Téli hírmorzsák

Új német álompár - víz alá bukott az olimpiai fáklya

A nyári rehabilitáció során jött össze egymással két német sportsztár, akik már nyilvánosan is felvállalják kapcsolatukat.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Ezen a hétvégén már beindult a nagyüzem, hiszen síugrásban és biatlonban is elkezdődött a Világkupa sorozat.

- Az időjárás nem fogadta kegyeibe a síugrókat ezen a hétvégén, a németországi Klingenthalban rendezett Világkupa nyitányon ugyanis a szombati csapatverseny az első sorozat után félbeszakadt. A végül egyfordulós versenyt amúgy a szlovén csapat (Prevc, Kranjec, Hvala, Tepes) nyerte meg a házigazda németek és a japánok előtt. Meglepetésre az osztrákok hiába szerepeltek legerősebb összeállításukban, így is csak az ötödik helyen zártak. Szlovénia egészen tavalyig egyetlen csapatversenyt sem nyert a síugró Világkupában, azóta viszont 10/5 a mutatójuk!

A vasárnapi egyéni versenyben aztán még nagyobb káosz volt az időjárás miatt, hiszen az eredetileg kiírt 13.30-as kezdés helyett - a kavargó szél miatt - csak 15.20-kor indult útjára. A szél által végig befolyásolt verseny rendkívül vontatottan zajlott, amelyet a fiatal lengyel Krzysztof Biegun nyert meg. A mindössze második (!) Világkupa versenyén szereplő síugró 142,5 méterre repült a klingenthali sáncon, így Andreas Wellinger és Jurij Tepes előtt hatalmas szenzációt okozva nyerte meg a szezonnyitó viadalt. A verseny vége azonban nem feltétlenül róluk szólt, sokkal inkább az előző két összetett Világkupa győzteséről, Gregor Schlierenzauerről és Anders Bardalról. Ők ugyanis a nehéz körülmények miatt és hosszas várakozás után úgy döntöttek, hogy nem indulnak el és liften (!) jöttek le a sáncról. Folytatás a jövő héten a finnországi Kuusamóban, remélhetőleg sokkal kedvezőbb időjárás közepette...

- Új álompár alakult a napokban a német téli sportban, hiszen a Bild megszellőztette a kiváló síző, Felix Neureuther és a biatlon világbajnok Miriam Gössner kapcsolatát. "Igen, együtt vagyok, de ez még nagyon friss dolog" - nyilatkozta Neureuther, aki azt is elárulta, hogy a Garmisch-Partenkirchenben eltöltött rehabilitációs kezelések idején ismerkedtek meg. A nyár folyamán mindketten sérüléssel küzdöttek és egyazon klinikára jártak kezelésre. "Számomra fontos a magánélet védelme, főleg, mert olimpiai szezon előtt állunk. Most mindkettőnknek az a legfontosabb, hogy a sportra koncentráljunk" - tette hozzá a kiváló síző.

- Vasárnap délután a svédországi Östersundban vette kezdetét a biatlon Világkupa sorozata, ahol a vegyes váltóban némi meglepetésre cseh siker született. Egészen az utolsó lövészetig úgy tűnt, hogy a remekül szereplő franciák nyerik a futamot, ám Martin Fourcade három büntetőkörre kényszerült, így a csehek és a norvégok is eléjük kerültek. Az egyelőre erősen szezon eleji formában lévő összetett Világkupa győztes sífutásban sem tudott előzni, így a franciák a norvégok mögött maradva a harmadik helyen végeztek. Gondoltuk mindezt a célba érkezéskor, ám később kiderült, hogy az erős oldalszéltől megzavarodott Fourcade az utolsó lövészetnél csak két tartalék lőszert használt fel (a rendelkezésre álló három helyett), így jogtalan előnybe került azokkal szemben, akik végiglőtték a tartalék lőszereket. Utólag ezért a franciák két perces időbüntetést kaptak, így végül csak az ötödik helyen zártak, a dobogóra pedig Ukrajna állhatott fel. Folytatás szerdán a női, csütörtökön pedig a férfi egyéni versennyel, mindkét futamot az Eurosport közvetíti.

- Az innsbrucki olimpiai pályán rendezték meg a szánkó Világkupa idei második állomását. A hölgyeknél négyes (!) német siker született az iglsi pályán, ahol Natalie Geisenberger idei második sikerét aratva győzött. A Lillehammerben is első helyen záró német szánkós mögött honfitársnője, az olimpiai bajnok Tatjana Hüfner végzett mindössze 32 ezredmásodperccel elmaradva. A fiúknál is német siker született, az olimpiai bajnok Felix Loch révén, aki karrierje 13. Vk-sikerét aratta. Mögötte honfitársa, David Möller és a lillehammeri meglepetés győztes olasz Dominik Fischnaller végzett. A párosoknál a változatosság kedvéért szintén kettős német siker született, ahol végül Toni Eggert és Sascha Benecken győzött.

- Meglepő kijelentést tett Stefan Matschiner, a torinói olimpia osztrákok sífutó/biatlonos doppingügyében érintett egykori csapatvezetője. Szerinte ugyanis igencsak izgulnia kell a németeknek, amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság valóra váltja a napokban nyilvánosságra hozott terveit, amely szerint újravizsgálják a 2006-os téli olimpia 350 sportolójának vizeletmintáit. Esetleges érintettek neveit egyelőre nem nevezett meg Matschiner, aki szkeptikus azügyben, hogy bárkinek is érdeke lenne-e újranyitni a "torinói doppingdossziét"...

- Négymillió rubelt (26,7 millió forint) kapnak azok az orosz sportolók, akik aranyérmet nyernek a  februári szocsi téli olimpián. A hazai rendezésű ötkarikás eseményen ezüstérmes sportolók fejenként 2,5 millió rubellel (16,7 millió forint) gazdagodnak, a bronzérmesek pedig 1,7 milliót (11,4 millió forint) kapnak. A sportvezetők azt remélik, hogy Oroszország nem végez majd az ötödik helynél rosszabb pozícióban a szocsi játékok összesített éremtáblázatán. 

- Zárásként pedig egy érdekes összeállítással búcsúzunk, amely ismét a szocsi olimpia előtti fáklyaváltóhoz kapcsolódik. A közelmúltban az űrben is járó láng ezúttal a világ legmélyebb édesvízi tavának számító, Bajkál tóban "mártózott meg", sőt a víz alatt még gazdát is cserélt: