Téli hírmorzsák

Ammann viszi a svájci zászlót, Reicheltnek ugrott az olimpia

Nem történt meglepetés, a svájci zászlót a négyszeres olimpiai bajnok Simon Ammann viheti a szocsi olimpia megnyitóján.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Kedden délután a négyszeres olimpiai bajnok svájci Simon Ammannt nevezte meg zászlóvivőnek a svájci olimpiai bizottság. A pályafutása utolsó szezonját teljesítő, négyszeres olimpiai bajnok síugró élete ötödik olimpiáján szerepelhet Szocsiban. A svájciak 163 sportolóval, rekord méretű csapattal utaznak a február hetedikén kezdődő téli olimpiára, ahol több sportolójuk lesz, mint a szintén téli nagyhatalomnak számító németeknek.

Gyarmati Anna hódeszkás csak akkor utazhat el a téli olimpiára, ha a slopestyle szakág világranglistáján előtte állók közül valaki megsérül a játékok rajtjáig. A legeredményesebb magyar hódeszkás menedzsmentjének keddi tájékoztatása szerint emiatt a 20 éves sportoló már inkább a világkupa-sorozatra összpontosít, a következő időszakban ugyanis vk-futam és meghívásos elitverseny is vár rá. Az egri születésű hódeszkás a március elején záruló vk-szezonra koncentrál, amelyben jelenleg az előkelő 14. helyen áll.

- Tizenegy nappal a jövő pénteken rajtoló szocsi téli olimpia első biatlon versenye előtt doppinggyanú miatt felfüggesztették három orosz, illetve litván biatlonos versenyzési jogát. A nemzetközi szövetség kedden közölte, hogy az érintett sportolók mintájának eredménye pozitív lett, és erről a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is értesítették. Az esetleges eltiltásokról csak a "B"- próba elemzése és a meghallgatások után születhet döntés. A versenyzők nevét, illetve azt, hogy milyen szerrel buktak le, egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

- A téli olimpiák történetének legnagyobb létszámú, 230 fős csapatát küldi Szocsiba az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága. Az amerikai sportolók mind a 15 sportágban ( a 98 versenyzsám közül 94-ben) rajthoz állnak, a küldöttség 125 férfi és 105 női versenyzőből áll. Az Amerikai Egyesült Államok a 2010-es vancouveri játékokon 9 arannyal, 15 ezüsttel és 13 bronzzal a harmadik helyen zárt az éremtáblázaton. Az északi összetettben érdekelt - Vancouverben csapatban ezüstérmes - Todd Lodwick lesz az első amerikai sportoló, aki hat téli olimpián szerepel, míg az atléta Lolo Jones és Lauryn Williams a kilencedik és tizedik egyesült államokbeli versenyző, aki nyári és téli játékokon is indul. Ők ketten Szocsiban női bobban állnak rajthoz.

- Hátsérülése miatt véget ért az idény Hannes Reichelt számára, aki szombaton megnyerte a lesiklást a híres kitzbüheli alpesi sí Világkupa futamon. A 33 éves osztrák sízőnél - aki a második helyen áll a szakági világkupában - hétfőn állapítottak meg súlyos porckorongsérvet, és rögtön meg is műtötték Innsbruckban. „Az egészségem a legfontosabb, és a visszavonulásom után is szeretnék még sportolni. A téli olimpiának azonban sajnos búcsút mondhatok" - nyilatkozta Reichelt, akinek révén lesiklásban nyolc év után diadalmaskodott újból hazai versenyző Kitzbühelben. A 33 esztendős osztrák síző bízik benne, hogy a március közepén Lenzerheidében sorra kerülő Világkupa döntőn már visszatérhet a mezőnybe.

- A kanadai Halifaxben rendezik meg a 2015-ös férfi curling világbajnokságot. Erről döntött kedden a Nemzetközi Curling Szövetség, a WCF. Ugyanebben az évben a női világbajnokságot a kínai fővárosban, Pekingben rendezik meg.

- A korábbi német válogatott biatlonos, Michael Rösch megkapta a belga állampolgárságot, így a jövőben már új hazája színeiben is versenyezhet a nemzetközi mezőnyben.