis egy teljesen outsider játékos lépett pályára, míg ellenfele, Simona Halep első számú favoritként érkezett a tornára. Ez a finálé előtti oddsokon is meglátszódott, a lett tinire 3.25-szörös pénzt kínáltak, míg a román lány sikerére mindössze 1.25-öt.

Két teljesen ellenkező stílus feszült egymásnak, egy valami volt közös bennük, hogy egyikük sem nyert még major trófeát. 

Korábban Halep járt ehhez sokkal közelebb, hiszen három éve szintén ő volt a döntő egyik főszereplője. Ostapenko első lettként jutott be a fináléba, ám semmi megilletődöttség nem látszódott rajta. Rögtön az első labdamenettől kezdve pokoli támadóan és bátran teniszezett.

26 perc játékot követően Halep 1 nyerővel és 1 ki nem kényszerített hibával állt, míg a lett neve mellett 11 és 17 állt ugyanezekben a mutatókban. Nem volt kérdés, hogy ki az agresszor...

Szorosan alakult az első szett, végül kijött Halep rutinja, így 6-4-gyel sikerült megszereznie a vezetést.

Ostapenko a folytatásban sem fogta vissza magát, ám látszódott a testbeszédén, hogy benne maradt az első szett elvesztése. Halep 3-0-ra lépett meg és fogadóként három labdája volt a dupla brékelőnyhöz, kihasználni viszont egyiket sem tudta, először érződött a tét nagysága. Ostapenko életben maradt, ez pedig erőt adott neki, 0-3-ról 4-3-ra fordított. Egyre jobban ültek a lett támadó ütései, a szoros végjáték pedig ezúttal az ő javára dőlt el, így következhetett a döntő játszma.

A játékképe nem változott, Ostapenko agresszíven ment előre, lesz, ami lesz alapon. A szett elején ismét inkább a hibák domináltak a lett lánynál, Halep így 3-1-es vezetésre tudott szert tenni. Bajban azonban ismét összekapta magát Jelena, és bár elérte az 50. ki nem kényszerített hibáját is a meccsen, sikerült kiegyenlítenie, sőt, egy óriási mázlival a vezetést is átvette.

Hozzátette az adogatását is, ami hatalmas szó. Várható volt, hogy fogadóként is feltesz mindent egy lapra, Halep innentől csak a szerencsében bízhatott. Ostapenko azonban megállíthatatlanul robogott előre, egy nyerővel pedig pontot tett a döntő végére. 

Élete első WTA-tornagyőzelmét könyvelhette el a lett lány, ami rögtön Grand Slam-cím. Elképesztő meglepetés, hiszen Ostapenko a világranglista 47. helyéről kezdte meg a tornát és korábban a salak volt a leggyengébb borítása. Halep nem csak egy újabb major finálét bukott el, hanem ezzel a világelsőség sem az övé lett.